Dyskusja o pakietach xPxS

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Issac

Dyskusja o pakietach xPxS

Post autor: Issac »

Hej,

Pomóżcie mi coś zrozumieć odnośnie naszych elektrobanków.

Czy przy połączeniu ogniw (jakichkolwiek) równoległym albo prostopadłym (?), mogę zaufać że ogniwa będą się równomiernie rozładowywać ?

Czy można bezpiecznie łączyć ogniwa o różnej pojemności/rezystancji/napięcia i w jaki sposób na siebie wpływają ?

Czy ogniwa połączone ze sobą w jakikolwiek sposób będą się bardziej rozładowywać niż osobno ?
Ostatnio zmieniony środa 07 sty 2015, 18:03 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Ogniwa łączy się szeregowo (S) lub równolegle (P) a nie prostopadle :razz:
1 Nie możesz ufać w to i zazwyczaj tak nie jest
2 Nie możesz, bo wtedy jest jeszcze gorzej z rozjechaniem napięć - najsłabsze wtedy siądzie jeszcze szybciej a te najlepsze mogą zostać przeładowane, gdy bez balancera będziesz ładował
3 Połączone 2 równolegle mają większa sprawność niż 2 osobno rozładowywane dużym prądem, tzn w uproszczeniu jak pobierasz np 10A to z 1 ogniwa użytek będziesz miał na 12 minut (łącznie 24 minuty, bo 2 ogniwa) natomiast z 2ch połączonych równolegle powiedzmy 30 minut, bo każde z nich oddaje wtedy po 5A i jest sprawniejsze przy tym. (to tak w skrócie i uproszczeniu).
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Takie Touche :P

1. A czy przy połączeniu równoległym napięcia na ogniwach nie będą się wyrównywać ?

2. A jak to wplywa na cały pakiet przy polączeniu np:
1P3Sx18650

1. 4,0V 120ohm 1600mah
2. 3,6V 160ohm 1200mah
3. 3,2V 250Ohm 400mah

3. Sorki za nie uściślenie - czy mają wieksze samo rozładowanie ?
Ostatnio zmieniony środa 07 sty 2015, 18:05 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

1 Nieobciążone będą dążyć do wyrównania się na nich napięć (obciążone rozładowywać się będą nierównomiernie, jeśli ich rezystancje wewn będą różne).
2 Jak będzie monitorowane napięcie cel, to 3jka zaraz wywali alarmem, jak alarmu nie będzie na poszczególne cele a na całość, to wręcz od razu 3jka dostanie srogie baty, 1dynka podobnie ale podczas ładowania bez balancera. Żeby dokładnie podać co i jak trzeba by liczyć dużo ;)
3 Samorozładowanie zależy od ogniwa i jak jakieś będzie gorsze, to pociągnie za sobą inne połączone z nią równolegle.
ODPOWIEDZ