Driverem 9A z kaidomain

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
SST-90

Driverem 9A z kaidomain

Post autor: SST-90 »

Witam.

Zakupiłem taki http://www.kaidomain.com/product/details.S020079 driver.

Driver będzie użyty do innych celów niż latarka (wiec nie będzie zamknięty w obudowie latarki) a z racji, że trochę się grzeje chce zrobić mu możliwie najlepsze chłodzenie. Chłodzenie które planuję , na stałe ograniczy dostęp do większości elementów na pcb dlatego przedtem chciałbym (jeśli to możliwe) podnieść trochę prąd. (10-11A) Driver ma bardzo dużo rezystorów R200, czy gdzieś jeszcze mogę dolutować więcej rezystorów ? Jeśli tak , to jakie i gdzie ?

na zdjęciu zaznaczyłem miejsce gdzie jest jeden rezystor R200 a po drugiej stronie są dwa (na kanapkę) Może w miejsce gdzie jest jeden można coś dolutować ?

Obrazek

Obrazek
WF-501B MC-E, KF-T60 XM-L, LL V6 Coast Stainless Steel, S1661501 3 x CREE XM-L U2, Olight S10 Baton XM-L2
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dolutuj na kanapkę. Pamiętaj że wyższy prąd to większe grzanie i nie wiadomo czy sterownik już nie pracuje ponad swoje możliwości.
ILPT
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Miałem ten driver, słabiutki i grzeje się bardzo (są chyba 3 wersje z różnymi prądami i 9A jest największy) ja bym nie ryzykował zwiększania, no chyba że w wentylatorem :razz:
SST-90

A czy mogę użyć rezystora R300 ? (bo akurat takich mam dużo)
WF-501B MC-E, KF-T60 XM-L, LL V6 Coast Stainless Steel, S1661501 3 x CREE XM-L U2, Olight S10 Baton XM-L2
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

SST-90, przeczytaj dokumentację do drivera (scalaka który jest w nim wykorzystany), sprawdź wykres temperatury i wartości maksymalne prądów oraz sposób sterowania prądem - będziesz wiedział jak zmienić rezystor i który.
SST-90

GanzConrad pisze:SST-90, przeczytaj dokumentację do drivera (scalaka który jest w nim wykorzystany), sprawdź wykres temperatury i wartości maksymalne prądów oraz sposób sterowania prądem - będziesz wiedział jak zmienić rezystor i który.

Jakby każdy tak robił to fora internetowe nie byłyby potrzebne:)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tu raczej nie jest taki ważny scalak przetwornicy, tylko MOSfet kluczujący, dioda (w tym wypadku widzę dwie równolegle, co nie jest dobrym pomysłem), oraz cewka. Szczególnie ta ostatnia jest wrażliwym miejscem, gdyż przekroczenie punktu nasycenia rdzenia, powoduje gwałtowny spadek sprawności, przy minimalnym wzroście prądu wyjściowego. O ile możemy znaleźć dane półprzewodników, to cewka pozostaje zagadką...

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 26 lis 2014, 17:49 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Pyra, tośmy koledze pomogli ;-)
nie mając tego w ręku to raczej wróżenie z fusów...
SST-90

Chyba się poświęcę dla dobra nauki i wlutuje jeden R300 , zrobię chłodzenie o którym myślę i zobaczę ile dymu z tego pójdzie :)

[ Dodano: 26 Listopad 2014, 17:18 ]
Jeszcze pytanko, które elementy na pcb będą się najbardziej nagrzewały ?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
SST-90 pisze:Jeszcze pytanko, które elementy na pcb będą się najbardziej nagrzewały ?
Tak jak napisałem wcześniej, trudno jednoznacznie określić, ale bierz pod uwagę: MOSfeta, diody i cewkę.
Daj mu chwilę popracować tak jak jest, sprawdzając temperaturę newralgicznych elementów, jak nie będą parzyć, to można jeszcze troszkę z nich wycisnąć. Ale podrasowuj powoli...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ