Zasilanie taśmy LED RGB

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
cob
Kontakt:

Zasilanie taśmy LED RGB

Post autor: cob »

Robię sterownik na uC typu Atmega do sterowania taśmą LED RGB przy pomocy trzech wyjść PWM. Koncepcja jest taka żeby całość zasilić z power banku, więc samą taśmę zasili przetwornica step up np. na układzie XL6009. Czy nie będzie problemem to, że obciążenie przetwornicy będzie się zmieniać zgodnie z ustawieniami PWM dla każdego z kolorów? Jakimi tranzystorami najlepiej będzie to kluczować? Czy taka taśma RGB ma odpowiednio dobrane rezystor tak, żeby skompensować to, że diody mają różną wydajność w zależności od koloru?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

PowerBank może wariować i wyłączać się. Większość z powerbanków nie współpracuje z PWM prawidłowo.

Na rynku masz dostępne sterowniki PWM, więc wystarczy tylko odpowiednia przetwornica step-up.

Zasilanie taśmy z powerbanku to pomysł chybiony - sam powerbank to już przetwornica stepu-up o określonej wydajności. Potem ty to napięcie chcesz podnosić raz jeszcze do 12V...Ile wyciągniesz z 5A i 1 - 2A max ? Niewiele. Lepiej zastosować odpowiednią ilość ogniw, np. 4 sztuki szeregowo + niewielka przetwornica i będzie to działać lepiej i będzie mieć znacząco wyższą sprawność niż z powerbankiem.
ILPT
cob
Kontakt:

Sterownik PWM muszę wykonać sam, bo musi mieć specyficzną funkcjonalność. W zasadzie już go napisałem, ale obecnie testuję na pojedynczej diodzie RGB. Musiałem dobrać rezystory dla poszczególnych kolorów i teraz się zastanawiam, czy w taśmie są dobrane.
Jeśli chodzi o power bank, to mam świadomość, że dwie przetwornice to nie najlepszy pomysł, ale potencjalnie wiele to upraszcza, bo odpada w projekcie kwestia zasilania, a tak dochodzi kwestia ogniw, obudowy do nich i zabezpieczenia. Taśmy nie będzie specjalnie dużo.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

RGB ma już dobrane rezystory.

Średnia wydajność powerbanków to 800 mA. Te lepsze mają około 1,5A, niektóre 2A. Liczmy że mają 2A, 5V. Daje nam to 10W. Potem 5V podnieś do 12V, sprawność takich przetwornic to średnio 80%. Wyjściowo zyskasz jakieś 6W przy 12V. Do tego lekkie straty na sterowniku i wyjdzie że maksymalnie w takim układzie podłączysz ~ 40 cm taśmy... Korzystając z ogniw łączonych szeregowo i bezpośredniego zasilania z pominięciem powerbanku mógł byś podłączyć jakieś 3m taśmy i świecić z pełną jasnością przynajmniej godzinę.

To nie trzyma się kupy i sensu.
ILPT
cob
Kontakt:

Bezpośrednie zasilanie chyba nie przejdzie, bo napięcie chyba za bardzo spadnie przy rozładowanych ogniwach. Zrobię w takim razie pakiet łączonych równolegle i do tego przetwornica. Sterownik zasilę chyba bezpośrednio z pakietu i zrobię jakieś proste zabezpieczenie korzystając z ADC. Tylko czy przetwornica poradzi sobie z obciążeniem PWM?

[ Dodano: 7 Luty 2015, 16:30 ]
Miałem przerwę, ale temat znów wraca i cały czas zastanawiam się jak to optymalnie zasilić. Może rzeczywiście 3 ogniwa w szeregu bez przetwornicy to nie jest zły pomysł? Stabilizacja nie jest mi jakoś specjalnie potrzebna, a taśma 12,6V wytrzyma. Ciekawe tylko do jakiego napięcia będzie w miarę efektywnie świecić bez drastycznego spadku jasności?
No i pozostaje zasilenie sterownika. Czy zasilić go bezpośrednio z jednego z ogniw, co spowoduje, że będzie ono trochę bardziej obciążone, a napięcie na sterowniku będzie spadać, czy może jednak dać malutką przetwornicę step down i zapewnić mu stałe 5V?
ODPOWIEDZ