Halogen G9 Jaka maksymalna moc przy danych rozmiarach?
-
Halogen G9 Jaka maksymalna moc przy danych rozmiarach?
Witam. Posiadam halogen (bez żadnych oznaczeń) o wymiarach: Φ13mm długość z trzonkiem 50mm, długość samego żarnika ok. 15mm. Znając wymiary fizyczne jak i napięcie (230V) czy jesteśmy w stanie określić moc takiego halogenu? A może istnieją tablice z przyporządkowaniem mocy do wymiarów? Jaka może być maksymalna moc takiego halogenu?
-
Ja mam halogen 230V o mocy 1000W przy podobnej długości żarnika ale żarnik jest skręcony aby był bardziej punktowy , to było od projektora.
Gdy pierwszy raz go włączyłem to przepaliłem przewód zasilania, a był to kabel od magnetofonu chińskiego. Gdy udało mi się go w końcu uruchomić to miałem w pokoju jaśniej niż w dzień. Takie latarki jak moja C8 niestety przy tym świetle służą tylko jako punktowy delikatny wskaźnik. Dwie "żarówki" kompaktowe 23W też były tylko "znacznikiem" ponieważ nie było widać ich efektu wcale.
Niestety balon żarówki wymaga chłodzenia wentylatorem ponieważ może się stopić.
Gdy przykładałem szarą kartkę z odległości 3-4 cm występował jej zapłon po 20 sekundach.
Gdy pierwszy raz go włączyłem to przepaliłem przewód zasilania, a był to kabel od magnetofonu chińskiego. Gdy udało mi się go w końcu uruchomić to miałem w pokoju jaśniej niż w dzień. Takie latarki jak moja C8 niestety przy tym świetle służą tylko jako punktowy delikatny wskaźnik. Dwie "żarówki" kompaktowe 23W też były tylko "znacznikiem" ponieważ nie było widać ich efektu wcale.
Gdy przykładałem szarą kartkę z odległości 3-4 cm występował jej zapłon po 20 sekundach.
Ostatnio zmieniony czwartek 04 gru 2014, 18:01 przez Defcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ni-Cd Man.
No fajnie tylko co to ma wspólnego z tematem ?Defcio pisze:Ja mam halogen 230V o mocy 1000W przy podobnej długości żarnika ale żarnik jest skręcony aby był bardziej punktowy , to było od projektora.
Gdy przykładałem szarką kartkę z odległości 3-4 cm występował jej zapłon po 20 sekundach.
ILPT
-
To akurat ogarniam. Ok. Powiem od początku. Jednym z moich zainteresowań jest fotografia. Do lamp studyjnych stosuje się żarówki modelujące. Po przyjrzeniu się stwierdziłem, że to nic innego jak przejściówka E27 na G9 i halogen o podanych wymiarach oraz walcowy klosz. Pozostaje więc ogarnąć jaki to halogen i po kłopocie z zamawianiem specjalistyczej żarówki w sklepie wysyłkowym.
Zawsze można zmienić zasilanie i np. wykorzystywać żarówki 100W (tuningowe) z aut, zasilane z 12V. Możliwości jest pełno.
Podobną sytuację z żarówkami zauważyłem u swojej dentystki - żarówka w reflektorze do oświetlania zębów kosztuje krocie. Okazała się nią być zwykła H7 z zgrzanymi końcówkami i nietypowym gniazdem.
Podobną sytuację z żarówkami zauważyłem u swojej dentystki - żarówka w reflektorze do oświetlania zębów kosztuje krocie. Okazała się nią być zwykła H7 z zgrzanymi końcówkami i nietypowym gniazdem.
ILPT
-