Latarka "na spacery"
Latarka "na spacery"
Jako iż to jest mój pierwszy post, witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.
Od jakiegoś czasu poszukuję latarki za pomocą której oświetlę drogę przed sobą w trakcie chodzenia w nocy. Chciał bym żeby latarka była możliwe jak najmniejsza, kieszonka ale na tyle duża żeby pozwalała na swobodne poruszanie się w nocy. Najlepiej do 60zł.
Od jakiegoś czasu poszukuję latarki za pomocą której oświetlę drogę przed sobą w trakcie chodzenia w nocy. Chciał bym żeby latarka była możliwe jak najmniejsza, kieszonka ale na tyle duża żeby pozwalała na swobodne poruszanie się w nocy. Najlepiej do 60zł.
PX-516 to dobra opcja ale sprzedałem te dwie sztuki. Mam jedną przerobioną na XP-G2 i jedną do modyfikacji którą otrzymałem bez szybki.
Fabryczna wersja nie ma pasty pod ledem a diody są dość kiepskiej jakości. Dwie sztuki które do mnie dotarły miały nieco inną budowę. Można trafić na latarkę z mniejszą ilością gwintu i metalowym reflektorem. Za to nie trzeba kombinować z inną optyką, i daje ładnie skupione światło.
Myślę że kolega woli coś gotowego typu:
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... 230lm-cool
Fabryczna wersja nie ma pasty pod ledem a diody są dość kiepskiej jakości. Dwie sztuki które do mnie dotarły miały nieco inną budowę. Można trafić na latarkę z mniejszą ilością gwintu i metalowym reflektorem. Za to nie trzeba kombinować z inną optyką, i daje ładnie skupione światło.
Myślę że kolega woli coś gotowego typu:
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... 230lm-cool
Zdecydowanie lepiej li-ion, ale musiałbyś zwiększyć budżet. Szukaj Ultrafire S5 lub Convoya S2. Do tego trzeba zakupić ładowarkę i ogniwa.
Na forum codziennie są zadawane podobne pytania, wystarczy poszukać interesujących informacji. Ogniwa 18650 są trochę większe od baterii/aku typu AA, więc trzeba się liczyć z nieco większą obudową latarki. Mimo wszystko nie są to duże gabaryty, natomiast ilość światła jest zdecydowanie większa.
Na forum codziennie są zadawane podobne pytania, wystarczy poszukać interesujących informacji. Ogniwa 18650 są trochę większe od baterii/aku typu AA, więc trzeba się liczyć z nieco większą obudową latarki. Mimo wszystko nie są to duże gabaryty, natomiast ilość światła jest zdecydowanie większa.
-
Zalety akumulatorków AA/wady LiIon
- większa dostępność (także baterii jeśli nie mamy ładowarki)
- większe bezpieczeństwo użytkowania (litowe wymagają kontroli, szczególnie jeśli łączy się 2 lub więcej w szereg, potrafią nieźle narozrabiać w czasie ładowania; AA... co najwyżej piardną).
Zalety LiIon/wady AA
- więcej energii w mniejszej masie (z grubsza dobre 3XAA mają ciut mniej niż dobre 1X18650)
- można uzyskać większe prądy
- większa dostępność (także baterii jeśli nie mamy ładowarki)
- większe bezpieczeństwo użytkowania (litowe wymagają kontroli, szczególnie jeśli łączy się 2 lub więcej w szereg, potrafią nieźle narozrabiać w czasie ładowania; AA... co najwyżej piardną).
Zalety LiIon/wady AA
- więcej energii w mniejszej masie (z grubsza dobre 3XAA mają ciut mniej niż dobre 1X18650)
- można uzyskać większe prądy
Jakiś czas temu miałem podobny dylemat. Wybrałem Convoy S2+ 7135*3 z XML2 T6-4C. Czemu 1050 mA? Latarka używana tylko i wyłącznie do długich spacerów, w przyszłości pod namiot, a tutaj kluczowy jest czas działania. Do kompletu mam 2 ogniwa 3400mAh od Panasonic'a. Przy jednym ogniwie 3400mAh - amc7135x3 teoretycznie powinno dać ~3,5 h świecenia na max, ~8 h na med, ~64h na min (poprawcie mnie jeśli się mylę). Dodatkowo warto kupić diody XML2, które dają ~20% światła więcej od starszych modeli. Kolejną kwestią, którą brałem pod uwagę jest nie niszczenie ogniw w za dużej temperaturze oraz kwestie spadku lumenów przy za dużej temp na diodzie . Z tego co wiem, producent podaje ilość lumenów przy 25C.
Do "ogólnych" zastosowań S2 bez plusa jest lepszy bo daje ciut większy zasięg.Doze pisze:Wybrałem Convoy S2+ 7135*3 z XML2 T6-4C
Mocniejszy sterownik na 4xAMC lub nawet 6 jest tez w tym przypadku lepszy bo pełną mocą możemy sobie przyświecać tylko kiedy trzeba , a med i low używać na co dzień.
Z kolei te panasoniki 3400 sa bardzo drogie i ich wartość jest niewspółmierna do efektu, bo lepiej kupić jak już Panasoniki 2900 czy Samsungi lub Sanyo o pojemnościach 2900-3100 i to najlepiej coś z ofert używanych w sklepiku.
max4max pisze:Do "ogólnych" zastosowań S2 bez plusa jest lepszy bo daje ciut większy zasięg.
Ze względu na lepsze rozproszenie światła wybrałem właśnie S2+, bo dobrze doświetla boki.
Przy ogniwie 3400mAhMocniejszy sterownik na 4xAMC lub nawet 6 jest tez w tym przypadku lepszy bo pełną mocą możemy sobie przyświecać tylko kiedy trzeba , a med i low używać na co dzień.
1A
~ min 64h, med 8h, max 3,5h
1,4A
~ min 48h, med 6h, max 2,5h (błąd poprawiony)
2,1A
~ min 32h, med 4h, max 1,5h
Dodatkowo ludzkie oko będzie miało problem wyłapać różnicę pomiędzy 1,4A a 1,05A, tym bardziej, ze po chwili lumeny z 1,4A spadną ze względu na temperaturę. O 2,1A się nie wypowiadam, bo to zwykłe niszczenie ogniwa oraz diody w piekarniku i kaskaderka w jednym. Spadek lumenów drastyczny i na bank tego nie wyłapiesz po kilku minutach. Marketing Panie! Za mala konstrukcja i radiacja na takie prądy. Ewentualnie mam większe cyferki od kolegi i +100 do respektu na dzielni (pomijam zastosowania rowerowe, bo tam być może temperatury są ok)
Bardzo drogie to pojęcie względne. Ja za jedno nowe ogniwo + transport dałem 27zł. Ile kosztują te używane Panasonic 2900mAh? Mam nadzieje, że nie były używane w piekarnikach, bo ja dość skrupulatnie podchodzę do pojemności i wydajności moich ogniw:P (pomiar) Z 2-3 jeszcze bym dokupił.Z kolei te panasoniki 3400 sa bardzo drogie i ich wartość jest niewspółmierna do efektu, bo lepiej kupić jak już Panasoniki 2900 czy Samsungi lub Sanyo o pojemnościach 2900-3100 i to najlepiej coś z ofert używanych w sklepiku.
Ostatnio zmieniony sobota 28 mar 2015, 15:49 przez Doze, łącznie zmieniany 1 raz.
Dla XM-L2 T6 po włączeniu będzie ~800lm a po rozgrzaniu na tyle, że idzie ledwo latarkę utrzymać ~700lm czyli nadal i tak o ~120lm więcej niż przy świeżo włączonej latarce na 1,4A. Ogniwo w dobrze używanej (dającej się utrzymać w ręce) latarce nie będzie miało nawet 50 stopni więc nie jest to bardziej szkodliwe niż przeładowanie ogniwa o kilkanaście mV czy też ładowanie lub rozładowywanie prądem większym niż ~0,5/1C.Doze pisze:O 2,1A się nie wypowiadam, bo to zwykłe niszczenie ogniw w piekarniku i kaskaderka w jednym. Spadek lumenów drastyczny i na bank tego nie wyłapiesz po kilku minutach.
Przelicz jeszcze raz tryb średni, bo coś babola masz.1,4A
~ min 48h, med 4,5h, max 2,5h
Mniej niż 10zł/szt, z przesyłką ~16zł a używane nie były nigdzie (oczywiście zależy skąd się kupi). Także w cenie 27zł mamy 2 ogniwa o łącznej pojemności 5,8Ah ze znacznie lepszymi charakterystykami rozładowania niż Panasonic 3,4Ah.Doze pisze:Ile kosztują te używane Panasonic 2900mAh? Mam nadzieje, że nie były używane w piekarnikach, bo ja dość skrupulatnie podchodzę do pojemności i wydajności moich ogniw:P
Z początku także mierzyłem akusy także pod kątem utraty parametrów po ich "katowaniu". Różnicy nie widać pomiędzy oszczędzanymi i katowanymi więc przy tej cenie za szt nie ma sensu się rozczulać nad każdym aspektem pogarszającym ich żywotność. Wystarczy, żeby koniec ładowania występował w dobrym momencie i, żeby nie rozładować ich za mocno.
Doze,
Widzisz, zgodzę się z Tobą, że 1A wystarczy do codziennego użytku, tak... racja....... i dlatego mam sterownik w moim UF S5 2,1A i zazwyczaj używam trybu 50%, ale czasem trzeba zobaczyć co w krzakach się rusza 60m dalej i wtedy mam z czego odpalić.
Druga sprawa 2,1A nie jest niszczeniem ogniwa, bo to na Panasonicach 3400 nie robi specjalnie dużego wrażenia.
Spadek lumenów przy 1,4A jest pomijalny a różnica w ilości światła jest zauważalna (prawie 30%) w stosunku do 1A, nawet po rzekomym spadku lumenów. Procentowo ta różnica może być nawet większa niż między 2,1A-2,8A.
Widzisz, zgodzę się z Tobą, że 1A wystarczy do codziennego użytku, tak... racja....... i dlatego mam sterownik w moim UF S5 2,1A i zazwyczaj używam trybu 50%, ale czasem trzeba zobaczyć co w krzakach się rusza 60m dalej i wtedy mam z czego odpalić.
Druga sprawa 2,1A nie jest niszczeniem ogniwa, bo to na Panasonicach 3400 nie robi specjalnie dużego wrażenia.
Spadek lumenów przy 1,4A jest pomijalny a różnica w ilości światła jest zauważalna (prawie 30%) w stosunku do 1A, nawet po rzekomym spadku lumenów. Procentowo ta różnica może być nawet większa niż między 2,1A-2,8A.
ElSor dzięki za wyłapanie błędu w obliczeniach. Co do ogniw, to pewnie coś kupie na forum
Zbychur mi tutaj bardziej chodziło o temperaturę pracy, która skraca życie ogniw jak i diody. Chwilowe doświetlanie jak najbardziej na +
Co do 1A vs 1,4A to czytałem to na jakimś anglojęzycznym forum, że chłop różnicy nie widzi jak odpali dwie i po samym świetle ciężko mu poznać. Jeżeli macie gdzieś jakieś testy to chętnie rzucę okiem.
Co do 2,1A na med przy 50% masz 3,5h - za mało dla mnie (wyżej liczyłem dla 40% med). Rozwiązaniem tego problemu byłoby własne zaprogramowanie trybów. Skoro robiłeś latarkę, to pewnie możesz polecić jakieś programatorki z BG, FT. Ewentualnie odpowiedzieć, czy przy AMC7135x6 mogę zaprogramować. 5%, 25%, 50% i 100% a resztę trybów wywalić?
Zbychur mi tutaj bardziej chodziło o temperaturę pracy, która skraca życie ogniw jak i diody. Chwilowe doświetlanie jak najbardziej na +
Co do 1A vs 1,4A to czytałem to na jakimś anglojęzycznym forum, że chłop różnicy nie widzi jak odpali dwie i po samym świetle ciężko mu poznać. Jeżeli macie gdzieś jakieś testy to chętnie rzucę okiem.
Co do 2,1A na med przy 50% masz 3,5h - za mało dla mnie (wyżej liczyłem dla 40% med). Rozwiązaniem tego problemu byłoby własne zaprogramowanie trybów. Skoro robiłeś latarkę, to pewnie możesz polecić jakieś programatorki z BG, FT. Ewentualnie odpowiedzieć, czy przy AMC7135x6 mogę zaprogramować. 5%, 25%, 50% i 100% a resztę trybów wywalić?
Ja się programowaniem nie zajmuję, ale:Doze pisze: Rozwiązaniem tego problemu byłoby własne zaprogramowanie trybów. Skoro robiłeś latarkę, to pewnie możesz polecić jakieś programatorki z BG, FT. Ewentualnie odpowiedzieć, czy przy AMC7135x6 mogę zaprogramować. 5%, 25%, 50% i 100% a resztę trybów wywalić?
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=9636
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=16126
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 3b0#184254
i jeszcze kilku innych kolegów programuje. Przeszukaj forum, poczytaj, pogadaj z chłopakami.
Witam
Pozdrawiam
Niestety, nie jest to takie proste... Trzeba po prostu napisać nowy program do procesora sterującego.Doze pisze:... Ewentualnie odpowiedzieć, czy przy AMC7135x6 mogę zaprogramować. 5%, 25%, 50% i 100% a resztę trybów wywalić?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.