Wyłącznik REVERS

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
munio451

Wyłącznik REVERS

Post autor: munio451 »

Witam
Znalazłem jakiś chiński wyłącznik revers z latarki. Nie mam przyrządu do pomiaru małych rezystancji przejścia, z ciekawości rozłożyłem go na elementy pierwsze. Czy dobre z małą rezystancją wyłączniki latarkowe tak są zbudowane?
Na fotce jakiś dolutowany przewód ale to nie ma znaczenia :)
Załączniki
IMG_3374.JPG
IMG_3374.JPG (90.68 KiB) Przejrzano 1796 razy
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Z tym włącznikiem niewiele zdziałasz. Generalnie włączniki reverse są do siebie podobne, jednak ważne są materiały stykowe. W tym ze zdjęcia są one wykonane z ocynkowanych blaszek stalowych i już samo to powoduje, że mają wysoką rezystancję oraz ograniczoną żywotność (ocynk szybko się wytrze i będzie coraz gorzej). Dobrej jakości włączniki mają blaszki stykowe wykonane z powlekanego mosiądzu. Materiał łatwo można sprawdzić magnesem ale uwaga, te wykonane z mosiądzu też będą lekko przyciągane przez magnes z racji stalowej sprężynki :)
Sometimes darkness can show you the light
munio451

Zastosowany tu mechanizm z wyłącznika długopisu uważam, jest sprawdzonym w długotrwałym sprawnym działaniu, mechanika jest ok, jedynie jakość i materiał zastosowanych styków ma znaczenie.
A długość poza wyłącznikiem blaszek stykowych jest w dobrych wyłącznikach długa ( do ew. skrócenia? )
munio451

Proszę, zapodajcie ktoś wymiary rewersa (szer/dł/wys) takiego z convoya, chyba że jest wiele różnej wielkości
madkeinam

Post autor: madkeinam »

W Convoyach są TAKIE albo TAKIE.
ODPOWIEDZ