Światło STOP do roweru

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
pantralalinski

Światło STOP do roweru

Post autor: pantralalinski »

kiedyś miałem w rowerze takie O i działało "fajnie" włącznik zamocowany był do linki hamulca (tylnego) a w świetle STOP załadowane mniej rozładowane baterie teraz z tyłu mam jedną z najmocniejszych chyba fabrycznych lampek i zastanawiam się nad dodatkowym gadżetem, który jednak w ilości światła musiałby przebić smart superflash. Do wykorzystania mam kilka obudów tylnych bazarówek i w ewentualnym planie czerwone Cree. Wydaje mi się, że światła STOP używa się względnie rzadko więc konstrukcja bez przetwornicy, zasilana 2 x AAA włącznik wspierany polską myślą techniczną made in garaż. Co o tym myślicie?
Siała baba równo wyrosło jej...... krzywo
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

pantralalinski pisze:kiedyś miałem w rowerze takie O i działało "fajnie" włącznik zamocowany był do linki hamulca (tylnego)
Też takie kiedyś miałem ale nie dość że świeciło słabo (tylko 1 LED 5mm na pozycyjne i 3 na STOP) i nie za każdym razem się włączało (ten włącznik naciągany na linkę hamulca był bardzo bardzo niskiej jakości) to jeszcze mocowanie było na tyle słabe że na którymś wyboju jampka się urwała :neutral: . Chciałem potem wykonać coś podobnego, ale plany niestety pozostały tylko planami. Wracając do twoich założeń
pantralalinski pisze:konstrukcja bez przetwornicy, zasilana 2 x AAA
Nie przejdzie.
Bez przetwornicy mógłbyś zasilać co najmniej z 3 baterii bo vf czerwonej cree XR-E to jakieś:
http://www.allegro.pl/item594720949_led_cree_czerwona_xr7090rd_l1_005_50lm_350ma.html pisze:spadek napięcia na jednej strukturze to około 3,3-3,7V
pantralalinski pisze:włącznik wspierany polską myślą techniczną made in garaż.
Myślałem nad włącznikiem zamontowanym przy/na klamce a nie jak w oryginale na tylnym hamulcu. Do wykonania chciałem użyć czegoś takigo jak na tej aukcji . Jeszcze link z tej aukcji http://www.hfo.pl/_img/_PDF/D2F%5B1%5D.pdf
krudnik

Post autor: krudnik »

Piotrek K. pisze: Nie przejdzie.
Bez przetwornicy mógłbyś zasilać co najmniej z 3 baterii bo vf czerwonej cree XR-E to jakieś:
http://www.allegro.pl/item594720949_led_cree_czerwona_xr7090rd_l1_005_50lm_350ma.html pisze:spadek napięcia na jednej strukturze to około 3,3-3,7V
Bzdury, pewnie skopiowane z opisu innej diody. Czerwone ledy mają ok 2V. Sam przed chwilą sprawdziłem starego Luxeona i miał 2,2V przy 300mA.
SzymonHK

Post autor: SzymonHK »

Pomysł sam w sobie nie głupi, zwłaszcza do jazdy grupowej, proponuję użyć mikrosłicza przy klamce hamulca, może nawet na obu, z stykami otwartymi przy całkowicie zwolnionej klamce.Nawet delikatne naciśnięcie klamki zwalnia blaszkę mikrosłicza. A czerwone cree na pewno pociągnie z 2xAA.
Awatar użytkownika
pantralalinski

Post autor: pantralalinski »

Przy klamce odpada bo mam klamkomanetki :neutral: poza tym nie chce okablować całego roweru :mrgreen:
Siała baba równo wyrosło jej...... krzywo
hbr

Post autor: hbr »

SzymonHK pisze:A czerwone cree na pewno pociągnie z 2xAA.
Wg tej aukcji spadek napięcia jest taki jak dla diod białych. 2xAA zatem nie wystarczy...
Obrazek
SzymonHK

hbr pisze:
SzymonHK pisze:A czerwone cree na pewno pociągnie z 2xAA.
Wg tej aukcji spadek napięcia jest taki jak dla diod białych. 2xAA zatem nie wystarczy...
Kolego, dla mnie żródłem informacji są noty katalogowe, a nie sprzedawcy na allegro, którzy najczęściej bredzą jeśli chodzi o parametry diod LED.

http://www.cree.com/products/pdf/XLamp7090XR.pdf
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

a według tego dokumentu http://cree.com/products/pdf/XLampXR-C.pdf jest wręcz przeciwnie...

Edycja: dodałem cytat, żeby uniknąć nieporozumień do której wypowiedzi odnosi się mój post.

@MODS: chyba można ciachnąć ostatnie trzy wpisy w wątku (moje i kol. Szymona HK) - nic nie wnoszą do wątku a trochę psują atmosferę.
Ostatnio zmieniony sobota 11 kwie 2009, 10:28 przez swietlik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

A wystarczy zerknąć do data sheet-a i stoi tam tak:
Characteristics - Amber, Red-Orange, Red:
Forward Voltage (@ 350 mA) Typical 2.2V
Forward Voltage (@ 700 mA) - red-orange, red Typical 2.4V

dopisane:
no, tośmy tu zasypali kolegę tymi dejtaszitami całkiem ;)
SzymonHK

Kolego świetlik, twój link nie podaje Vf dla koloru red.......
Trzeba znaleźć notę, ale własciwą.
hbr

Post autor: hbr »

SzymonHK pisze:Kolego, dla mnie żródłem informacji są noty katalogowe, a nie sprzedawcy na allegro, którzy najczęściej bredzą jeśli chodzi o parametry diod LED.
Faktycznie, jakieś 2-2,7 V, mój błąd. Za bardzo uwierzyłem w rzetelność informacji rgblighting...
Awatar użytkownika
swietlik

SzymonHK pisze:Kolego świetlik, twój link nie podaje Vf dla koloru red.......
Trzeba znaleźć notę, ale własciwą.
Kolego Szymonie HK, zanim kogoś zaczniecie korygować, nauczcie się czytać :-)

(strona czwarta, tabelka niższa)
SzymonHK

Nota jest ok, ale w takim razie co wg Ciebie oznacza to przeciwnie?
Awatar użytkownika
swietlik

A, to stąd nieporozumienie. OK, już wyjaśniam. Zwróć uwagę na czasy naszych odpowiedzi, odpowiadaliśmy równolegle koledze hbr nie widząc swoich wypowiedzi. Moja wylądowała niżej i stąd zamieszanie - odebrałeś ją jako polemikę ze swoją, a to była odpowiedź dla kol. hbr.
SzymonHK

Po fakcie spojrzałem na godziny postów i skumałem że to "równoległa" wypowiedź. Czasami tak to jest jak trzeba polemizować z autorytetami wielu sprzedawców z allegro.
ODPOWIEDZ