Różnica między ilością światła przy różnych diodach.
Różnica między ilością światła przy różnych diodach.
Porównywałem sobie jak świecą dwie latareczki 2,1A Convoy S2 XML2 4C i Convoy S5 XML 7C i zdziwiłem się nieco, że różnica w ilości światła jest tak wyraźna. Niby wiedziałem od początku z tabelek Cree, że 7C daje nieco mniej lumenów i że jest też drobna różnica między XML a XML2, ale sądziłem, że na oko suma tych różnic będzie mało zauważalna. Jak się okazuje, jest wyraźna, szczególnie w praktyce. Stąd moje pytanie, czy mógłby ktoś ocenić na podstawie beamshotów, czy taka właśnie róznica powinna być między starszą 7C a nowszą 4C, czy może faktycznie coś jest na rzeczy i ta S5 nie świeci tak jak należy?
- smokuxx1987
Czyli sądzicie, że reflektor od S2 różni się czymś od tego w S5? Myślałem, że są identyko.
Ustawienia aparatu oczywiście były w obu przypadkach takie same.
Swoją drogą, Smokuxx1987, skąd masz te dane? W tabelkach od Cree wychodzi przy 2A XML 7C 500..550, a XML2 4C 580-680 lumenów. Czyli raczej koło 20% różnicy.
Ogólnie temat podjąłem dlatego, że zwykle w dylematach nt. "jaką diodę wybrać", raczej nikt nigdy nie podnosił kwestii, że cieplejsza jest ciemniejsza(że tak to odbiera oko), ale jeśli tak faktycznie ma być to nie drążę tematu. Domyślam się, że, idąc tym tropem, np. 1B będzie w takim układzie wyraźnie jaśniejsza od 4C.
Swoją drogą, Smokuxx1987, skąd masz te dane? W tabelkach od Cree wychodzi przy 2A XML 7C 500..550, a XML2 4C 580-680 lumenów. Czyli raczej koło 20% różnicy.
Ogólnie temat podjąłem dlatego, że zwykle w dylematach nt. "jaką diodę wybrać", raczej nikt nigdy nie podnosił kwestii, że cieplejsza jest ciemniejsza(że tak to odbiera oko), ale jeśli tak faktycznie ma być to nie drążę tematu. Domyślam się, że, idąc tym tropem, np. 1B będzie w takim układzie wyraźnie jaśniejsza od 4C.
- smokuxx1987
A jak patrzyłeś na tabelki Cree to brałeś pod uwagę binowanie??flojd pisze:Czyli sądzicie, że reflektor od S2 różni się czymś od tego w S5? Myślałem, że są identyko.
XM-L jest binowana przy temp 25 stopni a XM-L2 przy 85 stopni.
I samo to binowanie daje 14 % różnicy
Tutaj masz kalkulator Cree: http://pct.cree.com/dt/index.html
7C prawdopodobnie jest w binie T3, 4C w binie T6.