Dwie latarki z biedronki połączyć w jedną?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
zieloczek100

Dwie latarki z biedronki połączyć w jedną?

Post autor: zieloczek100 »

Witam. Mam dwie latarki z biedronki. Niestety wczoraj podczas próby rozkręcenia latarki czołowej z biedronki urwałem kabelki... Ale mam też drugą latarkę z biedronki
http://produkty-z-bdr.blogspot.com/2012 ... ronki.html (świeci gorzej niż dioda w moim telefonie Alcatel 6030)
i czołowa
http://produkty-z-bdr.blogspot.com/2014 ... ronki.html
I o ile ta czołowa świeci całkiem dobrze, to już ta tańsza niekoniecznie.

Teraz wygląda to tak ;)
Obrazek
Tak wygląda od środka część w której umieszczony jest led od czołówki
Obrazek
Tak przełącznik, który chcę wykorzystać
Obrazek
Tak elektronika od góry latarki którą chcę przerobić (chyba mało istotne bo i tak poszłoby na straty
Obrazek
I tak wygląda elektronika od tej czołowej
Obrazek

A teraz jaki mam cel?
Latarka czołowa jest niewygodna, ponieważ czasami gdy chcę gdzieś sobie przyświecić muszę się wyginać z kabelkiem, dodatkowo używałem jej podczas jazdy na rowerze oślepiając innych. Moja wiedza na temat latarek i ogólnie elektroniki nie jest zbyt duża więc proszę o wyrozumiałość ;) Chcę zrobić z niej latarkę którą wrzucę do samochodu/plecaka i na rower. Mój problem polega na tym, czy mogę podłączyć ją bezpośrednio do przełącznika (baterii 3x aaa) czy muszę stosować dodatkowo jakąś elektronikę. Dodam, że przełącznik ma trzy tryby więc ewentualnie można je jakoś wykorzystać. Ogólnie nie potrzebuje kilku trybów pracy, stroboskopu itp, po prostu ma świecić. Fajnie byłoby gdyby z tej diody można było osiągnąć mocniejsze światło.

Czy chcąc podłączyć tą diodę to wyżej zaprezentowanej lampki muszę stosować jakąś elektronikę (żeby oczywiście nie spalić diody) i czy jest możliwość zastąpienia baterii tanim akumulatorkiem 18650 (w przyszłości)?

Jeżeli zbyt chaotycznie to przepraszam ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Więc tak:
W kwestii czołówki.
Tutaj kilkanaście stron o niej, opis, modyfikacje http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=8458
Odlutuj kable od diody, pod diode pasta termoprzewodząca, następnie zakręć głowice, odkręć górną część z soczewką i wtedy przylutuj kable od drivera do diody.
Można też wymienić diode na coś lepszego np XR-E.

W kwestii latarki z laserem, to szkoda zachodu, ogniwa tam nie wsadzisz bo tuba jest za krótka, rozejrzyj się za jakąś latarką EDC.
zieloczek100

Czy taka dioda XR-E może zostać podłączona do tego sterownika?
Nie rozumiem do końca tego jak pracuje taki sterownik, oprócz regulowania napięcia (żeby nie było za wysokie lub za niskie jak rozumiem) czy określa ilość dostarczanych xxmA czy można zastosować inny sterownik, aby dostarczał więcej mocy?

Przeczytałem już wcześniej ten temat.
Szkoda, że do tej latareczki nie wejdzie ogniwo 18650, chociaż i po modyfikacji byłaby fajniejsza odnośnie samego użytkowania, no ale (byłaby tylko do samochodu)... faktycznie masz rację, bo zostaje kwestia umieszczenia jakiegoś drivera.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Driver ogranicza prąd, przynajmniej w teorii, napięcie ustala się samo przez Vf diody.
XR-E można podłączyć pod ten driver, albo coś o niższym Vf np XP-E.
Driver można wsadzić inny ale to dość kłopotliwe, bo ten jest sterowany mikrostykiem.
W temacie który podałem masz opisane modyfikacje, wystarczy którąś powielić.
zieloczek100

Czyli XP-E mimo, że mocniejsza to będzie świeciła dłużej i lepiej na bateriach/ogniwie?
Przepraszam, że tak drążę temat, ale jak np skoro to dioda sama ustala sobie napięcie i mA które potrzebuje do zasilania, to jak zrobić, aby wykorzystała swoje 100% czyli dla XP-E 1000mA. Rozumiem, że po podłączeniu jej do obecnego drivera będzie pobierać ok 350-450mA (ok 430mA pisali, że pobiera standardowa dioda a tutaj nie ma trybu słabsze, mocniejsze świecenie).

Będę musiał kupić
https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 1197/17091
czy całość
https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 8821/18074

Dzisiaj jeszcze raz przeczytam cały temat ;)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Zamów razem z podłożem.
Przy obecnej budowie tej latarki 450 mA to w sam raz.
Chcąc wykorzystać w 100% możliwości diody trzeba najpierw zapewnić jej odpowiednie warunki termiczne.
Już sama wymiana diody z niebieskiego chińczyka na neutralną cree da zadowalające efekty, Z 3x AAA też nie da się za wiele wycisnąć zachowując użyteczny czas pracy.
zieloczek100

Ostatecznie, którego Cree polecasz kupić? Myślę, że tutaj będzie można pomyśleć o włożeniu jednak jakiegoś ogniwa, ale o tym pomyślę później. Tak patrzę, że może upchnąłbym do tej latarki za 13,99 18650, ale pozostaje kwestia drivera, chłodzenia i przełącznika.
Chyba, zostanę przy samej wymianie diody ;)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Spoko, wymienisz leda a jak zrealizujesz chłodzenie ? Kto ci wytoczy pigułę, dopasuje ją, wciśnie w body itd ?
ILPT
zieloczek100

Jak trzeba coś tam wytoczyć to nie ma problemu, chociaż nie wiem jak to wygląda jeszcze. Czyli domyślam się, że jednak nie jest to takie proste, żeby tylko diodę wymienić.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Przy fabrycznym prądzie wystarczy wymiana pasty pod diodą i jej dociśnięcie do wyrównanej powierzchni piguły.
Więcej nie opłaca się dokładać do latarki za 19 zł.
zieloczek100

Samą diodę chętnie wymieniłbym na coś o bardziej naturalnej barwie. Pastę w domu mam (rozumiem, że może być taka pasta pod chłodzenie procesora (Arctic MX-2) tylko nie wiem jak wyjąć tą diodę
https://lh4.googleusercontent.com/-48mq ... 131459.jpg

Mam to rozebrane do tego momentu:
https://drive.google.com/file/d/0B1qSTa ... sp=sharing
i nie wiem jak to dalej rozebrać
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Przeczytaj temat o czołówce to wiele się dowiesz.
ILPT
zieloczek100

Czytam, szukam i nie wiem jak to rozebrać. Czy ma to wyjść górą czy dołem. Strzelam, że górą i nie wiem jak to rozebrać. Możesz dać mi krótką instrukcję? ;)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Wszystko ma wyjść do góry, od strony diody.
Dookoła diody jest czarna podkładka która ją dociska, tę podkładkę należy wyciągnąć do góry, można podważyć przez otwór na diode.
Potem już widać diode z podłożem.
Mam wrażenie że jednak nie czytałeś tego tematu...
zieloczek100

Czytałem... i to dwa razy i albo czegoś nie zrozumiałem, albo coś przegapiłem.
Dodam, że u mnie było całkiem dużo pasty termo przewodzącej.

Dzięki za informację, rozebrałem i nic nie zepsułem ;)
To teraz wystarczy wymienić tego leda na innego i całość złożyć? Jeżeli byłoby za ciepło można ewentualnie wypolerować dół i przykleić małe miedziane radiatorki?
ODPOWIEDZ