Imax B6 pojemność Lion.
Imax B6 pojemność Lion.
Witam. Mam do Was pytanie odnośnie w/w ładowarki, którą posiadam produkcji SKYRC. Pytanie jest następujące. Czy sugerując się wskazaniem na koniec ładowania pojedyńczego ogniwa 18650 lub pakietu można przyjąć, że wskazana wartość widoczna tuż pod napięciem ładowania oznacza realną pojemność aku czy też jest czysto teoretyczna ? Przykładowo rozładowuję ogniwo SANYO do napięcia 3V po czym ładuję je do pełna prądem 1,3A - 4,2V i na koniec ładowania ukazuje się wskazanie 1884 - przykładowo. Czy może lepiej naładować ogniwo do pełna jak wskazuję ładowarka, po czym rozładowywać je prądem 1A (najwyższa wartość jaką oferuję mi ładowarka) do napiecia 3V i sugerować się czasem ile zajęło ładowarce do osiagnięcia tego napięcia ? Proszę o podpowiedź. Jeżeli temat już był omawiany to przepraszam i proszę o link i usunięcie tego. Pozdrawiam.
Do tego ta pojemność jest różna dla różnych temperatur pracy i różna dla różnych prądów . Najlepiej rozładowuj prądem którego będziesz normalnie używał. Moje aku używam głównie z prądami 300-700mA więc określam ich pojemność przy prądzie 0,5A
Charakterystyki ogniw znajdziesz w ich kartach katalogowych.
Charakterystyki ogniw znajdziesz w ich kartach katalogowych.
pozdrav