E-book readery czyli czytniki książek z podświetleniem

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
max4max

E-book readery czyli czytniki książek z podświetleniem

Post autor: max4max »

Lumenem :0

Czy macie jakieś doświadczenia, porównania z eksploatacji czytników ebooków z podświetleniem?
Jak w opisie tematu - zalety/wady czytników, oprogramowania i ekranu/podświetlenia.
O ile na temat czytników, funkcji, itd sporo można znaleźć to mało jest na temat podświetlenia, w jakiej technologii wykonane itd.
Hetman

Post autor: Hetman »

Ja tam sobie podświetlam latarką z dyfuzorem albo czołówką w ręku na niskim biegu, zależy co mam pod ręką.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Wszystko jest na ledach.

Radzę poszukać czytnika z ciepłym podświetleniem ekranu.
ILPT
maro21

Post autor: maro21 »

używam Kindle Paperwhite II
jestem z tego zakupu zadowolony, pamięć 2GB wystarcza stanowczo, odczyt mobi/pdf/doc/txt

co do podświetlenia - w zależności od potrzeby, ja czytam w zaciemnionych miejscach więc wspomagam się podświetleniem(ok. 50%) - oczy nie męczą się

bateria - tak 50% wytrzymuje spokojnie ponad 10h, 0% bardzooooooo długoooo czytanie po 1h/dzień trzyma 2-3 tygodnie :mrgreen:

dokupiłem etui, które wygasza urządzenie po zamknięciu(fajna opcja :wink: )
Ganzo G718B
max4max

Post autor: max4max »

skaktus pisze:Wszystko jest na ledach
Na pewno wszystko?
Jak masz więcej wiedzy to zapodaj.
Systemy krawędziowe czy inne itp.
skaktus pisze:Radzę poszukać czytnika z ciepłym podświetleniem ekranu.
To jest jasne, w tym celu jest ten temat by 'poszukać" tych dobrych.
Hetman pisze:Ja tam sobie podświetlam latarką z dyfuzorem albo czołówką w ręku na niskim biegu, zależy co mam pod ręką.
Ja też czytając tradycyjne książki wieczorem podświetlam ciepłymi diodami z fasttech na "żmijce".
maro21 pisze:używam Kindle Paperwhite II
Niezły model generalnie.
maro21 pisze:co do podświetlenia - w zależności od potrzeby, ja czytam w zaciemnionych miejscach więc wspomagam się podświetleniem(ok. 50%) - oczy nie męczą się
Otóż to, wcześniej jak nie było czytników z podświetleniem to nikt nie mówił, ze jednak kontrast zwykłego papieru jest zawsze większy niż e-inku i mniej światła potrzeba do czytania zwykłej książki, wspomaganie w ciemne dni się przydaje z tego co wiem.
maro21 pisze:bateria - tak 50% wytrzymuje spokojnie ponad 10h, 0% bardzooooooo długoooo czytanie po 1h/dzień trzyma 2-3 tygodnie
A tego nie rozumiem.
To pierwsze 50% trzyma i zjada w 10h a pozostałe w 3 tygodnie?
fotorondo

Post autor: fotorondo »

max4max, na podświetleniu 50% bat. trzyma 10 h
a pez podświetlania 3 tyg.

[ Dodano: 30 Grudzień 2014, 11:30 ]
Ja mam bez podswielania, PocketBook 622, bat trzyma b. długo.
Podświetlenie realizuje sobie wieszając na szyi na smyczce jakiegoś małego PB a w tym jakieś ledy na usb.
Bombee

Post autor: Bombee »

Ja mam Paperwhite I - świetna rzecz to podświetlenie! Nie męczy oczu, świetnie się sprawuje i w słoneczny dzień i w nocy czy przy slabym oświetleniu (np autobus wieczorem czy w nocy, podróż samochodem... itd, itp)
Mierzyć dokładnie czasów naładowania nie mierzyłem, ale bateria trzyma naprawdę baaardzo długo.

Poczytaj:
www.swiatczytnikow.pl
www.ekundelek.pl
www.forum.eksiazki.org
czy
www.kindlezone.pl
Znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania - szczególnie na dwóch pierwszych stronach (np: http://swiatczytnikow.pl/?s=paperwhite )

Generalnie kiedyś używałem iPada i nadal korzystam kiedy mam pdf-a (czytniki nie za dobrze sobie z nimi radzą), ale książki tylko na czytniku. Tablety niestety męczą wzrok i to mocno.
fotorondo

Jak pdf'y są z tekstu to mój czytnik (PocketBook) sobie z tym radzi jak każdy innym plikiem.
Vigo

Post autor: Vigo »

Kindla w moich oczach dyskwalifikuje brak polskiej wersji menu, a szkoda bo całkiem przemyślany czytnik z dobrze rozwiniętymi peryferiami.
Onyx jest dużo bogaciej wyposażony (android), ale słychać narzekania na stabilność oprogramowania.
Sam powoli rozglądam się za e-paierowym czytnikiem i chyba zwrócę się w stronę PocketBooków.

PS Podświetlenie w Kindle Paper White jest zrealizowane diodami led w systemie krawędziowym:

http://youtu.be/phO4QkHWsVE?t=11m32s
Ostatnio zmieniony wtorek 30 gru 2014, 12:35 przez Vigo, łącznie zmieniany 2 razy.
Bombee

Vigo, - coś chyba oszukujesz :wink: :mrgreen:
Np: Spolszenia

[ Dodano: 30 Grudzień 2014, 12:30 ]
fotorondo, nie chodzi mi o lity tekst - raczej o pdfy z cyklu czasopisma itp.
fotorondo

Bombee pisze:nie chodzi mi o lity tekst - raczej o pdfy z cyklu czasopisma itp.
no to typowe zdjęcia, tu tablet lepiej, szybciej i w kolorze.
Vigo

Bombee pisze:Vigo, - coś chyba oszukujesz :wink: :mrgreen:
Np: Spolszenia

[ Dodano: 30 Grudzień 2014, 12:30 ]
fotorondo, nie chodzi mi o lity tekst - raczej o pdfy z cyklu czasopisma itp.
Fabrycznie w Kindlach jest dostępne do wyboru menu w języku polskim?

___
maro21

Post autor: maro21 »

max4max,
nie doprecyzowałem wypowiedzi, 50%/0% chodzi o podświetlenie :)

Bombee,
ma racje czasopisma ładnie czyta/ksiazki również/dodatkowo prezentacje w pdf również ładnie wyświetlają się

Vigo,
co do PL, a ja pytam po co? w tych czasach? takie czepianie się, że kot ma ogon :smile:

wiadomo przy wyborze każdy szuka, kindle kosztuje(jak apple) ale jak masz coś kupić na lata to czasem trzeba odżałować... no wiadomo ile kto czyta ;)

mi osobiście brakuje mp3(np. onyx-y mają) w nich ale wszystkiego nie dostanie człowiek :D :wink:
Ganzo G718B
Bombee

maro21, w kindle keyboard masz mp3 i dodatkowo syntezator mowy :smile:
Vigo

maro21 pisze:max4max,

Vigo,
co do PL, a ja pytam po co? w tych czasach? takie czepianie się, że kot ma ogon :smile:
Zdaję sobie sprawę, że menu Kindla jest intuicyjne i do ogarnięcia nawet przez osoby nieposługujące się biegle językiem angielskim, ale ja jakoś już tak mam, że olewam firmy, które olewają mój bez mała 40-sto milionowy naród i jego język. Staram się jeżeli to możliwe omijać szerokim łukiem wytwory takich leniwych producentów.

Bywa też tak, że w urządzeniach jakiś egzotyczny język menu np. suomi jest do wyboru, a polskiego brak. :-|

PS Jakoś w Samsungu kupionym w Niemczech, polski był fabrycznie do wyboru, w iPodzie zakupionym w USA też fabrycznie polskie menu było już zainstalowane, czyli Samsung i Apple potrafi ogarnąć temat, a Amazon nie, zatem na pohybel mu (Amazonowi). :twisted:

___
ODPOWIEDZ