Ciekawe urządzenie, kieszonkowa elektrownia na gaz z wykorzystaniem ogniw paliwowych. Cena przy zakupie 3 szt w przedsprzedaży 85USD.
https://www.kickstarter.com/projects/26 ... ower-plant
Z dyskusji wynika, że może działać na dowolny rodzaj gazu, w tym tanie kartusze do kuchenek.
Na zbiorniczku (40g paliwa) daje 56Wh energii co w/g nich równa się 20,000mAh. Licząc sprawność power banku 80% z 18650 daje mi to raczej 18000mah, czyli równowartość 5,5 naładowanych 3400mAh.
Naładowany waży 200g, 6 ogniw NCR18650B to 288g + obudowa.
Znaczy się, bardzo ciekawy gazet, szczególnie, że ładowanie gazem to parę sekund.
Kieszonkowa elektrownia - Kraftwerk
Niech podadzą moc, bo pewno śmiesznie mała. Patrzyłem kiedyś na ogniwa paliwowe na metanol do kampingów (np) i za kilka(naście)tyś. zł miały moc kilkudziesięciu watów (śmiesznie mało).
Znalazłem: moc ciągła: 2W czyli telefon by trzeba mieć podłączony non stop chyba
Dobrze dobrze, niech pracują i niech to rozwiną na tyle, by miało moc większą niż potrzebną do napędzania zegarka
Kibicuję!!!
[ Dodano: 27 Luty 2015, 19:12 ]
Znalazłem: moc ciągła: 2W czyli telefon by trzeba mieć podłączony non stop chyba
Dobrze dobrze, niech pracują i niech to rozwiną na tyle, by miało moc większą niż potrzebną do napędzania zegarka
Kibicuję!!!
[ Dodano: 27 Luty 2015, 19:12 ]
A zapalniczka jest bezpieczna? Albo palin/kuchenka gazowa? Jeżeli nie spartolą tego urządzenia to będzie bezpieczniejsze od zapalniczki i palnikaPolsky pisze:Czy to bezpieczne?
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Uśredniony prąd wyjściowy nie powala, 500mA, ale do naładowania komórki spokojnie OK. Czy dla małej lampki na USB. Tu zaletą moim zdaniem jest to, że można naładować to błyskawicznie gazem. Dobre na dłuższe wyprawy jak nie ma gdzie się podładować.
Ale tak, technologia dopiero raczkuje. Dopiero od 20 lat
Ale tak, technologia dopiero raczkuje. Dopiero od 20 lat