Rozważania nt. lampki kempingowej Fenixa
Dla mnie poroniony pomysł, aczkolwiek kto bogatemu zabroni ?
I tak dźwigamy normalna latarkę lub jakieś EDC, jaki zatem problem zabrać ze sobą dyfuzor i kolorowe filtry ?
Ja sobie zrobiłem taka mini przejściówkę, ze mogę założyć dyfuzor bezpośrednio na latarkę ale mogę tez i na filtr założony na latarkę.
W cenie tej lampki to już naprawdę sensowniej jest kupić kolejna latarkę z dyfuzorem i mieć zapasowe bardzo uniwersalne narzędzie niż lądować się w takie "coś" ani ładne, ani uniwersalne.
Ale jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę to et voilà!
I tak dźwigamy normalna latarkę lub jakieś EDC, jaki zatem problem zabrać ze sobą dyfuzor i kolorowe filtry ?
Ja sobie zrobiłem taka mini przejściówkę, ze mogę założyć dyfuzor bezpośrednio na latarkę ale mogę tez i na filtr założony na latarkę.
W cenie tej lampki to już naprawdę sensowniej jest kupić kolejna latarkę z dyfuzorem i mieć zapasowe bardzo uniwersalne narzędzie niż lądować się w takie "coś" ani ładne, ani uniwersalne.
Ale jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę to et voilà!
Pozdrawiam, Leszek
A do czego (oprócz roweru, szperacza dla straży pożarnej, policji i na broń) służy tzw "zwykła" latarka? Bo do świecenia w górach, przy wspinaniu, w lesie, na biwakach, w bacówkach, w kopalniach, w jaskiniach, w bunkrach, w piwnicy, dla monterów wszelkiej maści, służb ratowniczych np GOPR itp, itd służy czołówka, tam nie uświadczysz nikogo, kto by sobie utrudniał życie używając "zwykłej latarki". Nawet wojsko i strażacy wpadli na to że lepiej mieć ręce wolne, stąd dziwne wynalazki na ramię czy hełm, a nie latarki. Na campingu też nie, jak taką latarkę postawić stabilnie na stole?cpt.Nemo pisze:Dla mnie poroniony pomysł, aczkolwiek kto bogatemu zabroni ?
pozdrav
Rozpatrzmy taka zwykła Olight S15.
Leciutka jedno-paluszkowa AA z dość uniwersalnym zasilaniem stanowi niezłe EDC, powieszona na uprzęży na głowie i mamy wygodna czołówkę, jak trzeba zakładamy biały dyfuzyjny filterek i jest miodzio
W namiocie dokładamy biały dyfuzor i dzięki magnesowi robi za doskonałą świeczkę postawiona na czymkolwiek żelaznym, sama z siebie też nieźle stoi, a i powiesić wygodnie.
Dokręcamy rurę przedłużacza, już nie taka leciutka, i mamy latarkę turystyczną lub długo działające oświetlenie campingowe.
Z przejściówką do filtra, lub czerwonym dyfuzorem znakomita "pała świetlna" do np. zastosowań szosowych. Jednocześnie w trybie strobo znakomita migałka ostrzegawcza czy sygnalizacyjna.
Do roweru w mieście tez nadzwyczaj wygodna
O to jest to co ja nazywam wielozadaniowością i przystosowaniem do bardzo zmiennych warunków. Strażak potrzebuje bardzo specjalistycznego sprzętu, ja bardzo uniwersalnego i taki mam
Brak mi tylko jednego i jeśli ktoś to wykona to na u mnie Nobla
Nasadka skupiająca zmieniająca ECD w punktowy reflektorek
Leciutka jedno-paluszkowa AA z dość uniwersalnym zasilaniem stanowi niezłe EDC, powieszona na uprzęży na głowie i mamy wygodna czołówkę, jak trzeba zakładamy biały dyfuzyjny filterek i jest miodzio
W namiocie dokładamy biały dyfuzor i dzięki magnesowi robi za doskonałą świeczkę postawiona na czymkolwiek żelaznym, sama z siebie też nieźle stoi, a i powiesić wygodnie.
Dokręcamy rurę przedłużacza, już nie taka leciutka, i mamy latarkę turystyczną lub długo działające oświetlenie campingowe.
Z przejściówką do filtra, lub czerwonym dyfuzorem znakomita "pała świetlna" do np. zastosowań szosowych. Jednocześnie w trybie strobo znakomita migałka ostrzegawcza czy sygnalizacyjna.
Do roweru w mieście tez nadzwyczaj wygodna
O to jest to co ja nazywam wielozadaniowością i przystosowaniem do bardzo zmiennych warunków. Strażak potrzebuje bardzo specjalistycznego sprzętu, ja bardzo uniwersalnego i taki mam
Brak mi tylko jednego i jeśli ktoś to wykona to na u mnie Nobla
Nasadka skupiająca zmieniająca ECD w punktowy reflektorek
Ostatnio zmieniony piątek 21 lis 2014, 13:16 przez cpt.Nemo, łącznie zmieniany 1 raz.
Dla tego wszystkie profesjonalne latarki są profesjonalne a nie koniecznie uniwersalne
Ja do swoich wszelakich zainteresowań potrzebuję uniwersalności, choć wiem że nigdy nie będzie tak doskonała jak profesjonalna
Ale tu rozmawiamy o oświetleniu namiotu czy przyczepy campingowej. Tu potrzeba lampy która może jak trzeba być bardzo silna przez wiele godzin, ale musi tez umieć działać w trybie moonlight
Prezentowany powyżej sprzęt Feniksa nie spełnia niestety tych warunków i godziwie werandy nie oświetli
A już całkiem nie wiem po co jej tryb SOS ? toż wolne strobo było by o wiele sensowniejsze.
Ja do swoich wszelakich zainteresowań potrzebuję uniwersalności, choć wiem że nigdy nie będzie tak doskonała jak profesjonalna
Ale tu rozmawiamy o oświetleniu namiotu czy przyczepy campingowej. Tu potrzeba lampy która może jak trzeba być bardzo silna przez wiele godzin, ale musi tez umieć działać w trybie moonlight
Prezentowany powyżej sprzęt Feniksa nie spełnia niestety tych warunków i godziwie werandy nie oświetli
A już całkiem nie wiem po co jej tryb SOS ? toż wolne strobo było by o wiele sensowniejsze.
Nie widziałem jak świeci ten Fenix. Ale z doświadczenia wiem że taka lampa nie może być za mocna. Moją normalnie używam z prądem 0,5A i spokojnie oświetli werandę, przy 0,7A w XP-G2 jest już za jasna i oślepia. Nie zawsze jest tak że dużo lumenów to dobrze.cpt.Nemo pisze: Ale tu rozmawiamy o oświetleniu namiotu czy przyczepy campingowej. Tu potrzeba lampy która może jak trzeba być bardzo silna przez wiele godzin, ale musi tez umieć działać w trybie moonlight
pozdrav
Chyba się jednak nie mylę, właśnie poprawiam jedną dla kumpla strażaka. Drugi kolega ich szkoli w pewnych działaniach i zamawia dla nich ten sprzęt. Poza tym strażacy nie zajmują się tylko gaszeniem pożarów (w takiej akcji faktycznie czołowe lampy się nie przydają) ale też ogólnie pojętym ratownictwem. A z latarkami ręcznymi to chodzą w amerykańskich filmachBombee pisze:Browar, niestety się mylisz - rzadko kiedy strażacy używają czołówek.
pozdrav
http://www.supermarketstrazacki.pl/helm ... a-led.htmlBombee pisze:Browar pisze:A z latarkami ręcznymi to chodzą w amerykańskich filmach
Ja nie mówię, że w ogóle - ale rzadko
pozdrav
O latarce ani słowa jaka, czym zasilana, czas działania ?Browar pisze: http://www.supermarketstrazacki.pl/helm ... a-led.html
To jest fajne :
"taśma nagłowna ze skóry ekologicznej,"
czyli z dermy po prostu