Zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem
Zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem
Witam serdecznie.
Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem ogniw, od kolegi woytazo.
Chciałbym je włożyć do mojej latareczki: Ultrafire UV! 501B.
Link
Oczywiście nie kupiłem jej za taką sumę, jaka jest podana w powyższym linku i liczyłem się z tym, że nie będzie w niej zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem akumulatorka 18650.
Wieczorem jak wrócę z pracy, chciałbym zacząć coś działać, ale nie wiem czy da się jakoś w domu zrobić, np przelotowo jakiś ogranicznik typu, że jak będzie napięcie X - to wyłącza latarkę.
Chyba, że są tutaj jakieś takie drivery na sprzedaż?
Nie chodzi mi o jakieś programowalne wodotryski tylko zwykłe odcięcie w celu chronienia ogniwa.
Ps. Jakie powinno być odcięcie przy 18650, tak żeby nie zniszczyć ogniwa?
Załączam zdjęcia, może się na coś przydadzą, chodź jakość jest marna...
zdjęcie 1: "Driver"
zdjęcie 2: Zalutowane sprężynki.
Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem ogniw, od kolegi woytazo.
Chciałbym je włożyć do mojej latareczki: Ultrafire UV! 501B.
Link
Oczywiście nie kupiłem jej za taką sumę, jaka jest podana w powyższym linku i liczyłem się z tym, że nie będzie w niej zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem akumulatorka 18650.
Wieczorem jak wrócę z pracy, chciałbym zacząć coś działać, ale nie wiem czy da się jakoś w domu zrobić, np przelotowo jakiś ogranicznik typu, że jak będzie napięcie X - to wyłącza latarkę.
Chyba, że są tutaj jakieś takie drivery na sprzedaż?
Nie chodzi mi o jakieś programowalne wodotryski tylko zwykłe odcięcie w celu chronienia ogniwa.
Ps. Jakie powinno być odcięcie przy 18650, tak żeby nie zniszczyć ogniwa?
Załączam zdjęcia, może się na coś przydadzą, chodź jakość jest marna...
zdjęcie 1: "Driver"
zdjęcie 2: Zalutowane sprężynki.
Szukam szukam, ale własnie nic nie mogę znaleźć:
Szukałem w tym serwisie, ale niestety słabo.
Napisze do nich może da się zrobić żeby odcinało przy 2,8V.
http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=3944
Szukałem w tym serwisie, ale niestety słabo.
Napisze do nich może da się zrobić żeby odcinało przy 2,8V.
http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=3944
http://allegro.pl/akumulator-panasonic- ... 14553.html
kupuj od Grega, tez odcina przy 2,5V, widać tym nie przeszkadza.
kupuj od Grega, tez odcina przy 2,5V, widać tym nie przeszkadza.
Dla jakich ogniw? Ja mam Panasoniki, Samsungi, Sony i jeszcze Sanyo, wszystkie mają w/g kart katalogowych napięcie końcowe 3Vmax4max pisze:Polecane jest na 2,8 V bo generalnie w datasheetach jest mowa o ostatecznym 2,7 V.Owneds pisze:Ps. Jakie powinno być odcięcie przy 18650, tak żeby nie zniszczyć ogniwa?
pozdrav
Racja, większość ma 3V, ALE nawet jak dojdzie do 2,5V i wtedy nastąpi odłączenie to po kilku sekundach napięcie często wraca do ponad 3V. OCzywiście nie jest to bez szkody dla ogniwa, choć nie spotkałem się z przypadkiem widocznej utraty pojemności.Browar pisze:Dla jakich ogniw? Ja mam Panasoniki, Samsungi, Sony i jeszcze Sanyo, wszystkie mają w/g kart katalogowych napięcie końcowe 3Vmax4max pisze:Polecane jest na 2,8 V bo generalnie w datasheetach jest mowa o ostatecznym 2,7 V.Owneds pisze:Ps. Jakie powinno być odcięcie przy 18650, tak żeby nie zniszczyć ogniwa?
PS-W latarce pod ledem jest dziura, w takim układzie lepiej czymś to zapełnić, bez tego led ma fatalne warunki pracy.
ILPT
Zależnie od modelu ogniwa może to być 3V, 2,75V, 2,5V.
Przykładowo:
samsung INR18650-29E Discharge Cut-off Voltage 2.50V
panasonic NCR-18650B - 2,5V (nie ma wprost, ale charakterystyki są do 2,5V.)
samsung ICR18650-26F Discharge Cut-off Voltage 2.75V
Dla jakiegoś sanyo jeszcze widziałem 3V.
Układy PCM odcinają tak nisko ponieważ to jest ostatnia deska ratunku dla ogniwa.
Zauważcie że takie układy od góry też odcinają dosyć wysoko np 4,3V.
To nie ma być system nadzorujący pracę urządzenia i ładowarki, a ma tylko zabezpieczać przed rozładowaniem do 0 i przeładowaniem, np w przypadku awarii ładowarki i podaniem np 5V na ogniwo.
Przykładowo:
samsung INR18650-29E Discharge Cut-off Voltage 2.50V
panasonic NCR-18650B - 2,5V (nie ma wprost, ale charakterystyki są do 2,5V.)
samsung ICR18650-26F Discharge Cut-off Voltage 2.75V
Dla jakiegoś sanyo jeszcze widziałem 3V.
Układy PCM odcinają tak nisko ponieważ to jest ostatnia deska ratunku dla ogniwa.
Zauważcie że takie układy od góry też odcinają dosyć wysoko np 4,3V.
To nie ma być system nadzorujący pracę urządzenia i ładowarki, a ma tylko zabezpieczać przed rozładowaniem do 0 i przeładowaniem, np w przypadku awarii ładowarki i podaniem np 5V na ogniwo.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Tak wiem, ale w tej chwili latarki i tak nie używam. Czekam na jakieś zabezpieczenie ogniw.skaktus pisze:Racja, większość ma 3V, ALE nawet jak dojdzie do 2,5V i wtedy nastąpi odłączenie to po kilku sekundach napięcie często wraca do ponad 3V. OCzywiście nie jest to bez szkody dla ogniwa, choć nie spotkałem się z przypadkiem widocznej utraty pojemności.Browar pisze:Dla jakich ogniw? Ja mam Panasoniki, Samsungi, Sony i jeszcze Sanyo, wszystkie mają w/g kart katalogowych napięcie końcowe 3Vmax4max pisze: Polecane jest na 2,8 V bo generalnie w datasheetach jest mowa o ostatecznym 2,7 V.
PS-W latarce pod ledem jest dziura, w takim układzie lepiej czymś to zapełnić, bez tego led ma fatalne warunki pracy.
jakieś inne pomysły?
Chciałbym własnie, tylko po co mi jakieś wodotryski, opcje świecenia, tryby zapamiętywania itd... jak nigdy tego nie użyje. Poprostu jak bateria jest naładowana to ma świecić prosto z baterii, czyli całą moca, a jak spadnie do 2,9V - 2,8V ma zgasnąć. I tyle. Mógłbym kupić sterownik od grega, ale jak już z nim pisałem i pokazał mi ofertę to nie chcę płacić za coś czego nigdy nie użyje.Pyra pisze:Witam
Może lepiej spraw sobie nowy sterownik z ochroną ogniwa...
Pozdrawiam
Myślałem, że jest jakiś prostszy sposób na odcięcie zasilania przy X napięciu. Bo niczego innego nie potrzebuje.
Witam
Pozdrawiam
Nie chcę reklamować tu kogoś szczególnie, ale zerknij też na inne oferty, są proste sterowniki, kilka trybów i zabezpieczanie, no ewentualnie pomiar napięcia, czy mrygacz...Owneds pisze:Chciałbym właśnie, tylko po co mi jakieś wodotryski, ...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.