Pytanie dotyczące ładowarki Ni-MH Energizer CH2PC2
Pytanie dotyczące ładowarki Ni-MH Energizer CH2PC2
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum światełka.pl
Posiadam ładowarkę Energizer CH2PC2-EU na 2 akumulatorki AA/AAA Ni-MH. Oto instrukcja: http://data.energizer.com/PDFs/ch2pc2-e ... ctions.pdf . Chcę nią ładować 3 akumulatorki 600mAh (nie 4), dokładnie te: http://img2.portal.carrefour.fr/mgg/pil ... 821405.jpg (4 takie akumulatorki kosztują uwaga... 7zł!). Ponieważ za pewne nie jest to zbyt dobra ładowarka i codziennością dla niej jest przeładowywanie wsadzonych w nią ogniw, chcę się zapytać jak długo powinienem ładować akumulatorki 600mAh rozładowane do ok 0.9V, jeśli parametry ładowania znajdujące się z tyłu tej ładowarki dla ogniw typu AAA wynoszą: DC 1,4V 100mA (AAAx2). Według dokumentacji (wyżej link) czas ładowania dla 700mAh AAA 8,4 godziny a dla 1000mAh już 12 godzin. Czyli jeśli dobrze rozumiem dla 600mAh czas ładowania to będzie 7 godzin i po tym czasie odpinam ładowarkę i ogniwa są w 100% naładowane? Z góry dziękuję za pomoc.
Posiadam ładowarkę Energizer CH2PC2-EU na 2 akumulatorki AA/AAA Ni-MH. Oto instrukcja: http://data.energizer.com/PDFs/ch2pc2-e ... ctions.pdf . Chcę nią ładować 3 akumulatorki 600mAh (nie 4), dokładnie te: http://img2.portal.carrefour.fr/mgg/pil ... 821405.jpg (4 takie akumulatorki kosztują uwaga... 7zł!). Ponieważ za pewne nie jest to zbyt dobra ładowarka i codziennością dla niej jest przeładowywanie wsadzonych w nią ogniw, chcę się zapytać jak długo powinienem ładować akumulatorki 600mAh rozładowane do ok 0.9V, jeśli parametry ładowania znajdujące się z tyłu tej ładowarki dla ogniw typu AAA wynoszą: DC 1,4V 100mA (AAAx2). Według dokumentacji (wyżej link) czas ładowania dla 700mAh AAA 8,4 godziny a dla 1000mAh już 12 godzin. Czyli jeśli dobrze rozumiem dla 600mAh czas ładowania to będzie 7 godzin i po tym czasie odpinam ładowarkę i ogniwa są w 100% naładowane? Z góry dziękuję za pomoc.
-
Mam dwie takie ładowarki Energizer - starszy typ i identyczny. One mają dwa niezależne kanały ładowania (rozbierałem toto) więc spokojnie można ładować pojedyncze aku. Problem w tym że prąd ładowania dla aku 600mAh jest dość duży i aku będzie się mocno grzał po zakończeniu ładowania dlatego tą ładowarką można ładować doraźnie, regularne ładowanie dość szybko wykończy aku jeśli - jak to zwykle się robi - zostawimy na całą noc w ładowarce. Rozwiązanie jest takie: pierwsze ładowanie należy przeprowadzić pod kontrolą ręczną czyli po ok. 7 h trzeba macać aku czy się robi ciepłe i zakończyć ładowanie w momencie podwyższenia temperatury. Oczywiście to nie apteka i +/- pół godziny nie tragedia. I taki czas powinno być aku ładowane, najlepiej przy użyciu czasowego wyłącznika.
pozdrav
-
100mA to za duży prąd dla ogniw 600mAh? Wydaje mi się, że to dosyć mało. Napięcia sprawdzę, gdy rozładuję akumulatorki. Na razie próbowałem na jednym akumulatorku naładowanym do 1,33V, w czasie ładowania tą ładowarką na multimetrze było 1,36V. Chciałbym tą ładowarką ładować także Eneloopy 2000mAh, dla akumulatorków AA prąd ładowania tej ładowarki to 200mA, czyli po 10 godzinach powinny być naładowane ale według danych producenta (link w pierwszym poście) i po obliczeniu przez proporcje wyszło, że akumulatorki 2000mAh powinny być ładowane równo 12 godzin. Dziś zostawię tą ładowarką z parą rozładowanych Eneloopów i będę po prostu monitorował napięcie. Gdy osiągnie 1,45V, sprawdzę w jakim czasie udało się tyle naładować.
-
Jeżeli ładowarka podaje prąd 100 mA przy maksymalnym napięciu 1,4V nie przeładuje akumulatorków - po prostu w momencie kiedy napięcie na aku zbliży się do 1,4V , prąd zmaleje. Będzie takie CC/CV
. Jako że w pełni naładowany akumulatorek ma ponad 1,4V, ładowarka nie doładuje go do końca. Prąd zmaleje stopniowo do wartości równej samorozładowaniu ogniwa przy napięciu 1,4V i nawet 1-2 dni nie powinny akumulatorka uszkodzić.
Jeśli napięcie które podaje ładowarka jest większe niż 1,4V, to może przeładowywać. Bezpieczny prąd ładowania dla aku NiMH, przy którym 2-3 godziny po pełnym naładowaniu nie są problemem to C/10, czyli 60 mA. 100 mA to już ciut za dużo...
![:)](./images/smilies/usmiech.gif)
Jeśli napięcie które podaje ładowarka jest większe niż 1,4V, to może przeładowywać. Bezpieczny prąd ładowania dla aku NiMH, przy którym 2-3 godziny po pełnym naładowaniu nie są problemem to C/10, czyli 60 mA. 100 mA to już ciut za dużo...
Pomierzyłem tą starszą CH2PC-EU i wyniki są groźne. Jałowe napięcia są różne, 2,3V i 1,9V Jak się obciąży jeden kanał to na drugim trochę spada napięcie jałowe, odpowiednio 2,1 lub 1,8V Zważywszy że dla AA ona daje 2x170-200mA a dla AAA 2x80-100mA to wcale się nie dziwię że aku AA do aparatu mojej córki zdychały tak szybko (ja jej nie używałem) Jednym słowem trzeba dokupić koszyk na AA i zatrudnić ładowarkę modelarską a te Energizery do kosza ![;)](./images/smilies/oczko.gif)
![;)](./images/smilies/oczko.gif)
pozdrav