Chińskie kamery IP - macie doświadczenie?
Chińskie kamery IP - macie doświadczenie?
Jako, że zarówno z latarek jak i wideorejestratorów zamówionych w chinach jestem zadowolony to zacząłem się zastanawiać nad kamerką IP.
Czy opłaca się tego typu kamerki zamawiać z chin? Macie z nimi jakieś doświadczenia?
Czy opłaca się tego typu kamerki zamawiać z chin? Macie z nimi jakieś doświadczenia?
Pójście w jedną z firm wiąże się później z koniecznością zakupu ich rejestratora bo z tego co się ostatnio naczytałem są problemy z łączeniem różnych rejestratorów do różnych kamer. Samo onvif to niestety nie wystarczy - konkretne modele pracują na innych portach i używają innych protokołów do komunikacji z rejestratorami. Chyba że chcemy używać pc jako rejestratora - wtedy nie ma problemu, można używać choćby darmowego programu ispy albo tego co dołącza nam producent.
Co ja mogę powiedzieć z własnego doświadczenia - większość tanich kamer ma beznadziejne obiektywy. Kupując ją warto się od razu nastawić na dokupienie na aliexpress obiektywów dahua (te mam przetestowane) - cena w granicach do 10 usd, bo większość tanich kamer ma założone obiektywy od analogów które nie są w stanie przetworzyć rozdzielczości 1080p. Ja u siebie stosuję te: http://www.aliexpress.com/item/Security ... 10854.html
Przetwornik - aptina albo sony, procesory jeżeli chodzi o możliwości to nie ma znaczenia czy hisilicon czy ambarella, ale jak chcemy próbować mieszać softami to z tego co się w ostatnich dniach naczytałem na ambarellę jest dużo więcej softu.
Do słabego oświetlenia polecam coś na sony imx222 - mam i naprawdę jest fajnie w słabym świetle.
Wyższe rozdzielczości 3, 5mp - tu jest kwestia czy zależy nam na rozdzielczości -np monitorowanie dużego parkingu jedną kamerą, czy na płynności - np transmisja live przez internet, bo wszystkie te kamerki powyżej 2mp nie osiągają 24 klatek i wtedy po prostu nie ma sensu dopłacać.
Co ja mogę powiedzieć z własnego doświadczenia - większość tanich kamer ma beznadziejne obiektywy. Kupując ją warto się od razu nastawić na dokupienie na aliexpress obiektywów dahua (te mam przetestowane) - cena w granicach do 10 usd, bo większość tanich kamer ma założone obiektywy od analogów które nie są w stanie przetworzyć rozdzielczości 1080p. Ja u siebie stosuję te: http://www.aliexpress.com/item/Security ... 10854.html
Przetwornik - aptina albo sony, procesory jeżeli chodzi o możliwości to nie ma znaczenia czy hisilicon czy ambarella, ale jak chcemy próbować mieszać softami to z tego co się w ostatnich dniach naczytałem na ambarellę jest dużo więcej softu.
Do słabego oświetlenia polecam coś na sony imx222 - mam i naprawdę jest fajnie w słabym świetle.
Wyższe rozdzielczości 3, 5mp - tu jest kwestia czy zależy nam na rozdzielczości -np monitorowanie dużego parkingu jedną kamerą, czy na płynności - np transmisja live przez internet, bo wszystkie te kamerki powyżej 2mp nie osiągają 24 klatek i wtedy po prostu nie ma sensu dopłacać.
Lepsze (nawet chińskie) rejestratory IP obsługują wiele urządzeń innych producentów zgodnych z onvif 1.02 lub 2.0 np :
BCS NVR1602 : Arecont Vision, AXIS, Bosch, Brickcom, Canon, CP Plus,
Dynacolor, Honeywell, Panasonic, Pelco, Samsung, Sanyo, Sony, Videosec, Vivotek jak widać jest w tej liscie troche chińszczyzny.
Brak kompatybilności wynika tylko i wyłącznie z kiepskiej obsługi onvif . Dla przykładu chińska IP z 2014 roku nie działa po onvif z nowym rejestratorem IP , natomiast stara kamera samsunga działa z nowym rejestratorem bez problemu. Co do przetworników to tak naprawdę jak nie masz dobrej optyki to super obrazu nie uzyskasz, wyostrzysz na środku to boki będą nie ostre. Porównuje standardowy obiektyw do kamery 3Mpx i ta sama kamerę z obiektywem fujinon lub tokina , na standardowym boki kiepskie na fuji i tokinie ostry obraz po całości.
Co do wyższej rozdzielczości to według mnie jest sens jak najbardziej dopłacać do wyższej rozdzielczości będzie trzeba coś powiększyć i zabraknie zakresu a na kamerce 3-5mpx można spokojnie powiekszyć bez pikselowania. Poza tym kto nagrywa obraz z predkością 25kl/s na rejestrator Przy dwóch trzech kamerach spoko, ale np przy 16 robią się potężne ilości danych do zapisu. 8-12kl/s jest w zupełności wystarczająca . Na szkoleniach producenci zalecają w miejscach o małym natężeniu ruchu nagrywać 5kl/s w większych jak parkingi chodniki itp od 8 kl/s .
Pozdrawiam
sebeq
BCS NVR1602 : Arecont Vision, AXIS, Bosch, Brickcom, Canon, CP Plus,
Dynacolor, Honeywell, Panasonic, Pelco, Samsung, Sanyo, Sony, Videosec, Vivotek jak widać jest w tej liscie troche chińszczyzny.
Brak kompatybilności wynika tylko i wyłącznie z kiepskiej obsługi onvif . Dla przykładu chińska IP z 2014 roku nie działa po onvif z nowym rejestratorem IP , natomiast stara kamera samsunga działa z nowym rejestratorem bez problemu. Co do przetworników to tak naprawdę jak nie masz dobrej optyki to super obrazu nie uzyskasz, wyostrzysz na środku to boki będą nie ostre. Porównuje standardowy obiektyw do kamery 3Mpx i ta sama kamerę z obiektywem fujinon lub tokina , na standardowym boki kiepskie na fuji i tokinie ostry obraz po całości.
Co do wyższej rozdzielczości to według mnie jest sens jak najbardziej dopłacać do wyższej rozdzielczości będzie trzeba coś powiększyć i zabraknie zakresu a na kamerce 3-5mpx można spokojnie powiekszyć bez pikselowania. Poza tym kto nagrywa obraz z predkością 25kl/s na rejestrator Przy dwóch trzech kamerach spoko, ale np przy 16 robią się potężne ilości danych do zapisu. 8-12kl/s jest w zupełności wystarczająca . Na szkoleniach producenci zalecają w miejscach o małym natężeniu ruchu nagrywać 5kl/s w większych jak parkingi chodniki itp od 8 kl/s .
Pozdrawiam
sebeq
Przede wszystkim:fxxx pisze:Mam IP100, co chcesz wiedzieć? Działa przez apkę Android/ajfon, kompa. Rejestratora nie podłączałem.
- cena
- jakość nagrań
Interesują mnie zarówno kamery do nagrywania w dzień jak i na podczerwień.
Wszelkie appki na Androida, WP, etc. zbędne. Natomiast wsparcie ze strony systemów GNU/Linux wymagane.
Tak po trosze do zabawy jeśli okazałoby się, że sensownie nagrywające kamery da się kupić w rozsądnej cenie. Może nawet 2 bym wtedy kupił. Jedną na dzień, drugą na podczerwień. Plus do tego serwerek na Linuksie, który by obraz zapisywał w sieci a po wykryciu ruchu wysyłał zdjęcie na mejla. Taki prosty monitoring bym zrobił.sebeq pisze:Zależy jakie masz wymagania i do czego chcesz tą kamerę wykorzystać .Ja pracuje na cyfrówkach pelco, sanyo ,BCS(dahua) ,sony . Wiadomo im droższe tym lepsze ale prawdę mówiąc ceny sprzętu porządnej jakości są jeszcze dość wysokie.
A widzisz sebeq - ja napisałem o transmisji live przez neta - czyli kamerka robi np za widokówkę - ja u siebie w pracy puszczam z pełną prędkością 24 klatki. Używałem też kamer cctv do transmisji live z mistrzostw świata w siatkówce na siedząco - transmisja szła live przez youtube, kamerki bcs. Dlatego nie mów mi że pełna prędkość jest pozbawiona sensu - wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać.
Widokówka którą transmituję przez crtmp server:
http://elblag.eu/live/most/
druga:
http://elblag.eu/live/index.html
Widokówka którą transmituję przez crtmp server:
druga:
http://elblag.eu/live/index.html
Może i tak , jeśli wysyłasz płynny obraz i ma to w tym wypadku sens to czemu nie ,a jak się zachowuje taka kamerka jak obraz z niej wyświetli 100 osób ?
Moje kamerki na granicach nagrywają 15 kl/s , wysyłane są na serwer potem konwersja w locie do flasha aby odciążyć serwer bo jest potężna ilość wyświetleń , live streaming ludzie zabili wciągu tygodnia serwer na i7 nie poradził sobie z tym.
Lucky a co Twoja kamera miałaby widzieć? jaki obszar ? w nocy ciemność czy są lampy ?
Czemu chcesz się bawić w serwer ? może warto rozważyć rejestrator + podłączenie do neta i masz wszystkie funkcje które opisujesz oraz dużo więcej innych. Można też tak jak piszesz kamera z web serwerem i nagrywać na dysk kompa dla przykładu 2mpx 1920x1080 bitrate >5mbit = 3minuty nagrania lekko ponad 100MB.
pozdrawiam
sebeq
Moje kamerki na granicach nagrywają 15 kl/s , wysyłane są na serwer potem konwersja w locie do flasha aby odciążyć serwer bo jest potężna ilość wyświetleń , live streaming ludzie zabili wciągu tygodnia serwer na i7 nie poradził sobie z tym.
Lucky a co Twoja kamera miałaby widzieć? jaki obszar ? w nocy ciemność czy są lampy ?
Czemu chcesz się bawić w serwer ? może warto rozważyć rejestrator + podłączenie do neta i masz wszystkie funkcje które opisujesz oraz dużo więcej innych. Można też tak jak piszesz kamera z web serwerem i nagrywać na dysk kompa dla przykładu 2mpx 1920x1080 bitrate >5mbit = 3minuty nagrania lekko ponad 100MB.
pozdrawiam
sebeq
Całkiem nieźle to wygląda? Co to za kamerka?igi pisze:Widokówka którą transmituję przez crtmp server:
Nic nie jest jeszcze dokładnie zaplanowane. Na razie tylko rozeznaje się w temaciesebeq pisze:Lucky a co Twoja kamera miałaby widzieć? jaki obszar ? w nocy ciemność czy są lampy ?
Potencjalne miejsca które mogłyby być nagrywane to:
- garaż
- teren przed garażem
- teren przed domem
Przed garażem i domem na chwilę obecną oświetlenia nie ma ale na wiosnę pewnie tym się zajmę
Rejestrator? Jaki to koszt?sebeq pisze:Czemu chcesz się bawić w serwer ? może warto rozważyć rejestrator + podłączenie do neta i masz wszystkie funkcje które opisujesz oraz dużo więcej innych. Można też tak jak piszesz kamera z web serwerem i nagrywać na dysk kompa dla przykładu 2mpx 1920x1080 bitrate >5mbit = 3minuty nagrania lekko ponad 100MB.
Dlaczego serwer? Ze względu na większe możliwości. Z tymże nie mam tu na myśli typowego serwera a raczej coś na wzór odroida, cubietraka, raspberry pi/itp.
Zaletą byłyby prawie nieograniczone możliwości takiego rozwiązania. Np. po wykryciu ruchu kamerką na podczerwień w nocy układ mógłby automatycznie włączać oświetlenie
Coś warto oglądać jeśli chodzi o kamery obecnie?
Zadanie:
- monitorowanie pomieszczenia typu piwnica/garaż
- nocą (więc albo własne diody IR albo osobno doświetlacz IR)
- nagrywanie na kartę sd w kamerze (opcja bo mógłby być też rejestrator na 2-4 kamery po wifi)
- nie ma opcji pociągnięcia kabli do rejestratora więc wifi (a najlepiej jak każda kamera będzie miała swoją kartę sd + rejestrator z sd)
- 1080p
- budżet 200$/kamera (+-100$ jak warto dołożyć)
Patrzyłem na ESCAM Brick QD900 WIFI 1080P ... ale nie ma własnej karty sd. Szukam jeszcze jaki rejestrator z wbudowanym wifi by się do tego nadawał.
Edit:
Oo, chyba Hikvision DS-2CD2032F-IW spełni moje wymogi.
Zadanie:
- monitorowanie pomieszczenia typu piwnica/garaż
- nocą (więc albo własne diody IR albo osobno doświetlacz IR)
- nagrywanie na kartę sd w kamerze (opcja bo mógłby być też rejestrator na 2-4 kamery po wifi)
- nie ma opcji pociągnięcia kabli do rejestratora więc wifi (a najlepiej jak każda kamera będzie miała swoją kartę sd + rejestrator z sd)
- 1080p
- budżet 200$/kamera (+-100$ jak warto dołożyć)
Patrzyłem na ESCAM Brick QD900 WIFI 1080P ... ale nie ma własnej karty sd. Szukam jeszcze jaki rejestrator z wbudowanym wifi by się do tego nadawał.
Edit:
Oo, chyba Hikvision DS-2CD2032F-IW spełni moje wymogi.
Mam dwie takie oraz miniNVR 8ch, zamówiłem jeszcze QD300 i QD520 do testów.arekm pisze:Patrzyłem na ESCAM Brick QD900 WIFI 1080P ... ale nie ma własnej karty sd.
QD900 ma spore ziarno w nocy - jeżeli podgląd jest na zewnątrz i nieco dalej (~15m). We wnętrzu - duży garaż - sprawdza się dobrze i ziarna nie ma. Przy dziennym, jasnym oświetleniu oczywiście obraz jest ładny. Podłączałem po wi-fi i kablu oraz kablu z tzw. injectorem PoE - działało przy ~20m. Natomiast myślę, że frame rate jest niższy niż deklarowane 15fps. Jak przyjdą kolejne modele to będę je testował i wyniki mogę udostępnić (pewnie będzie youtube).