Świetlówki
Świetlówki
Witam,
Lampy MH mają swój temat, "żarówki" LED też, więc dlaczego nie może być tematu o świetlówkach. Wiem, że zagadnienie jest o wiele mniej złożone od lamp MH, ale świetlówki to jedno z najekonomiczniejszych źródeł światła. I stosowanych w wielu domach.
Tu możemy wymieniać się naszymi spostrzeżeniami świetlówek.
Na forum jest na pewno wiele mądrzejszych kolegów ode mnie, dlatego chciałem się też zapytać jak wygląda montaż termistorów w świetlówkach? Pytanie nurtuje mnie od dłuższego czasu. Tak, wiem, że było to gdzieś opisywane, ale poproszę o łopatologiczny opis.
Poza tym dobrze, by było jakby na forum panował względny porządek.
Drugie pytanie to jak otwierać bezpiecznie świetlówki?
Ostatnio kupiłem świetlówkę Philipsa pod e14 i chciałem w niej zamontować termistor. Wygląda na to, że jest klejona.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Tak więc dzielcie się tu spostrzeżeniami na temat trwałość, barwy/jakości światła w świetlówkach.
Pozdrawiam, Michał
Lampy MH mają swój temat, "żarówki" LED też, więc dlaczego nie może być tematu o świetlówkach. Wiem, że zagadnienie jest o wiele mniej złożone od lamp MH, ale świetlówki to jedno z najekonomiczniejszych źródeł światła. I stosowanych w wielu domach.
Tu możemy wymieniać się naszymi spostrzeżeniami świetlówek.
Na forum jest na pewno wiele mądrzejszych kolegów ode mnie, dlatego chciałem się też zapytać jak wygląda montaż termistorów w świetlówkach? Pytanie nurtuje mnie od dłuższego czasu. Tak, wiem, że było to gdzieś opisywane, ale poproszę o łopatologiczny opis.
Poza tym dobrze, by było jakby na forum panował względny porządek.
Drugie pytanie to jak otwierać bezpiecznie świetlówki?
Ostatnio kupiłem świetlówkę Philipsa pod e14 i chciałem w niej zamontować termistor. Wygląda na to, że jest klejona.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Tak więc dzielcie się tu spostrzeżeniami na temat trwałość, barwy/jakości światła w świetlówkach.
Pozdrawiam, Michał
- pegasus_sis
Ja mam kilka sztuk świetlówek Smart4light. Kupione 3-4 lata temu w jakiś markecie za 9zł sztuka. Świecą średnio 2-2.5 h dziennie. Dają dość przyjemne światło, wg. producenta 2700K ale na moje oko jest około 4000K-4500K. Nic przy nich nie majstrowałem bo obudowa jest dość ciepła ale nie gorąca, więc po co poprawiać coś co dobrze działa. Wiem, że to raczej tandetna chińszczyzna ale działa dobrze a w tej cenie nawet świetnie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ja używam w jednym pokoju Edi Light 23W, barwa 2700K, ale jest trochę cieplejsza od światła słonecznego. Zakupiona w Black Red White. Kosztowała ok. 20zł. Świeci ponad dwa lata. Świetlówki Philipsa też używam ale na razie krótko.
Ostatnio widziałem świetlówki w Carrefour 3 sztuki za 15zł. Ktoś używał?
Pozdrawiam
[ Dodano: 21 Luty 2015, 13:39 ]
Widzę, że Pyra przesunął przepraszam za zły dział.
Ostatnio widziałem świetlówki w Carrefour 3 sztuki za 15zł. Ktoś używał?
Pozdrawiam
[ Dodano: 21 Luty 2015, 13:39 ]
Widzę, że Pyra przesunął przepraszam za zły dział.
-
Wypatrzyłem pewną rzecz w internecie.
Jest taka seria świetlówek BIO vital firmy Narva, jakość światła podobno bardzo dobra , niestety cena za świetlówkę 23W na popularnym trzonku E27 to ok. 100zł
Miał może ktoś styczność z ta świetlówką, jak to świeci, warte tych pieniędzy ?
http://narva.com.pl/category/produkty/p ... bio-vital/
Jest taka seria świetlówek BIO vital firmy Narva, jakość światła podobno bardzo dobra , niestety cena za świetlówkę 23W na popularnym trzonku E27 to ok. 100zł
-
- pegasus_sis
A piszą ile włączeń przeżywa? Przy MH w danych technicznych pisali osobno liczbę włączeń i osobno czas pracy...grigorij00 pisze:W opisie jest napisane o średniej trwałości 15000 godzin pracy co teoretycznie sugeruje że układ świetlówki jest technicznie dopracowany
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Ehh. Właśnie miałem kupić do biura nad głowę. Zamówiłem, dzięki!grigorij00 pisze:Wypatrzyłem pewną rzecz w internecie.
-