Jakie prądy do latarki, co dają, co stosować.

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
andriu2233

Jakie prądy do latarki, co dają, co stosować.

Post autor: andriu2233 »

Przede wszystkim chcę podziękować Wszystkim którzy aktywnie odpowiadają na posty i na pw. Chciałem w tym temacie zebrać informacje dotyczące wielkości prądu i rodzajów podzespołów jakie są stosowane w popularnych latarkach Convoy.
Z tego co się dowiedziałem na forum to bezpieczne prądy dla latarek nie modowanych to tak naprawdę 1,0A. Powyżej czyli 1,4A, 1,7A to już koniecznie trzeba wymienić pastę termo (MX-2) i wyrównać (spolerować powierzchnię diody i piguły. Nałożyć pastę termo na gwinty. I tak naprawdę taki mod wystarcza dla prądu nie przekraczającego 2,1A. I teraz pytanie do ekspertów co z prądami powyżej, czyli 2,5A, 2,8A, 3,1A? Żeby był przyrost w ilości światła to już konieczna jest zmiana przewodów na grubsze i podłoże typu sinkpad? Rozumiem że przy prądzie większym niż 2,1A dioda na zwykłym podłożu będzie się rozgrzewała niepotrzebnie i przez wysoką jej temperaturę oraz kiepskie przewody tak naprawdę nie zobaczymy wiele więcej. Rozumiem że jeśli będzie podłoże sinkpad i pasta lub przylutowanie do piguły oraz grubsze przewody to ilość światła uzyskana w ten sposób będzie większa niż w latarce bez sinkpada i na cienkich przewodach. Kolejna sprawa to fabryczne włączniki omten w Convoy, żeby były trwałe to też nie powinny dostawać wyższych prądów niż 2,1A, powyżej powinno się stosować np.kwadraciak.
Kolejna sprawa to czy różnica w ilości światła uzyskana z prądu 2,1A a 2,8A będzie zauważalna dla oka; z wypowiedzi Kolegów wnioskuję że oko nie zauważy różnicy a przynajmniej będzie ona nie duża. Zapraszam do dyskusji, podzielenia się wiedzą, doświadczeniem. Chciałbym żeby ten temat był takim kompendium dla początkujących którzy wiedzą że chcą latarkę Convoy ale stoją przed dylematem co kupić; czy od chińczyka, co trzeba zmodzić, jakiego pradu potrzebuję, czy chcę się bawić czy kupić dobrze zmodowaną od Kolegów z forum.
michal1

Post autor: michal1 »

Nowe latarki convoy stoją z jakością na wysokim poziomie. Myślę że mozna stosować prąd 1.4A/2.1A bez modów, przy 2.8A trzeba przynajmniej wymienić pastę termo. Pamiętaj że nie zawsze możesz zalutować podłoża do piguły (aluminum), mówię na przykladzie convoy c8. Różnica 2.8A i 2.1A jest mało zauważalna. Takie zabiegi jak wymiana włączników, przewodów i podłoża na pewno nie przeszkodzą, zwiększą ilośćświatła oraz trwałość latarki.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ