Halogen G9 Jaka maksymalna moc przy danych rozmiarach?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
przemo-lukas

Halogen G9 Jaka maksymalna moc przy danych rozmiarach?

Post autor: przemo-lukas »

Witam. Posiadam halogen (bez żadnych oznaczeń) o wymiarach: Φ13mm długość z trzonkiem 50mm, długość samego żarnika ok. 15mm. Znając wymiary fizyczne jak i napięcie (230V) czy jesteśmy w stanie określić moc takiego halogenu? A może istnieją tablice z przyporządkowaniem mocy do wymiarów? Jaka może być maksymalna moc takiego halogenu?
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Pewnie podobnie jak gu10 max 50W.
przemo-lukas

Wg specyfikacji OSRAM, z karty katalogowej Halopin Eco Superstar, największą mocą znamionową jest 48W. To szczyt możliwości takiego halogenu? Czy jest możliwe aby takiej wielkości halogen posiadał aż 1250lm?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Teoretycznie tak. Skoro halogeny H7 (do auta) przy 55W osiągają 1500 lumenów.
ILPT
Defcio

Post autor: Defcio »

Ja mam halogen 230V o mocy 1000W przy podobnej długości żarnika ale żarnik jest skręcony aby był bardziej punktowy , to było od projektora.

Gdy pierwszy raz go włączyłem to przepaliłem przewód zasilania, a był to kabel od magnetofonu chińskiego. Gdy udało mi się go w końcu uruchomić to miałem w pokoju jaśniej niż w dzień. Takie latarki jak moja C8 niestety przy tym świetle służą tylko jako punktowy delikatny wskaźnik. Dwie "żarówki" kompaktowe 23W też były tylko "znacznikiem" ponieważ nie było widać ich efektu wcale.
Niestety balon żarówki wymaga chłodzenia wentylatorem ponieważ może się stopić.
Gdy przykładałem szarą kartkę z odległości 3-4 cm występował jej zapłon po 20 sekundach.
Ostatnio zmieniony czwartek 04 gru 2014, 18:01 przez Defcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
skaktus

Defcio pisze:Ja mam halogen 230V o mocy 1000W przy podobnej długości żarnika ale żarnik jest skręcony aby był bardziej punktowy , to było od projektora.

Gdy pierwszy raz go włączyłem to przepaliłem przewód zasilania, a był to kabel od magnetofonu chińskiego. Gdy udało mi się go w końcu uruchomić to miałem w pokoju jaśniej niż w dzień. Takie latarki jak moja C8 niestety przy tym świetle służą tylko jako punktowy delikatny wskaźnik. Dwie "żarówki" kompaktowe 23W też były tylko "znacznikiem" ponieważ nie było widać ich efektu wcale.
Niestety balon żarówki wymaga chłodzenia wentylatorem ponieważ może się stopić.
Gdy przykładałem szarką kartkę z odległości 3-4 cm występował jej zapłon po 20 sekundach.
No fajnie tylko co to ma wspólnego z tematem ? :mrgreen:
ILPT
Defcio

Mój błąd , niewiele :sad:
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Też bym się chwalił w każdym możliwym miejscu gdybym miał takie cudo. :D

Czy pomiar rezystancji w przypadku takiego halogenu coś nam da?
Defcio

Podłącz ją pod zasilanie 230V , zmierz prąd płynący. Potem tylko 230V mnożysz razy prąd w Amperach) i masz wynik mocy w Watach.
Ni-Cd Man.
przemo-lukas

To akurat ogarniam. :) Ok. Powiem od początku. Jednym z moich zainteresowań jest fotografia. Do lamp studyjnych stosuje się żarówki modelujące. Po przyjrzeniu się stwierdziłem, że to nic innego jak przejściówka E27 na G9 i halogen o podanych wymiarach oraz walcowy klosz. Pozostaje więc ogarnąć jaki to halogen i po kłopocie z zamawianiem specjalistyczej żarówki w sklepie wysyłkowym. :)
Awatar użytkownika
skaktus

Zawsze można zmienić zasilanie i np. wykorzystywać żarówki 100W (tuningowe) z aut, zasilane z 12V. Możliwości jest pełno.

Podobną sytuację z żarówkami zauważyłem u swojej dentystki - żarówka w reflektorze do oświetlania zębów kosztuje krocie. Okazała się nią być zwykła H7 z zgrzanymi końcówkami i nietypowym gniazdem.
ILPT
fotorondo

Post autor: fotorondo »

skaktus pisze:zgrzanymi końcówkami i nietypowym gniazdem.
i już cena x10. ZGROZA :evil:
Awatar użytkownika
skaktus

Zwykła H7 to jakieś 10 zł, ta z lampy kosztowała ponad 500 :P
ILPT
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Niech będzie 20 zł, to i tak x25 :twisted:
przemo-lukas

Ale jest gotowy adapter e27/g9 i na 230V więc po co kombinować, tym bardziej, że lampy na gwarancji?
Osrama mają maksymalnie 980lmb (HALOPIN ECO 60 W 230 V G9), tak więc w to jestem bardziej skłonny uwierzyć niż chińskim no name. ;)
ODPOWIEDZ