Żarówki LED o wysokim CRI / RA >90

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Sedit

Żarówki LED o wysokim CRI / RA >90

Post autor: Sedit »

Witam,

Zwracam się do Was o pomoc przy zakupie dobrego jakościowo oświetlenia LED do łazienki, kuchni , korytarza i dużego pokoju.
Większość żarówek jest obecnie halogenowych na 230V oraz kilka MR16 12V w kuchni, wszystkie 50W.

Na polskim rynku jest obecny jedynie 1 model spełniający kryteria.
LED Verbatim (korporacja Mitsubishi) w sklepie: http://www.led.micros.pl/led--1417.html
Innych żarówek nie znalazłem, sama cena również jest wysoka, żaróweczek będzie ok 30.
więc za 3000zł uważam że opłacalność jest bardzo dyskusyjna ;)

Jako punkt odniesienia posiadam Latarkę S2+ z kolimatorem 30* i diodą Nichia 219B 4500K CRI92+ i uważam ją za światło wręcz idealne.
Czy jest możliwość zamówienia lub wykonania dobrych żarówek GU10 i MR16 CRI >90 w dobrej cenie i mocy ok 300-400LM?
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Dopuszczasz własny wkład Twórczy? Majsterkowanie?
fotorondo

Post autor: fotorondo »

No i musisz koniecznie poczytać o MH http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=8795
i wiele więcej. Ja się zakochałem.
Sedit

HM niestety w związku z koniecznością kolejnej przebudowy oświetlenia oraz specjalnych kloszy - obejdę się jej smakiem ;)

Tak dopuszczam wkład własnoręczny. marzy mi się 30x219B 4500 CRI 92+ :)
Tylko jak do tego podejść bez karkołomnych konstrukcji od podstaw?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zasada jest prosta - albo robisz sam i masz to co chcesz, albo kupujesz nówki i modlisz się żeby nie padły od tak.

Mam teraz na stanie prawie 50 sztuk takich sklepówek różnej maści, żarówki zdychają jak muchy.
ILPT
Sedit

Podejrzewam że ten Verbatim za ponad 100zł mając gwarancję 2 letnią nawet jak będzie padać to raczej rzadko ale to nie ideał i dość drogi.

Do zbudowania żarówki potrzebuje prócz diody przylutowanej do podłoża, optyki, sterownika obudowę GU10 z odpowiednim otworem oraz radiator. Obawiam się że mnogość elementów podniesie cenę takiej zabawy do podobnego lub wyższego pułapu.
Czy są już gotowe elementy z których wystarczy zlutować i skręcić żarówkę?
Awatar użytkownika
skaktus

Są gotowe, ale nie spodziewaj się że efekt będzie lepszy. Ten Verbatim nie jest warty nawet połowy tej ceny.

Ja robię gotowce na bazie:

-świetlówki energooszczędnej jako bazy z gwintem E27
-sterownik z Chin
-ledy takie jakie chce
-radiator z starego procesora

Radiator z Core i5 itd z aluminiowym rdzeniem ledwo wystarcza na pasywne chłodzenie 9W przy czym ma powierzchnie większą przynajmniej o 60% w stosunku do Verbatima.

Do tego biorąc tego Verbatima na warsztat i czytając dane mamy:

Typ produktu: Żarówka LED VERBATIM typu PAR16
Trzonek: GU10
Moc: 8.5W
Zasilanie: 230V AC
Współczynnik mocy: 0.85
Strumień świetlny: 310lm
Światłość: 570cd
Barwa światła: biała ciepła
CCT: 2700K
Kąt świecenia: 30°
CRI (Ra): powyżej 95
Wymiary: d50x63mm
Waga: 139g
Opcja ściemniania: tak
Odpowiednik żarówki o mocy: 50W

Uogólniając - masakra i kłamstwo :twisted: Przy 8W dobry zamiennik powinien mieć 700 - 800 lumenów. Żarówka 50W natomiast ma około 550 lumenów, więc to cudo nie jest zamiennikiem nawet 40W żarówki a bliżej jej do 30W.
ILPT
Sedit

Widziałem na Alibabie gotowe oprawy GU10 z "wiszącymi kabelkami" optyką 3x 4x lub 5x led ale chyba są na SMD? zaprojektowane. Optyka też "no name" wylana z zabawkowego plastyku nawet widząc na zdjęciu produktowym łatwo się połapać.

Nie wiem jak i czego szukać. :(
Znalazłem latarkowe sterowniki do kupienia w zagranicznych sklepach, na forum też trochę tego jest.
W kuchni mam zasilacze do 12V halogenów, w reszcie mieszkania to po prostu żarówki 230V wpinane bezpośrednio do sieci el.
Potrzebuję Waszej pomocy, nie wiem jaki dobrać sposób zasilania, sterownik, obudowę, optykę oraz moduł z diodą aby to wszystko pasowało do oprawy na średnicę standardowego halogenu. Te wszystkie LEDowe wynalazki na MR16 i GU10 które widziałem spełniają te kryteria ale światło jakie generują jest fatalne.
Sedit

Dziękuję studzin za konkrety :)
Ja swoją drogą wysłałem zapytanie do producenta żarówek z Chin o konstrukcję na najlepszych diodach japońskiej Nicha 219B lub 119 CRI 92+ 4000-5000K. Odpowiedzieli ,że mogą zrobić dosłownie wszystko jak zamówię 100 sztuk. Cena nie powinna przekroczyć 14$ za sztukę.
studzin

Post autor: studzin »

Pytanie jaka dioda będzie w środku - chodzi mi o to czy nie wcisna odpadu z produkcji. Poza tym i tak trzeba będzie rozebrać i zrobić po swojemu.
Ja potrzebuje 37 sztuki na gu 10/ mr 16
Sedit

Ja potrzebuję ok 40 gu10 230v i 4 mr16 12v po wszystkich wyliczeniach. Ta firma robi na dużych radiatorach optyka 30 lub 60 stopni sterownik z certyfikatem Nichia. Jednak wydanie 4000zl na towar który przyjdzie może za miesiąc nie wchodzi w grę.
studzin

masz jakieś foto?
Awatar użytkownika
skaktus

Jak chcecie kupować gotowe radiatory, bierzcie pod uwagę, że moc podana przez Chińczyka (jaką może odprowadzić radiator) a realne warunki są zawsze zawyżone - realnie to co napisał Chińczyk trzeba dzielić przez 2 - czyli 10W radiator zapewni w miarę dobre warunki pracy dla 5W, przy 10W też będzie całość pracować,ale już w ekstremalnych warunkach.
ILPT
studzin

skaktus, Oczywista oczywistość :). Ja w radiator "12W" chcę włożyć xte które można gonić max 1,5A co daje 5W. Do tego sinkpad i może pomiar temperatury.
ODPOWIEDZ