Jaki (czy) radiator do CREE R2?
- rafalelektronik
Jaki (czy) radiator do CREE R2?
Witam wszystkich użytkowników.
Jako nowicjusz w dziedzinie diod LED mam pytanie. Z jakim prądem dioda R2 może pracować długotrwale bez dodatkowego radiatora tylko z fabryczną "gwiazdką"?? Modyfikuje lampe rowerową Mactronic DIF-1W i dziś wsadziłem tam diode R2. No i lampa daje zadowalające mnie światło przy prądzie ok 450mA, a to chyba troche za dużo jak na prace bez dodatkowego radiatora, prawda?? Zasilanie 4* aku eneloop AAA 800mAh, przez 2 rezystory 1.8 oma obniżony prąd do wartości ok 450mA. Miałem ją najpierw zasilaną przez 3 rezystory 1.8 oma, prąd wynosił wtedy ok 310mA.
EDYTA// Poprawione i diod nie diod bo cie zaraz oskalpują za to
Jako nowicjusz w dziedzinie diod LED mam pytanie. Z jakim prądem dioda R2 może pracować długotrwale bez dodatkowego radiatora tylko z fabryczną "gwiazdką"?? Modyfikuje lampe rowerową Mactronic DIF-1W i dziś wsadziłem tam diode R2. No i lampa daje zadowalające mnie światło przy prądzie ok 450mA, a to chyba troche za dużo jak na prace bez dodatkowego radiatora, prawda?? Zasilanie 4* aku eneloop AAA 800mAh, przez 2 rezystory 1.8 oma obniżony prąd do wartości ok 450mA. Miałem ją najpierw zasilaną przez 3 rezystory 1.8 oma, prąd wynosił wtedy ok 310mA.
EDYTA// Poprawione i diod nie diod bo cie zaraz oskalpują za to
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2009, 22:16 przez rafalelektronik, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafalelektronik
- rafalelektronik
Z plastiku. W oryginale była tam dioda jak w Mactronic MLF-1W. i taka sama elektronika. Tu jest opisana DIF-1W na forum rowerowym http://www.wrower.pl/testy/2008-Mactronic_DIF-1W.php
- Załączniki
-
- P1010201.JPG (244.63 KiB) Przejrzano 7796 razy
-
- P1010198.JPG (315.05 KiB) Przejrzano 7797 razy
Wyciąć płaskie szczeliny przez które będą wystawać miedziane "uszy". Bez tego ugotujesz diodę pewnie dość szybko. Uszczelnić się da a kwestia estetyki to już inna sprawa
Tak sobie myślę że ta lampka kosztowała pewnie ze 60zł + 25-30 dałeś za nową diode. Czasu nie liczę ile poświecisz na jej zmodowanie a ciągle będzie to plastikowe cudo z powerledem w środku. Nie lepiej jest poskładać sobie kwadracik? Chyba szkoda nerwów na takie wynalazki.
Tak sobie myślę że ta lampka kosztowała pewnie ze 60zł + 25-30 dałeś za nową diode. Czasu nie liczę ile poświecisz na jej zmodowanie a ciągle będzie to plastikowe cudo z powerledem w środku. Nie lepiej jest poskładać sobie kwadracik? Chyba szkoda nerwów na takie wynalazki.
- rafalelektronik
Zdecydowanie popieram lennina, na Twoim miejscu jesli nie masz dostepu do tokarki to zrobilbym z aluminiowych profili i tak jak napisales przy 450 mA juz sie mocno grzala to jest to nieoplacalny projekt. Bo z tej diody mozesz znacznie wiecej wyciagnac wystarczy tylko dobrze odprowadzic cieplo a z plastikowej lampki to raz ze nie bedzie takie proste a 2 ze raczej malo wydajne.
Szybciej zrobisz od poczatku lampke niz zmodowanie tej ktora masz a napewno bedzie znacznie lepsza.. Juz nie wspominajac ze za te 85 zl + jakies ogniwa i mialbys przyzwoita lampke na R2 lub Q5.
Ale to jest Twoj wybor co z tym zrobisz
Szybciej zrobisz od poczatku lampke niz zmodowanie tej ktora masz a napewno bedzie znacznie lepsza.. Juz nie wspominajac ze za te 85 zl + jakies ogniwa i mialbys przyzwoita lampke na R2 lub Q5.
Ale to jest Twoj wybor co z tym zrobisz
Dawno temu przerabiałem CatEye HL500II - led działał w zamkniętej przestrzeni, zasilany prądem ~0.4A, do stara był przyklejony kawałek aluminium, największy jaki się zmieścił do wnętrza (ok. 30x23x18mm). Sprawdzałem temperaturę, z tego co pamiętam maksymalna to sześćdziesiąt kilka stopni. Lampka świeci do dzisiaj, jednak nie jestem w stanie stwierdzić, czy słabiej niż na początkulennin pisze:Odpowiem ci że nawet 350mA w zamkniętej plastikowej obudowie ona za dług nie przeżyje. Coś musisz wykombinować aby wstawić kawałek radiatora, blachy alu może miedzianej?
- rafalelektronik
Witam. Na razie dioda upakowana jest bez dodatkowego radiatora. Chodzi na 310mA, światło daje zadowalające. Niewiem jak z nagrzewaniem się jej, ale skoro po 4 wieczorach testu się nie spaliła to nie jest tak źle. Modyfikować tej lampki dalej nie zamierzam, ale mam zamiar (choć jeszcze niewiem kiedy ) albo zbudować jakąś swoją lampe rowerową, albo przerobić jakąś większą aby dioda była wyposażona w odpowiedni radiator i pracowała z prądem na jaki została zaprojektowana.