Mini kierunkowskazy motocyklowe - jaka dioda w nich sidzi?
Mini kierunkowskazy motocyklowe - jaka dioda w nich sidzi?
Otóż rok temu z podniecenia nowym bajerem do motocykla (kierunkowskazy), nie czytając instrukcji wykazałem się kompletnym debilizmem i podłączając je na szybko po prostu spaliłem je...
W związku z tym, że kosztowały parę groszy podjąłem się naprawy ich. Jeden poszedł i tak na straty bo kolega spalił klosz (długa historia). Poniżej zdjęcia jak wyglądają teraz.
Zaznaczam, że przyczyną spalenia było podłączenie ich bez tej czarnej kostki z napisem 1W
W związku z tym, że kosztowały parę groszy podjąłem się naprawy ich. Jeden poszedł i tak na straty bo kolega spalił klosz (długa historia). Poniżej zdjęcia jak wyglądają teraz.
Zaznaczam, że przyczyną spalenia było podłączenie ich bez tej czarnej kostki z napisem 1W
Ostatnio zmieniony czwartek 15 sty 2015, 10:16 przez mcmłody, łącznie zmieniany 1 raz.
Mi to wygląda na Rebela w kolorze amber najpewniej, ale równie dobrze może być to jakiś inny twór bo nie przypominam sobie by one miały zielony laminat.
Zmierz diodę czy wymiarami się zgadza http://www.luxeonstar.com/lxml-pl01-0030-amber-luxeon-rebel-led61lm
Zmierz diodę czy wymiarami się zgadza http://www.luxeonstar.com/lxml-pl01-0030-amber-luxeon-rebel-led61lm
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Dioda jest przylutowana.
Wymienić można, trzeba tylko mieć obeznanie z lutowaniem na gorąco za pomocą żelazka czy to kuchenki, niestety jeśli nie wiesz co i jak to będzie tylko gorzej niż było. Sądząc po tym, jak podłączyłeś kierunki bez sterownika, raczej nie potrafisz lutować tego typu rzeczy
Do tego, jesli led nie leży na aluminiowym laminacie, będzie problem.
Wymienić można, trzeba tylko mieć obeznanie z lutowaniem na gorąco za pomocą żelazka czy to kuchenki, niestety jeśli nie wiesz co i jak to będzie tylko gorzej niż było. Sądząc po tym, jak podłączyłeś kierunki bez sterownika, raczej nie potrafisz lutować tego typu rzeczy
Do tego, jesli led nie leży na aluminiowym laminacie, będzie problem.
ILPT
Możesz kupić diodę już na podłożu, jak bardziej pomarańczowy to może http://www.luxeonstar.com/red-orange-617nm-sinkpad-ii-10mm-square-led-134lm
Jak chcesz w PL to musisz poguglować, na pewno gdzieś się znajdzie
Jak chcesz w PL to musisz poguglować, na pewno gdzieś się znajdzie
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Masz rację Jak robię coś szybko to robie to bez zastanowienia i wychiodzą takie kwiatki. Dioda przylutowana jest do płytki drukowanej? I pewnie teraz należy odlutować/zeskrobać starą diode i założyć nową?
Może zlece to komuś kto ma jakieś pojęcie i większe zdolności manulane
[ Dodano: 15 Styczeń 2015, 17:45 ]
Będę szukał. A jak już znajdę włąściwą to pewnie trzeba będzie jeszcze jakiś odpowiedni sterownik znaleźć, czy obecny wystarczy? A może jednak za mało wiem:D
Przepraszam, że zamęczam pytaniami ale nie wiele wiem w tym temacie.
Może zlece to komuś kto ma jakieś pojęcie i większe zdolności manulane
[ Dodano: 15 Styczeń 2015, 17:45 ]
Będę szukał. A jak już znajdę włąściwą to pewnie trzeba będzie jeszcze jakiś odpowiedni sterownik znaleźć, czy obecny wystarczy? A może jednak za mało wiem:D
Przepraszam, że zamęczam pytaniami ale nie wiele wiem w tym temacie.
Dobra znowu odgrzeje kotleta, bo po pewnym czasie poczyniłem postępy:) Wlutowałem te DIODY ale niestety okazały się koloru CZERWONEGO!!! Raczej przy policji to nie przejdzie. Czy któraś z tych poniżej zaświeci na pomarańczowo (taką barwą jaką powinny mieć kierunkowskazy), i czy będą świeciły tak jasno jak te, które wlutowałem jako pierwsze? Co świadczy o jasności leda, który parametr? I czy ten sterownik, przy którym zaświeciły obecne diody, obsłuży te poniżej. Dzięki wilekie
DIODA 1
DIODA 2
DIODA 3
DIODA 4
DIODA 1
DIODA 2
DIODA 3
DIODA 4