Solartorm X3 oryginał vs podróbka.

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
tumich

Solartorm X3 oryginał vs podróbka.

Post autor: tumich »

Mam pewien dylemat. Posiadam 2 lampki SolatStorm x3, jedna oryginalna, kupiona od Polskiego resselera z gw, druga kupiona z Chin za dokładnie 1/2 ceny. Po rozkręceniu i zajrzeniu do środka dopiero widać, która jest oryginalna, bo z zewnątrz identyczne. Barwa światła również identyczna.
Problem polega na tym, że na moim osobnym koszyku zasilającym na 4 ogniwa 18650 oryginalna lampka odcina światło do ~5% mocy przy napięciu 3,5V na każdym ogniwie i mruga dioda niskiego napięcia, a nieoryginalna świeci pełną mocą. Przypuszczam, że ta nieoryginalna nie ma elektroniki do mierzenia temp/napięcia, a w oryginalnej jest pewnie ustawiona wartość tego powerpacka który jest dodawany gratisowo. Powinno dopiero przy 3V odcinać. Miał ktoś podobny przypadek? Szkoda, żeby tylko 50% pojemności baterii wykorzystywać.
michal1

Post autor: michal1 »

Może w tej "nieoryginalnej" po prostu odcina poniżej 3V?
A poza tym to nie wiem czy jest sens odróżniać oryginał od podróbki :)
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Oryginalny powerpack działa dobrze? Przy 3,5V nie powinno odcinać, ewidentny błąd... może są jakieś problemy z połączeniem koszyk - latarka?

A przy okazji, czym się rożni oryginał od podróbki? :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

tumich pisze:Problem polega na tym, że na moim osobnym koszyku zasilającym na 4 ogniwa 18650 oryginalna lampka odcina światło do ~5% mocy przy napięciu 3,5V na każdym ogniwie
Ja ostatnio do koszyka tego typu włożyłem akusa do testów i przeżyłem szok, że tak mi ogniwo się zużyło, bo wyszła rezystancja >300mΩ. Po zmianie koszyka na dobry, wyszło, że sam koszyk dodawał ok 200mΩ do pomiaru i tym samym generował duży spadek napięcia. Może u Ciebie jest podobnie.
tumich

Lampka nieoryginalna po podłączeniu koszyka z bateriami rozladowanymi do 3,5V świeci i pokazuje się 1 kreska natomiast ten sam koszyk po podłączeniu do oryginalnej lampki pokazuje się mrugajaca jedna lampka sygnalizujaca i odcina po chwili.
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

Zgłosiłeś sprawę sprzedającemu? Problem leży w kontrolerze lub w przewodzie solarstorm->elektronika. Podepnij się z grubymi przewodami bezpośrednio pod elektronikę.
tumich

jarroq pisze:Zgłosiłeś sprawę sprzedającemu? Problem leży w kontrolerze lub w przewodzie solarstorm->elektronika. Podepnij się z grubymi przewodami bezpośrednio pod elektronikę.
Jeszcze nie zgłaszałem, aczkolwiek sprzedający może powiedzieć, że powinno się używać z dedykowanym do niego fabrycznie dodanym battery casem, a to przecież jest ~1/3 pojemności tego co ja mam..
ODPOWIEDZ