Podkrecenie drivera w Fenix TK35
Podkrecenie drivera w Fenix TK35
Witam ponownie
W związku z tym, ze przejrzałem cały dział „recenzje” oraz „nasze projekty i modyfikacje” i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie a moja ciekawość rośnie im dłużej czytam to forum, nurtuje mnie kolejna sprawa.
Na wstępie zaznaczę ze na razie nie będę nic modyfikował ale chce wiedzieć co jak i ile.
Wzorując się na recenzji klona fenixa oraz tym podobnych topicow, pozwoliłem sobie zrobić kilka fotek jak to wygląda u mnie.
Zdjecia
Wiem już ze rezystory służą do wysterowania prądu z przetwornicy.
Mniejsza rezystancja = większy prąd.
Robiłem tez pomiary miernikiem do 20A, i wyszło mi ok 2.1A idącego na diodę.
Pomijam już długie kable itp., najwyżej wynik był zaniżony, mało istotne w tej chwili, chciałbym się dowiedzieć czy dokładając rezystor uzyskam coś więcej z tego drivera.
Ja wiem ze nie podkręca się procesora bez zmiany chłodzenia, zasilacza itp. , pomińmy to bo interesuje mnie sama wiedza na ten temat a nie zbędne dyskusje co należy najpierw zrobić.
Tutaj w fenixie mamy 2 rezystory po 100mΩ czyli defakto wychodzi 5mΩ.
Załóżmy ze bym dołożył kolejna setkę co by mi dało 3.33mΩ , teraz pytanie o ile zwiększył by się prąd?
Pomijam tez sprawność przetwornicy bo zawsze można z każdego urządzenia wykrzesać trochę więcej niż deklaruje producent.
Nigdzie nie widziałem aby ktoś modowal fenixa, ale może gdzieś ktoś z was coś takiego robił, ew wie coś na temat samego drivera zastosowanego tutaj i ile można z niego wyciągnąć.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
W związku z tym, ze przejrzałem cały dział „recenzje” oraz „nasze projekty i modyfikacje” i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie a moja ciekawość rośnie im dłużej czytam to forum, nurtuje mnie kolejna sprawa.
Na wstępie zaznaczę ze na razie nie będę nic modyfikował ale chce wiedzieć co jak i ile.
Wzorując się na recenzji klona fenixa oraz tym podobnych topicow, pozwoliłem sobie zrobić kilka fotek jak to wygląda u mnie.
Zdjecia
Wiem już ze rezystory służą do wysterowania prądu z przetwornicy.
Mniejsza rezystancja = większy prąd.
Robiłem tez pomiary miernikiem do 20A, i wyszło mi ok 2.1A idącego na diodę.
Pomijam już długie kable itp., najwyżej wynik był zaniżony, mało istotne w tej chwili, chciałbym się dowiedzieć czy dokładając rezystor uzyskam coś więcej z tego drivera.
Ja wiem ze nie podkręca się procesora bez zmiany chłodzenia, zasilacza itp. , pomińmy to bo interesuje mnie sama wiedza na ten temat a nie zbędne dyskusje co należy najpierw zrobić.
Tutaj w fenixie mamy 2 rezystory po 100mΩ czyli defakto wychodzi 5mΩ.
Załóżmy ze bym dołożył kolejna setkę co by mi dało 3.33mΩ , teraz pytanie o ile zwiększył by się prąd?
Pomijam tez sprawność przetwornicy bo zawsze można z każdego urządzenia wykrzesać trochę więcej niż deklaruje producent.
Nigdzie nie widziałem aby ktoś modowal fenixa, ale może gdzieś ktoś z was coś takiego robił, ew wie coś na temat samego drivera zastosowanego tutaj i ile można z niego wyciągnąć.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony niedziela 30 lis 2014, 19:14 przez kamil004, łącznie zmieniany 3 razy.
---- Posiadam ----
SkyRC Imax B6 / SkyRC Imax B6mini / Powerex MAHA MH-C9000 / Tank 007 PT10 XM-L T6 / Fenix TK35 XM-L2 U2
SkyRC Imax B6 / SkyRC Imax B6mini / Powerex MAHA MH-C9000 / Tank 007 PT10 XM-L T6 / Fenix TK35 XM-L2 U2
Witam
Zgadza się, za pomiar prądu diody odpowiadają dwa rezystory opisane jako R100. To jest 0,1Ω, a nie 100Ω. Dołożenie kolejnego R100, spowoduje wzrost prądu o około 1A, a R200, o 0,5A.
Pozdrawiam
PS: Popraw proszę błędy.
Zgadza się, za pomiar prądu diody odpowiadają dwa rezystory opisane jako R100. To jest 0,1Ω, a nie 100Ω. Dołożenie kolejnego R100, spowoduje wzrost prądu o około 1A, a R200, o 0,5A.
Pozdrawiam
PS: Popraw proszę błędy.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
R100 jest oznaczenie równoważnym z Ω100, czyli 0R1, znaczy się 0,1Ω. W skrócie R zajmuje miejsce przecinka.
100Ω w SMD ma oznaczenie 101, a 100MΩ oznacza się 107.
Przykład praktyczny:
100Ω i 100Ω równolegle, daje 50Ω, prąd 2A
U = I x R = 2 x 50 = 100V,
nie uważasz, że trochę dużo?
Teraz:
2A x 0,05Ω = 0,1V
To już chyba bardziej pasuje do tej aplikacji...
Pozdrawiam
PS: Wywal tą aplikację...
R100 jest oznaczenie równoważnym z Ω100, czyli 0R1, znaczy się 0,1Ω. W skrócie R zajmuje miejsce przecinka.
100Ω w SMD ma oznaczenie 101, a 100MΩ oznacza się 107.
Przykład praktyczny:
100Ω i 100Ω równolegle, daje 50Ω, prąd 2A
U = I x R = 2 x 50 = 100V,
nie uważasz, że trochę dużo?
Teraz:
2A x 0,05Ω = 0,1V
To już chyba bardziej pasuje do tej aplikacji...
Pozdrawiam
PS: Wywal tą aplikację...
Np. mamy 2 x R100 równolegle co daje R100 = 100 m om [mili]
Czyli razem będzie 50 m Om
Dokładamy na R100 np. R120 i mamy [120 m Om 100 m Om i 100m Om ] co daje nam około 35 m Om [połaczenie równoległe]
35:50 czyli około 30 % wiekszy prąd popłynie
Czyli razem będzie 50 m Om
Dokładamy na R100 np. R120 i mamy [120 m Om 100 m Om i 100m Om ] co daje nam około 35 m Om [połaczenie równoległe]
35:50 czyli około 30 % wiekszy prąd popłynie
Ostatnio zmieniony niedziela 30 lis 2014, 19:53 przez Scenic, łącznie zmieniany 7 razy.
Witam
Jednostką rezystancji - oporu jest om [Ω] a nie OHM itp.
Napisałem, że zasadniczo, gdyż przez diody płynie też prąd sprzężenia zwrotnego, ale jego wartość jest pomijalnie mała.
Pozdrawiam
R100 nie r100Scenic pisze:Np. mamy 2 x r100 równolegle co daje r100 = 100 m OHM [mili]
Jednostką rezystancji - oporu jest om [Ω] a nie OHM itp.
W zasadzie to można powiedzieć, że "wraca" bo one są podłączone do masy i zasadniczo cały prąd płynący przez diodę, płynie również, przez te rezystory, a spadek napięcia na nich, jest brany przez układ przetwornicy, jako podstawa do jego stabilizacji.kamil004 pisze:jak rozumiem przez te rezystory bezpośrednio idzie prąd na diode?
Napisałem, że zasadniczo, gdyż przez diody płynie też prąd sprzężenia zwrotnego, ale jego wartość jest pomijalnie mała.
Pozdrawiam
Pyra, o bardzo ładnie ujęte, to chciałem wiedzieć.
Ciekawe tylko czy jest sens walczyć o 200lm - pomijam szybsze zużywanie baterii.
Rano zmodowałem Tanka z 460lm na ok 780lm i jest super
Ciekawe tylko czy jest sens walczyć o 200lm - pomijam szybsze zużywanie baterii.
Rano zmodowałem Tanka z 460lm na ok 780lm i jest super
---- Posiadam ----
Nie przesadzajmy, ktoś musi być tym pierwszym moderem.
Nie sądze też aby one służyły do czegoś innego. (biorąc pod uwagę zdjęcia innych przetwornic)
Zresztą robię jakby taką wywiadówkę na przyszłość.
Nie sądze też aby one służyły do czegoś innego. (biorąc pod uwagę zdjęcia innych przetwornic)
Zresztą robię jakby taką wywiadówkę na przyszłość.
---- Posiadam ----
Nie modują ludziska powszechnie Fenixa TK35, bo ten model nie potrzebuje za bardzo poprawek, po za tym ile można wycisnąć jeszcze dodatkowo z tej XM-L2 ponad te fabryczne 900lm w trybie maksymalnym, sto, sto dwadzieścia lumenów, takiej zmiany mocy gołym okiem nie zauważysz nawet i się tylko rozczarujesz, a robota pójdzie na marne.
Skalpowanie diody pogorszy tylko walory użytkowe tej latarki, jej uniwersalność szlag trafi, taka szpila na odległość fajnie będzie nieść, ale pod nogi poświecić tak skupionym snopem, nawet na niskim trybie będzie lipnie.
Nie rozumiem za bardzo sensu kupowania sprawdzonej fabrycznej konstrukcji, aby od razu ją modować.
Nie żebym kolegę zniechęcał (duży zapał ), ale czy nie lepiej kupić taką latarkę, która poprawek potrzebuje, a ich efekt będzie wyraźnie widoczny i będzie to miało jakiś sens.
___
Skalpowanie diody pogorszy tylko walory użytkowe tej latarki, jej uniwersalność szlag trafi, taka szpila na odległość fajnie będzie nieść, ale pod nogi poświecić tak skupionym snopem, nawet na niskim trybie będzie lipnie.
Nie rozumiem za bardzo sensu kupowania sprawdzonej fabrycznej konstrukcji, aby od razu ją modować.
Nie żebym kolegę zniechęcał (duży zapał ), ale czy nie lepiej kupić taką latarkę, która poprawek potrzebuje, a ich efekt będzie wyraźnie widoczny i będzie to miało jakiś sens.
___