E-book readery czyli czytniki książek z podświetleniem
E-book readery czyli czytniki książek z podświetleniem
Lumenem :0
Czy macie jakieś doświadczenia, porównania z eksploatacji czytników ebooków z podświetleniem?
Jak w opisie tematu - zalety/wady czytników, oprogramowania i ekranu/podświetlenia.
O ile na temat czytników, funkcji, itd sporo można znaleźć to mało jest na temat podświetlenia, w jakiej technologii wykonane itd.
Czy macie jakieś doświadczenia, porównania z eksploatacji czytników ebooków z podświetleniem?
Jak w opisie tematu - zalety/wady czytników, oprogramowania i ekranu/podświetlenia.
O ile na temat czytników, funkcji, itd sporo można znaleźć to mało jest na temat podświetlenia, w jakiej technologii wykonane itd.
używam Kindle Paperwhite II
jestem z tego zakupu zadowolony, pamięć 2GB wystarcza stanowczo, odczyt mobi/pdf/doc/txt
co do podświetlenia - w zależności od potrzeby, ja czytam w zaciemnionych miejscach więc wspomagam się podświetleniem(ok. 50%) - oczy nie męczą się
bateria - tak 50% wytrzymuje spokojnie ponad 10h, 0% bardzooooooo długoooo czytanie po 1h/dzień trzyma 2-3 tygodnie
dokupiłem etui, które wygasza urządzenie po zamknięciu(fajna opcja )
jestem z tego zakupu zadowolony, pamięć 2GB wystarcza stanowczo, odczyt mobi/pdf/doc/txt
co do podświetlenia - w zależności od potrzeby, ja czytam w zaciemnionych miejscach więc wspomagam się podświetleniem(ok. 50%) - oczy nie męczą się
bateria - tak 50% wytrzymuje spokojnie ponad 10h, 0% bardzooooooo długoooo czytanie po 1h/dzień trzyma 2-3 tygodnie
dokupiłem etui, które wygasza urządzenie po zamknięciu(fajna opcja )
Ganzo G718B
Na pewno wszystko?skaktus pisze:Wszystko jest na ledach
Jak masz więcej wiedzy to zapodaj.
Systemy krawędziowe czy inne itp.
To jest jasne, w tym celu jest ten temat by 'poszukać" tych dobrych.skaktus pisze:Radzę poszukać czytnika z ciepłym podświetleniem ekranu.
Ja też czytając tradycyjne książki wieczorem podświetlam ciepłymi diodami z fasttech na "żmijce".Hetman pisze:Ja tam sobie podświetlam latarką z dyfuzorem albo czołówką w ręku na niskim biegu, zależy co mam pod ręką.
Niezły model generalnie.maro21 pisze:używam Kindle Paperwhite II
Otóż to, wcześniej jak nie było czytników z podświetleniem to nikt nie mówił, ze jednak kontrast zwykłego papieru jest zawsze większy niż e-inku i mniej światła potrzeba do czytania zwykłej książki, wspomaganie w ciemne dni się przydaje z tego co wiem.maro21 pisze:co do podświetlenia - w zależności od potrzeby, ja czytam w zaciemnionych miejscach więc wspomagam się podświetleniem(ok. 50%) - oczy nie męczą się
A tego nie rozumiem.maro21 pisze:bateria - tak 50% wytrzymuje spokojnie ponad 10h, 0% bardzooooooo długoooo czytanie po 1h/dzień trzyma 2-3 tygodnie
To pierwsze 50% trzyma i zjada w 10h a pozostałe w 3 tygodnie?
Ja mam Paperwhite I - świetna rzecz to podświetlenie! Nie męczy oczu, świetnie się sprawuje i w słoneczny dzień i w nocy czy przy slabym oświetleniu (np autobus wieczorem czy w nocy, podróż samochodem... itd, itp)
Mierzyć dokładnie czasów naładowania nie mierzyłem, ale bateria trzyma naprawdę baaardzo długo.
Poczytaj:
www.swiatczytnikow.pl
www.ekundelek.pl
www.forum.eksiazki.org
czy
www.kindlezone.pl
Znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania - szczególnie na dwóch pierwszych stronach (np: http://swiatczytnikow.pl/?s=paperwhite )
Generalnie kiedyś używałem iPada i nadal korzystam kiedy mam pdf-a (czytniki nie za dobrze sobie z nimi radzą), ale książki tylko na czytniku. Tablety niestety męczą wzrok i to mocno.
Mierzyć dokładnie czasów naładowania nie mierzyłem, ale bateria trzyma naprawdę baaardzo długo.
Poczytaj:
www.swiatczytnikow.pl
www.ekundelek.pl
www.forum.eksiazki.org
czy
www.kindlezone.pl
Znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania - szczególnie na dwóch pierwszych stronach (np: http://swiatczytnikow.pl/?s=paperwhite )
Generalnie kiedyś używałem iPada i nadal korzystam kiedy mam pdf-a (czytniki nie za dobrze sobie z nimi radzą), ale książki tylko na czytniku. Tablety niestety męczą wzrok i to mocno.
Kindla w moich oczach dyskwalifikuje brak polskiej wersji menu, a szkoda bo całkiem przemyślany czytnik z dobrze rozwiniętymi peryferiami.
Onyx jest dużo bogaciej wyposażony (android), ale słychać narzekania na stabilność oprogramowania.
Sam powoli rozglądam się za e-paierowym czytnikiem i chyba zwrócę się w stronę PocketBooków.
PS Podświetlenie w Kindle Paper White jest zrealizowane diodami led w systemie krawędziowym:
http://youtu.be/phO4QkHWsVE?t=11m32s
Onyx jest dużo bogaciej wyposażony (android), ale słychać narzekania na stabilność oprogramowania.
Sam powoli rozglądam się za e-paierowym czytnikiem i chyba zwrócę się w stronę PocketBooków.
PS Podświetlenie w Kindle Paper White jest zrealizowane diodami led w systemie krawędziowym:
http://youtu.be/phO4QkHWsVE?t=11m32s
Ostatnio zmieniony wtorek 30 gru 2014, 12:35 przez Vigo, łącznie zmieniany 2 razy.
Vigo, - coś chyba oszukujesz
Np: Spolszenia
[ Dodano: 30 Grudzień 2014, 12:30 ]
fotorondo, nie chodzi mi o lity tekst - raczej o pdfy z cyklu czasopisma itp.
Fabrycznie w Kindlach jest dostępne do wyboru menu w języku polskim?Bombee pisze:Vigo, - coś chyba oszukujesz
___
max4max,
nie doprecyzowałem wypowiedzi, 50%/0% chodzi o podświetlenie
Bombee,
ma racje czasopisma ładnie czyta/ksiazki również/dodatkowo prezentacje w pdf również ładnie wyświetlają się
Vigo,
co do PL, a ja pytam po co? w tych czasach? takie czepianie się, że kot ma ogon
wiadomo przy wyborze każdy szuka, kindle kosztuje(jak apple) ale jak masz coś kupić na lata to czasem trzeba odżałować... no wiadomo ile kto czyta
mi osobiście brakuje mp3(np. onyx-y mają) w nich ale wszystkiego nie dostanie człowiek
nie doprecyzowałem wypowiedzi, 50%/0% chodzi o podświetlenie
Bombee,
ma racje czasopisma ładnie czyta/ksiazki również/dodatkowo prezentacje w pdf również ładnie wyświetlają się
Vigo,
wiadomo przy wyborze każdy szuka, kindle kosztuje(jak apple) ale jak masz coś kupić na lata to czasem trzeba odżałować... no wiadomo ile kto czyta
mi osobiście brakuje mp3(np. onyx-y mają) w nich ale wszystkiego nie dostanie człowiek
Ganzo G718B
Zdaję sobie sprawę, że menu Kindla jest intuicyjne i do ogarnięcia nawet przez osoby nieposługujące się biegle językiem angielskim, ale ja jakoś już tak mam, że olewam firmy, które olewają mój bez mała 40-sto milionowy naród i jego język. Staram się jeżeli to możliwe omijać szerokim łukiem wytwory takich leniwych producentów.maro21 pisze:max4max,
Vigo,
Bywa też tak, że w urządzeniach jakiś egzotyczny język menu np. suomi jest do wyboru, a polskiego brak.
PS Jakoś w Samsungu kupionym w Niemczech, polski był fabrycznie do wyboru, w iPodzie zakupionym w USA też fabrycznie polskie menu było już zainstalowane, czyli Samsung i Apple potrafi ogarnąć temat, a Amazon nie, zatem na pohybel mu (Amazonowi).
___