Uszkodzony sterownik w latarce Solarforce S1100

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
grigorij00

Uszkodzony sterownik w latarce Solarforce S1100

Post autor: grigorij00 »

Witam, mam problem z elektroniką z latarki Solarforce S1100.
Tak to wygląda : http://budgetlightforum.com/node/19854
W czasie kolejnej "akcji" z podkręcaniem prądu płynącego do LED-a przez nieuwagę podłączyłem odwrotnie zasilanie bezpośrednio do drivera .
Skutek łatwy do przewidzenia :oops:
Po przeglądzie elektroniki okazało się że uszkodzeniu uległ Tranzystor Mosfet klucz z przetwornicy i to akurat nie problem ale też niestety sterownik całej przetwornicy układ scalony 4170a, kupno tego czegoś będzie raczej trudne :
http://www.led-ics.com/pddetaildate/pro ... 4170A.html
Na szczęście, odpowiadający za tryby świecenia i test napięcia zasilania z kolorowymi diodami LED procesor 12F629 i reszta elementów wokół niego działa bez zarzutu.
Miałem nadzieję że zakupię po prostu nowy driver od producenta Solarforce ewentualnie sam nieszczęsny układ scalony 4170a niestety nawet nie odpisują na e-maile, chociaż jak robiłem u nich zakupy i miałem pytania odpisywali tego samego dnia, przykre ale co zrobić.
Pomyślałem że może udało by się do ocalałej elektroniki podłączyć inny driver-przetwornicę byle z większym prądem wyjściowym min. 4A . Miejsca na driver w korpusie latarki jest trochę, wejdzie tam prostokątna płytka 23-30mm, ewentualnie coś się przytnie, przełoży.
Tylko jest taka sprawa że procesor z S1100 słabsze tryby świecenia kluczuje sygnałem PWM 9,9kHz, dosyć sporo i nie wiem który driver będzie chciał działać na tej częstotliwości.
Na razie znalazłem coś takiego na DX : http://www.dx.com/p/12v-sst-90-5-mode-m ... QFie47ePEU
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, może sprawdzony driver, to proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

Potwierdzam. Spróbuj u Grega, na Allegro użytkownik cafel. Albo tu www.solarforce.eu - najlepiej do nich napisz zapytanie.
Pozdrawiam.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
grigorij00

Na początku pomyślałem że sam jakoś poradzę sobie z usterką, ale może faktycznie nie zaszkodzi zwrócić się o pomoc do sklepu www.solarforce.eu albo do grega.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Wstaw H6CC, będzie moc :)
Montowałem ten driver w S1100, pasuje idealnie do korpusu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
grigorij00

TaskLED ma dobre drivery, podoba mi się w H6CC to że jest tam potencjometr do regulacji pradu max. nie trzeba kombinować z lutowaniem rezystorów w boczniku. Biorę pod uwagę zakup tego drivera, chociaż ceny trochę odstraszają :roll:
ODPOWIEDZ