Reflektor Ledim i MT-G2 na 22mm
Reflektor Ledim i MT-G2 na 22mm
Witam
Knuje pewien projekcik i mam już na dzień dobry pewien problem dotyczący reflektora .
Led chce ,,wcisnąć" jak najgłębiej w dedykowany ref. firmy Ledim https://www.maritex.com.pl/media/upload ... ie_mtg.pdf . Fajnie ,że reflektor ma taśmę dwustonną ale nie ma miejsca na kable.
Czy z tego wniosek ,że trzeba piłować obudowę
Może macie jakieś inne pomysły co by to jakoś połączyć ..
Dołączam zdjęcia ,,problemu"
Knuje pewien projekcik i mam już na dzień dobry pewien problem dotyczący reflektora .
Led chce ,,wcisnąć" jak najgłębiej w dedykowany ref. firmy Ledim https://www.maritex.com.pl/media/upload ... ie_mtg.pdf . Fajnie ,że reflektor ma taśmę dwustonną ale nie ma miejsca na kable.
Czy z tego wniosek ,że trzeba piłować obudowę
Może macie jakieś inne pomysły co by to jakoś połączyć ..
Dołączam zdjęcia ,,problemu"
- Załączniki
-
- 20141201_142438.jpg (107.82 KiB) Przejrzano 326 razy
-
- 20141201_141947.jpg (76.32 KiB) Przejrzano 326 razy
Czarna magia....
Ooooooooooooooo mądrego to i dobrze posłuchać .
Ale powiem wam ,że hmmmmm
Boję się lutować takiego małego g... Nie ukrywam ,że pierwszy raz miałem coś takiego małego w rękach i chyba poproszę kogoś z doświadczonych kolegów o pomoc.
Bo najmniejszą lutownicę to mam zwykłą 40W.. to przy mojej ,rączce" może mnie kosztować 60 zł. przy pierwszym podejściu..
No jeszcze pomyślę
A gdzie te blaszki można kupić ?
oki głupie pytanie zadałem , Taśma Kaptonowa to po prostu izolator samoprzylepny , bardzo sprytne
Ale powiem wam ,że hmmmmm
Boję się lutować takiego małego g... Nie ukrywam ,że pierwszy raz miałem coś takiego małego w rękach i chyba poproszę kogoś z doświadczonych kolegów o pomoc.
Bo najmniejszą lutownicę to mam zwykłą 40W.. to przy mojej ,rączce" może mnie kosztować 60 zł. przy pierwszym podejściu..
No jeszcze pomyślę
A gdzie te blaszki można kupić ?
oki głupie pytanie zadałem , Taśma Kaptonowa to po prostu izolator samoprzylepny , bardzo sprytne
Czarna magia....
Lutowania blaszek/przewodów do MCPCB nie musisz się bać Może gdybyś musiał całego leda zalutować 1 raz na MCPCB to MT-G2 nie jest najlepszą diodą do ćwiczenia
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Oki
jakiej grubości blaszka miedziana powinna być zastosowana , kable można 2,5mm ? czy może grubsze ( bo i tak będe musiał dać kabelki) chce puścić w leda 5A ale zastanawiam się na sterownikiem Mrelektronic na 6A , straty jakieś będą to może w leda pójdzie te 5 z haczykiem co i tak jest bezpieczne .
jakiej grubości blaszka miedziana powinna być zastosowana , kable można 2,5mm ? czy może grubsze ( bo i tak będe musiał dać kabelki) chce puścić w leda 5A ale zastanawiam się na sterownikiem Mrelektronic na 6A , straty jakieś będą to może w leda pójdzie te 5 z haczykiem co i tak jest bezpieczne .
Czarna magia....
Jak Driver będzie 6A to i w leda pójdzie 6A o ile zasilanie będzie miał odpowiednie.
Jako że blaszki nie będą długie to mogą być przesadnie szerokie i grube.
Jak masz to sprawdź jeszcze czy spasuje Ci miedziana plecionka do odsysania cyny, zazwyczaj jest robiona na płasko i nie ma więcej niż 1mm.
Jako że blaszki nie będą długie to mogą być przesadnie szerokie i grube.
Jak masz to sprawdź jeszcze czy spasuje Ci miedziana plecionka do odsysania cyny, zazwyczaj jest robiona na płasko i nie ma więcej niż 1mm.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Plecionka jednak jest 3 - 4 razy grubsza niż blaszka z miedzi. Ja bym w pierwszej kolejności porządnie oczyścił papierem ściernym pola lutownicze i końcówki blaszki, odtłuścił. Potem końcówkę blaszki minimalnie pocynował i tak przylutował do MCPCB. Do tego dał bym taką samą szerokość blaszki jak ma całe pole na MCPCB i powinno być ok.
ILPT
Zmatowienie tutaj to przeszuranie papierem ściernym trochę, ale takim delikatniejszym, z 400 lub drobniejszym.RafałN pisze:Pola są gładkie . Masz na myśli zmatowienie pól co by się lepiej lut trzymał? .
A co masz na myśli pisząc o wielkości blaszki .
czy grubość 0.3 mm. wystarczy?
0,3mm grubości i z 3mm szerokości wystarczy. Da to 1mm² przekroju. Jeżeli chcesz większe pole przekroju, to daj blaszki szersze, ale z ciut grubszej miedzi.
W tej https://picasaweb.google.com/1066285394 ... 2557843490 prowizorce lutowanie mi za ładnie nie wyszło, ale mniej więcej o to chodzi U mnie pójdzie na razie 2,8A.
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
U mnie ref nie będzie dociskał, będę miał możliwość zmiany skupienia dzięki temu, niewielkiej zmiany (3-4mm położenia reflektora), ale zawsze Taki, mini-mini-zoomRafałN pisze:marmez, Zastanawiam się u Ciebie ref nie dociska leda? dlatego go skręcałeś ?
Tekst podpisu: