Buty zawodowe/robocze,
Buty zawodowe/robocze,
Pracodawca zapewnia nam tylko najtańsze obuwie, które jest (przynajmniej dla mnie) niewygodne, szybko się niszczy i pocą się w nich nogi. Kolega (110kg żywej wagi) pracujący na frezarce dostał raz parę, która nie dotrwała do końca zmiany, bo starła się w nich podeszwa
Postanowiłem zakupić sobie obuwie we własnym zakresie i chciałem spytać, czy znacie jakieś dobre, wygodne buty robocze.
Przeznaczenie/cechy:
- praca jako elektromonter/automatyk
- temperatura w pracy od 15 stopni wzwyż (latem czasami bardzo gorąco)
- czasami 8-12 godzin na nogach, a czasami za biurkiem
- buty z podnoskiem, najlepiej z polimeru/kompozytu
- cena do 300-350zł
- najlepiej abym mógł je przymierzyć w jakimś stacjonarnym sklepie, ponieważ mam szeroką stopę i zakup przez internet na podstawie tylko długości stopy jest niemożliwy.
Podobno bardzo dobre są buty firmy beta, niestety nie wiem czy można natrafić na nie w jakimś stacjonarnym sklepie.
Podzielcie się proszę, jeśli znacie jakieś sprawdzone firmy/modele.
Postanowiłem zakupić sobie obuwie we własnym zakresie i chciałem spytać, czy znacie jakieś dobre, wygodne buty robocze.
Przeznaczenie/cechy:
- praca jako elektromonter/automatyk
- temperatura w pracy od 15 stopni wzwyż (latem czasami bardzo gorąco)
- czasami 8-12 godzin na nogach, a czasami za biurkiem
- buty z podnoskiem, najlepiej z polimeru/kompozytu
- cena do 300-350zł
- najlepiej abym mógł je przymierzyć w jakimś stacjonarnym sklepie, ponieważ mam szeroką stopę i zakup przez internet na podstawie tylko długości stopy jest niemożliwy.
Podobno bardzo dobre są buty firmy beta, niestety nie wiem czy można natrafić na nie w jakimś stacjonarnym sklepie.
Podzielcie się proszę, jeśli znacie jakieś sprawdzone firmy/modele.
Ja na wypady w teren mam buty PANOPLY XR300 S1P. Nie raz przyjdzie pracować cały dzień przy montażu na różnych powierzchniach i wysokościach ( tarasy, balkony wyłożone śliskimi kafelkami). Kilka metrów na ziemią na 80cm balkonie, wciągając kilkudziesiecio kilogramowe balustrady, trzeba mieć pewne obuwie. Świetnie się trzymają każdej powierzchni i są bardzo wygodne. Zapłaciłem za nie jakieś 270zł w zeszłym roku.
Jeżeli stopy Ci się pocą, to przydały by się jakieś buty z jakąś membraną (Goretex, czy jakiś ekwiwalent). Kiedyś pracowałem w jakiś butach od brata i byłem miło zaskoczony, że od trawy na rosie (czy jakoś tak) nie przemakają, a w dzień nie mam kompletnie spoconych stóp, moje zdziwienie się rozjaśniło dopiero, gdy przy jakimś czyszczeniu dopatrzyłem mały napis Goretex... Wcześniej nie wiedziałem, że to takie dobre buty dostałem
W Szczecinie w Kris'ie maja buty Bety, to może w innych drogich sklepach BHP też je mają
W Szczecinie w Kris'ie maja buty Bety, to może w innych drogich sklepach BHP też je mają
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
A ja mogę pochwalić właśnie wymienioną Bete. Modelu co prawda nie pamiętam ale wytrzymały idealnie okres 3 miesięcy w temperaturach 30+, 12-16h pracy dziennie 6 dni w tygodniu. Ładnie się trzymały na blachach i rusztowaniu, lasu też się nie boją.
Do tego są bardzo wygodne, szwy mocujące podeszwę naprawdę porządne, skóra nie zdążyła jakoś specialnie popękać bo wcześniej skończyła się podeszwa.
Tak wiec polecam bo naprawdę nie są drogie a jakościowo złego słowa nie mogę powiedzieć.
Ja kupowałem i przymierzałem w sklepie Gabi, mają też sklep wysyłkowy ale najlepiej poszukać gdzieś stacjonarnie albo miasto obok
Do tego są bardzo wygodne, szwy mocujące podeszwę naprawdę porządne, skóra nie zdążyła jakoś specialnie popękać bo wcześniej skończyła się podeszwa.
Tak wiec polecam bo naprawdę nie są drogie a jakościowo złego słowa nie mogę powiedzieć.
Ja kupowałem i przymierzałem w sklepie Gabi, mają też sklep wysyłkowy ale najlepiej poszukać gdzieś stacjonarnie albo miasto obok
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Bierzesz pod uwagę ból nóg? Ja cierpiałem w zeszłym roku na chroniczny ból łydek-już myślałem, że się kończę a wystarczyło dobre buty SPORTOWE kupić polecam airmax
Ostatnio zmieniony piątek 23 sty 2015, 10:29 przez fxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Sportowe buty odpadają. Jeżeli już będę kupował buty do pracy, to chciałbym coś z podnoskiem. U nas teoretycznie trzeba mieć, ale nikt do braku się nie przyczepia (sam chodzę w tej chwili w zwykłych butach), jednak czasami jadąc na jakiś serwis można zostać po prostu nie wpuszczonym na zakład bez odpowiedniego obuwia.
Wiem, że wygląd to ostatnia rzecz na którą patrzy się przy takich butach, ale miłym akcentem byłoby gdyby buty wyglądały jak "cywilne", np jak Beta Urban.
Co myślicie o Dewalt Logic S3 http://allegro.pl/do-pracy-w-stajni-dew ... 23283.html ?
Wiem, że wygląd to ostatnia rzecz na którą patrzy się przy takich butach, ale miłym akcentem byłoby gdyby buty wyglądały jak "cywilne", np jak Beta Urban.
Co myślicie o Dewalt Logic S3 http://allegro.pl/do-pracy-w-stajni-dew ... 23283.html ?
Jedna rzecz jest najważniejsza w butach- naturalna skóra - nie żadna ekologiczna, mielona itp wynalazki - naturalna skóra ma w sobie pory które odbierają wilgoć z nogi, ma wystarczająca pojemność cieplną aby odebrać nadmiar temperatury, lub zachować w razie zimna.
Ja używam półbutów butów marki Badura - robią przy okazji za zimowe nawet na wyjścia. Raz na jakiś czas czyszczę je obwicie wodą i później impregnuje środkiem najczęściej marki KIWI.
Podeszwa gruba gumowata - dobra przyczepność i twardość na tyle dobra że można po ostrych kamieniach, konstrukcjach stalowych itp chodzić. Można kupić wersje podwyższaną. Dla wielbicieli marketingu - oczywiście oznaczone jako membranowe - syntax czy coś.
w chłodniejszych okresach chodzę w nich nawet kilkanaście godzin dziennie.
Latem chodzę w siateczkowych Salomonach model chyba tech amphbian - to prawie sandał, można go moczyć - chodzić np w morzu czy nawet pływać. Mam już druga parę obie wytrzymały po kilka lat - niestety straszy model był lepszy.
Wyjściowo używam półbutów Wojas oczywiście z naturalnej skóry, pełnych bez wentylacji z syntetyczna podeszwą (skórzana miała za mała trwałość pomimo tego że bez problemu wymieniali na gwarancji)
ciekawostka w tych półbutach (stosunkowo cienka skóra) noga mniej się poci i meczy niż w przewiewnych ale syntetycznych Salomonach. Mozna chodzić kilkanaście godzin nawet w pomieszczeniach.
Mam tez jakiś model adidasa lub reeboka sportowy przeznaczony do biegania - but super wygodny (miękka, duża podwyższana podeszwa, doskonałe trzymanie stopy, ale po paru godzinach stopa jest wilgotna - nie nadają się na cały dzień non-stop.
Na buty trzeba bardzo uważać bo często te opisane jako skórzana maja tylko jakąś wstawkę skórzana a reszta syntetyk - ważne aby cały "język" był skórzany bo tam dużo ciepła się wymienia.
Mam jeszcze model na wycieczki ostre w góry - podobny do wojskowego, gruba skóra, podeszwa traktor sztywna prawie 100 procent ale nie jest płaska tylko taj jakby wygięta troszkę - but mniej wygodny ale podczas np górskich wędrówek dobrze trzyma kostkę a podeszwę można nawet wbić w ziemie podczas wspinaczki - rzadko ich używam.
Odkąd opracowałem ten zestaw na wszystkie okazje, nie wiem co to odparzenia, pęcherze, odciski czy zapocona noga.
Wszystkie te buty kosztowały miedzy 200 a 300 zł mniej więcej (za parę).
Ja używam półbutów butów marki Badura - robią przy okazji za zimowe nawet na wyjścia. Raz na jakiś czas czyszczę je obwicie wodą i później impregnuje środkiem najczęściej marki KIWI.
Podeszwa gruba gumowata - dobra przyczepność i twardość na tyle dobra że można po ostrych kamieniach, konstrukcjach stalowych itp chodzić. Można kupić wersje podwyższaną. Dla wielbicieli marketingu - oczywiście oznaczone jako membranowe - syntax czy coś.
w chłodniejszych okresach chodzę w nich nawet kilkanaście godzin dziennie.
Latem chodzę w siateczkowych Salomonach model chyba tech amphbian - to prawie sandał, można go moczyć - chodzić np w morzu czy nawet pływać. Mam już druga parę obie wytrzymały po kilka lat - niestety straszy model był lepszy.
Wyjściowo używam półbutów Wojas oczywiście z naturalnej skóry, pełnych bez wentylacji z syntetyczna podeszwą (skórzana miała za mała trwałość pomimo tego że bez problemu wymieniali na gwarancji)
ciekawostka w tych półbutach (stosunkowo cienka skóra) noga mniej się poci i meczy niż w przewiewnych ale syntetycznych Salomonach. Mozna chodzić kilkanaście godzin nawet w pomieszczeniach.
Mam tez jakiś model adidasa lub reeboka sportowy przeznaczony do biegania - but super wygodny (miękka, duża podwyższana podeszwa, doskonałe trzymanie stopy, ale po paru godzinach stopa jest wilgotna - nie nadają się na cały dzień non-stop.
Na buty trzeba bardzo uważać bo często te opisane jako skórzana maja tylko jakąś wstawkę skórzana a reszta syntetyk - ważne aby cały "język" był skórzany bo tam dużo ciepła się wymienia.
Mam jeszcze model na wycieczki ostre w góry - podobny do wojskowego, gruba skóra, podeszwa traktor sztywna prawie 100 procent ale nie jest płaska tylko taj jakby wygięta troszkę - but mniej wygodny ale podczas np górskich wędrówek dobrze trzyma kostkę a podeszwę można nawet wbić w ziemie podczas wspinaczki - rzadko ich używam.
Odkąd opracowałem ten zestaw na wszystkie okazje, nie wiem co to odparzenia, pęcherze, odciski czy zapocona noga.
Wszystkie te buty kosztowały miedzy 200 a 300 zł mniej więcej (za parę).
Ostatnio zmieniony piątek 23 sty 2015, 14:38 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak buty robocze, to tylko S3, nie ma sensu kupować nic z mniejszą ochroną.
Ze swojej strony mogę polecić Zephyra i Strzelce.
Buty są dobre jakościowo i dość wygodne, spokojnie można w nich przechodzić cały dzień.
Ze swojej strony mogę polecić Zephyra i Strzelce.
Buty są dobre jakościowo i dość wygodne, spokojnie można w nich przechodzić cały dzień.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Zastanawiam się coś w ten deseń, tylko jakoś jedyne buty w jakich nie pocą mi się znacznie stopy, to takie zwykłe "adidasy" z siatką nad palcami, która przepuszcza powietrze nawet jak zawieje.
Macie inne sprawdzone buty w których można przesiedzieć 12 godzin i potem nie odklejać skarpet od nóg ?
Macie inne sprawdzone buty w których można przesiedzieć 12 godzin i potem nie odklejać skarpet od nóg ?
ILPT
U mnie w pracy też zamawiali najtańsze buty robocze, twarde z eko skóry na koniec jak wszyscy ściągali te buty to aż w oczy szczypało Kupiłem te buty http://www.urgent.pl/item.php?typ=1&super=65937 z podnoskami, na lato idealne i do tego wygodne. Później pół zakładu chodziło w podobnych i każdy zadowolony.