Witam, jestem nowy na forum i przybywam z prośbą o pomoc. Znalazłem u Was schemat prostej ładowarki na scalaku lm317. Kupiłem ten stabilizator i moja prośba brzmi następująco: Zamierzam wykonać taki układ do obudowy/boxa epapierosa. Miejsca zbytnio nie ma i planuję zrobić w obudowie wejście microUSB, by ładować to zwykłą ładowarką od telefonu. Mógłby mi ktoś przerobić schemat by napięcie wejściowe wynosiło 5V z ładowarki, a wyjściowe 4.2V 500mA. Zamierzam ładować ogniwo Panasonic NCR18650B 3400mAh i chciałbym mieć też jakąś sygnalizację na LEDzie np czerwony to ładowanie a zielony naładowany. Chodzę do szkoły elektronicznej, więc wiem coś tam o lutowaniu. Z góry dzięki
W TP4056 da się wybrać prąd ładowania. Trzeba tylko dobrać odpowiedni rezystor. Nawet w nocie jest tabelka z przykładowymi wartościami. Z diodami też da się pokombinować aby świeciły poza obudowę.
Czytanie not i jeszcze raz czytanie not. Na LM317 zasilanym z 5V nie uzyskasz 4,2V na wyjściu. Zamiast wywarzać otwarte drzwi warto zastosować propozycję ptja ze zmienionym rezystorem (wzór i przykładowe wartości są w nocie układu).