Pomysł na zasilanie wentylatora 12V
Pomysł na zasilanie wentylatora 12V
Witam.
Mam diody osadzone na chłodzeniu komputerowego procesora. Jako że chłodzenie pasywne nie daje rady trzeba uruchomić wentylator. No właśnie tylko jak go zasilić i sterować?
Diody zasilane są hermetycznym zasilaczem stałoprądowym więc trzeba by zasilić wentylator z czegoś innego.
I teraz co zastosować, jakiś zasilacz beztransformatorowy, malutki zasilacz hermetyczny od ledów czy coś innego.
Pozostaje jeszcze kwestia sterowania. Ma być cały czas włączony czy włączać po przekroczeniu temperatury? A co jak wentylator się zatrzyma ulegnie awarii?
Może są zasilacze stałoprądowe z driverem wentylatora?
Jakie macie na to patenty?
Pozdrawiam.
Mam diody osadzone na chłodzeniu komputerowego procesora. Jako że chłodzenie pasywne nie daje rady trzeba uruchomić wentylator. No właśnie tylko jak go zasilić i sterować?
Diody zasilane są hermetycznym zasilaczem stałoprądowym więc trzeba by zasilić wentylator z czegoś innego.
I teraz co zastosować, jakiś zasilacz beztransformatorowy, malutki zasilacz hermetyczny od ledów czy coś innego.
Pozostaje jeszcze kwestia sterowania. Ma być cały czas włączony czy włączać po przekroczeniu temperatury? A co jak wentylator się zatrzyma ulegnie awarii?
Może są zasilacze stałoprądowe z driverem wentylatora?
Jakie macie na to patenty?
Pozdrawiam.
Zasilanie stale napięciem w okolicach 5v,do tego można wykorzystać zasilacze z gniazdem usb,większość jest bardzo mala.Można też używać zasilaczy do ledów 1w,pod warunkiem że wentylator ruszy przy napięciu około 3,7 v.Można też stosować zasilacze do ledów 3x1w,dają one około 11v.Jako sterowanie ja stosuje najprostsze układu na bazie tranzystora, rezystora i termistora.Układ odgapiony z wentylatorów ArcticCooling.
Ostatnio zmieniony środa 12 lis 2014, 17:08 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
- przemek1602
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
To nie będzie przypadkiem jakiś ledy typu CXA ?Calineczka pisze:pier, ponawiam pytanie, ile tych diodek w szeregu, jakie, jakim prądem pędzone. Dorobić czujnik termiczny się da...
Nie wiem po co kombinujesz - wentylatory na 5V są praktycznie niesłyszalne. Układy o których mówiłem - na bazie tranzystora, rezystora i termistora są proste i po dobraniu termistora można dojść do tego że wentylator uruchomi się dopiero przy np. 60 st. W ten sposób mieszałem w chłodzeniu laptopa Belinea w którym wentylator albo pracował na 100% albo w ogóle. Prosty układ załatwił sprawę - wentylator startował przy 62 st i pracował do 48 st po czym zatrzymywał się.
ILPT