Jasna pasta w starym Myo Xp
Jasna pasta w starym Myo Xp
Witam serdecznie.
Mam pytanko, zdaje sobie sprawę że prostackie: co to za jasna/biała pasta w starym Myo Xp na tylnej powierzchni podkładki żarówki i na powierzchni blaszki w połączeniu z małym wałeczkiem na druciku? Wiem że to śmiesznie brzmi, ne wiem co to są za rzeczy i do czego dokładnie służą wymieniam zarówkę na Cree XM-L2 i podejrzewam że jest to pasta termoprzewodząca, ale nie jestem pewien, może to jakaś specjalna pasta przewodząca prąd?
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Mam pytanko, zdaje sobie sprawę że prostackie: co to za jasna/biała pasta w starym Myo Xp na tylnej powierzchni podkładki żarówki i na powierzchni blaszki w połączeniu z małym wałeczkiem na druciku? Wiem że to śmiesznie brzmi, ne wiem co to są za rzeczy i do czego dokładnie służą wymieniam zarówkę na Cree XM-L2 i podejrzewam że jest to pasta termoprzewodząca, ale nie jestem pewien, może to jakaś specjalna pasta przewodząca prąd?
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Na diodę mówię żarówka
PS: pastę już powycierałem i mam zamiar kupić nową, bo trochę mi podeschła, jak syn zostawił włączoną czołówkę na długi czas w domku dla małych strażaków.
PS: pastę już powycierałem i mam zamiar kupić nową, bo trochę mi podeschła, jak syn zostawił włączoną czołówkę na długi czas w domku dla małych strażaków.
Ostatnio zmieniony środa 14 sty 2015, 00:37 przez Pasza, łącznie zmieniany 1 raz.
W tym modelu warto przy zmianie diody na lepszą (a niewątpliwie XM-L2 taką jest) skorygować także prąd diody w poszczególnych trybach, bo dioda może szybko paść z przegrzania (dotyczy to najwyższego trybu), bez względu na to jaką pastę zastosujesz. W turbo pójdzie dużo za duży prąd by dioda mogła bezpiecznie świecić z tak lichym chłodzeniem. Kształt wiązki też się zmieni przy fabrycznym kolimatorze (będzie szerszy ale niejednolity).
Witam
Pozdrawiam
Dioda, to dioda, a żarówka, to żarówka, dwa różne światy, i nie mylmy tego.Pasza pisze:Na diodę mówię żarówka
I nie zapomnij o tym, to jest dioda do pomiaru temperatury "radiatora" LEDa, więc bardzo ważna rzecz. Może uratować LEDa ograniczając prąd przy wzroście temperatury, ponad ustaloną normę. Ten element musi dotykać aluminiowego elementu, najlepiej za pośrednictwem małej ilości pasty termo-przewodzącej.Pasza pisze: powierzchni blaszki w połączeniu z małym wałeczkiem na druciku?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Ok. Dzięki Wam wszystkim za rady
Przycisk Buster używam bardzo rzadko i zazwyczaj zimą w górach, bo wtedy szybciej ciemnieje, więc jest mniejsze ryzyko przegrzania, ale będę miał to na uwadze. Rozumiem, że korygowanie prądu diody w poszczególnych trybach polega na przylutowaniu lub odlutowaniu pewnych elementów, co dla mnie leszcza jest raczej mało realne
Przycisk Buster używam bardzo rzadko i zazwyczaj zimą w górach, bo wtedy szybciej ciemnieje, więc jest mniejsze ryzyko przegrzania, ale będę miał to na uwadze. Rozumiem, że korygowanie prądu diody w poszczególnych trybach polega na przylutowaniu lub odlutowaniu pewnych elementów, co dla mnie leszcza jest raczej mało realne