Ładowarka na lm317

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
mattheo

Ładowarka na lm317

Post autor: mattheo »

Witam, jestem nowy na forum i przybywam z prośbą o pomoc. Znalazłem u Was schemat prostej ładowarki na scalaku lm317. Kupiłem ten stabilizator i moja prośba brzmi następująco: Zamierzam wykonać taki układ do obudowy/boxa epapierosa. Miejsca zbytnio nie ma i planuję zrobić w obudowie wejście microUSB, by ładować to zwykłą ładowarką od telefonu. Mógłby mi ktoś przerobić schemat by napięcie wejściowe wynosiło 5V z ładowarki, a wyjściowe 4.2V 500mA. Zamierzam ładować ogniwo Panasonic NCR18650B 3400mAh i chciałbym mieć też jakąś sygnalizację na LEDzie np czerwony to ładowanie a zielony naładowany. Chodzę do szkoły elektronicznej, więc wiem coś tam o lutowaniu. Z góry dzięki :)
ptja

Post autor: ptja »

Rozwiązanie Twojego problemu: płytka z TP4056
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
mattheo

Spełnia 100% moich wymagań, jednakże chciałbym wlutować dwa ledy by były widoczne w obudowie, tak to by świeciły w środku.

EDIT:

Ten układ chyba nie spasuje, bo potrzebuję prąd ładowania 500mA maksymalnie.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Dla czego chcesz ograniczać prąd ładowania do 500mA, nawet w karcie masz podane wykresy dla ładowania dwukrotnie wyższym prądem i żywotność dla 0,5C ;)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

W TP4056 da się wybrać prąd ładowania. Trzeba tylko dobrać odpowiedni rezystor. Nawet w nocie jest tabelka z przykładowymi wartościami. Z diodami też da się pokombinować aby świeciły poza obudowę.
mattheo

Chcę ograniczyć, by nie uszkodzić ogniwa. Ma ono posłużyć trochę jak i ta ładowarka.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Czytanie not i jeszcze raz czytanie not. Na LM317 zasilanym z 5V nie uzyskasz 4,2V na wyjściu. Zamiast wywarzać otwarte drzwi warto zastosować propozycję ptja ze zmienionym rezystorem (wzór i przykładowe wartości są w nocie układu).
mattheo

Dopiero się uczę na tytuł Elektronika. Okej, czyli byłoby trzeba przelutować rezystor. Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

ElSor pisze:Czytanie not i jeszcze raz czytanie not
A czemu nie czytanie xor, albo and? :twisted:

Nie mogłem się powstrzymać :mrgreen:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin