Mini kierunkowskazy motocyklowe - jaka dioda w nich sidzi?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
mcmłody

Mini kierunkowskazy motocyklowe - jaka dioda w nich sidzi?

Post autor: mcmłody »

Otóż rok temu z podniecenia nowym bajerem do motocykla (kierunkowskazy), nie czytając instrukcji wykazałem się kompletnym debilizmem i podłączając je na szybko po prostu spaliłem je...
W związku z tym, że kosztowały parę groszy podjąłem się naprawy ich. Jeden poszedł i tak na straty bo kolega spalił klosz (długa historia). Poniżej zdjęcia jak wyglądają teraz.
Zaznaczam, że przyczyną spalenia było podłączenie ich bez tej czarnej kostki z napisem 1W

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 15 sty 2015, 10:16 przez mcmłody, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Mi to wygląda na Rebela w kolorze amber najpewniej, ale równie dobrze może być to jakiś inny twór bo nie przypominam sobie by one miały zielony laminat.

Zmierz diodę czy wymiarami się zgadza http://www.luxeonstar.com/lxml-pl01-0030-amber-luxeon-rebel-led61lm
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
mcmłody

Chyba masz rację, tylko to powinien być kolor pomarańczowy bo klosz jest biały-przezroczysty. Wymiary się zgadzają. Tylko czy dostanę je w Polsce? A jeżeli tak, to czy uda mi się samodzielnie ją wymienić? Bo dioda jest mocno przymocowana do tej czarnej płytki (na płytce są oznaczenia FA48).
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dioda jest przylutowana.

Wymienić można, trzeba tylko mieć obeznanie z lutowaniem na gorąco za pomocą żelazka czy to kuchenki, niestety jeśli nie wiesz co i jak to będzie tylko gorzej niż było. Sądząc po tym, jak podłączyłeś kierunki bez sterownika, raczej nie potrafisz lutować tego typu rzeczy ;)

Do tego, jesli led nie leży na aluminiowym laminacie, będzie problem.
ILPT
Awatar użytkownika
Rysiu.

Możesz kupić diodę już na podłożu, jak bardziej pomarańczowy to może http://www.luxeonstar.com/red-orange-617nm-sinkpad-ii-10mm-square-led-134lm

Jak chcesz w PL to musisz poguglować, na pewno gdzieś się znajdzie ;)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
mcmłody

Masz rację :-| Jak robię coś szybko to robie to bez zastanowienia i wychiodzą takie kwiatki. Dioda przylutowana jest do płytki drukowanej? I pewnie teraz należy odlutować/zeskrobać starą diode i założyć nową?
Może zlece to komuś kto ma jakieś pojęcie i większe zdolności manulane

[ Dodano: 15 Styczeń 2015, 17:45 ]
Będę szukał. A jak już znajdę włąściwą to pewnie trzeba będzie jeszcze jakiś odpowiedni sterownik znaleźć, czy obecny wystarczy? A może jednak za mało wiem:D
Przepraszam, że zamęczam pytaniami ale nie wiele wiem w tym temacie.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Obecny starczy bo pewnie w środku siedzi jakiś prosty regulator na kilku elementach.

Po to jest forum by zadawać pytania ;)
mcmłody

Na żelazko powiadasz... czy tak będzie dobrze? Położyłem płytkę na żelako i grzałem aż dioda puciła. Czy teraz wystarczy zrobić to w drugą stronę z nową diodą?
Obrazek
Awatar użytkownika
Rysiu.

A jednak nie masz tak do końca dwóch lewych kończyn.
Tak tak samo ale w druga stronę, tylko trzeba uważać by nie przegrzać diody.
Ale jako że masz jeszcze te uszkodzone to możesz na nich poćwiczyć lutowanie.
mcmłody

Ok. Dzięk. A jaka temp. wytrzyma tak dioda? Z tego co wyczytałem to między -40 do 120 C. Zgadza się, mam uważać na te parametry?
W każdym bądź razie dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Rysiu.

To jest zakres temperatur podczas pracy.
Po prostu jak dioda już zostanie chwycona trzeba ją docisnąć delikatnie i zdjąć z żelazka ;)
I tak jak wyżej, proponuje zalutować te spalone dla przećwiczenia a będzie dobrze.
mcmłody

Dzięki wielkie. Mam nadziję, że niczego już nie zepsuję :razz: Zdam relację :wink:
mcmłody

Dobra znowu odgrzeje kotleta, bo po pewnym czasie poczyniłem postępy:) Wlutowałem te DIODY ale niestety okazały się koloru CZERWONEGO!!! Raczej przy policji to nie przejdzie. Czy któraś z tych poniżej zaświeci na pomarańczowo (taką barwą jaką powinny mieć kierunkowskazy), i czy będą świeciły tak jasno jak te, które wlutowałem jako pierwsze? Co świadczy o jasności leda, który parametr? I czy ten sterownik, przy którym zaświeciły obecne diody, obsłuży te poniżej. Dzięki wilekie
DIODA 1
DIODA 2
DIODA 3
DIODA 4
ODPOWIEDZ