Jak sprawdzić przydatność Li-ion?

....nie pasujące gdzie indziej...
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

forumowy kolega sporo się napracował, więc warto poczytać:
http://mdiy.pl/odzysk-ogniw-18650-z-baterii-laptopa/
są tam 3 artykuły, potem kolejne 3 o budowie pakietu. Raczej wszystko co potrzebne.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

michal883, nie pomogę Ci ponieważ nie bawiłem się testowaniem Li-Ion, a teoretyzować każdy potrafi. Może wypowie się autor artykułów lub ktoś z doświadczeniem klinicznym ;-)
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

michal883, jeszcze raz przeczytaj zalinkowany blog pod kątem Rw ogniw, rezystancja wewnętrzna wszystko mówi o wydajności prądowej aku.
pozdrav
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

michal883, zdaje się że to Ty pytałeś u mnie w komentarzach, ale pisałeś o pakiecie 5 ogniw równolegle więc uznałem że chodzi o jedną celę, a teraz widzę że to 4 cele po 5 ogniw? Trzeba od razu pisać że chodzi o 4S5P, to zmienia postać rzeczy, bo prąd tej ładowarki mocno spadnie, ale będzie wiadomo jaka jest pojemność przy delikatnym obciążeniu. Czy pakiet nie ma odczepów do balansowania? Możesz ich użyć aby przetestować każdą celę osobno, nieco bardziej sensownym prądem.

Jeśli chodzi o pomysł z żarówkami to nie jest to zbyt wygodne rozwiązanie.

Obciążenie 15A dla celi 10Ah to 1,5C, zależy jakie to ogniwa i do jakiego prądu są przystosowane, ale jak zwykłe nie wysokoprądowe to powyżej 1,5C bym nie obciążał. Spadek napięcia do 3,75V przy obciążeniu 1,5C to wynik taki sobie, można powiedzieć że ogniwa są w połowie swojego życia, ale to wróżenie z fusów.

Zrób test rezystancji wewnętrznej dla obciązenia 1C dla jednej celi, dla 10Ah dobierz rezystor tak aby popłynął prąd 10A zakładając napięcie robocze celi to np 3.8V... 3.8V / 10A = 3.8ohm. Musi być to rezystor przynajmniej 40W bo 10A * 3.8V = 38W w ciepło. Rezystancję liczysz tak jak napisane na stronie / podlinkowanej wikipedii.

Do czego ma być ten pakiet? Rower?
ODPOWIEDZ