Budowa latarki od zera

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
LED1234

Budowa latarki od zera

Post autor: LED1234 »

Witam serdecznie.
Czy budowa latarki od zera to znaczy toczenie całej obudowy ma sens? Od razu zaznaczę, że mam dostęp do maszyn i mam duuuużo czasu.
Materiał mam - zarówno aluminium jak i mosiądz.
Nie mam wystarczająco gotówki żeby kupić wszystko na raz, dlatego właśnie zastanawiam się nad tym aby kompletować wszystko " na raty ".
W pierwszej kolejności zaplanować całość, dobrać poszczególne elementy, zaplanować pod nie body. Następnie wykonać body i po trochu kupować wszystko co potrzebne. Zaglądam często do naszego forumowego sklepiku i wiem, że można czasem trafić na fajne okazje. Plusem dla mnie byłoby to, że nie muszę kupować od razu kilku części i mogę sobie wszystko rozłożyć w czasie.
200zł na raz czy może nawet więcej to dużo ale np 20 zł co jakiś czas to dla mnie coś na co mogę sobie pozwolić.
Nie potrzeba mi latarki na teraz więc stąd ten pomysł.
Nie mam ograniczenia czasowego, w którym muszę się zmieścić więc koszty nie będą tak odczuwalne.
Czasu mam mnóstwo także w wolnych chwilach bym sobie to wszystko skrobał.
Chce żeby było mocno i w miarę rozsądku szeroko. :twisted:
Może ktoś przeprowadził już taki projekt budowy od podstaw całej latarki wraz z toczeniem body ?
Pozdrawiam serdecznie Mateusz. :)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Projektów było dużo.
Poprzeglądaj tematy w dziale w którym napisałeś.
Czy toczenie obudowy ma sens? To zależy od tego co chce się osiągnąć i czy ma sie dostęp do tokarki i materiałów.
Jeśli chcesz zrobić unikalną latarke do określonego celu a żadna gotowa nie spełnia twoich wymagać, albo ta która spełnia kosztuje mnóstwo kasy to można majstrować od 0.
Ale jeśli chcesz zrobić standardową latarkę coś podobnego do tych najpolularniejszych ostatnio czyli convoy to nie ma sensu, bo hosta możesz kupić za kilka- kilkanaście dolarów.
W Polsce za same materiały więcej zapłacisz, nie mówiąc już o szybce, włączniku itp.

Ale jeśli masz dostęp do materiałów i maszyn za free to czemu nie.
Mam dużo szybek od C8 jak byś potrzebował to moge ci podesłać.
Masz już jakiś zarys z czego będzie to zasilane? jakiej średnicy ref chcesz zmieścić?
LED1234

Nie mam pojęcia jak to zaplanować :)
Szczerze to zastanawiałem się nad jednym ledem oraz 3 lub 4 ogniwami 18650 połączonymi w szeregu lub np 6 połączonymi szeregowo i równolegle. Co do wymiarów jeszcze nic nie planowałem. Ma to być nie mała latarka :)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

3 lub 4 ogniwa w szeregu to nie najlepszy pomysł.
W przypadku niewielkich różnic w pojemności ogniwa będą się rozjeżdżały i na jednym będziesz miał 3.5V a na innym 2.5V, trzeba wtedy stosować ogniwa zabezpieczone.
Lepszą opcją będzie kombinacja 2s3p czyli 2 szeregi po 3 ogniwa równolegle.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

A co się będziesz, dawaj 3 szeregi po 2 ogniwa + 3x MT-G2 w 3 lustrach z C8 albo większych.
Elektrycznie będzie łatwo, starczą sterowniki nanjg nieco zmodowane.

Albo coś na soczewce asferycznej, takiej 80mm+.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
LED1234

Ale w jednym i drugim przypadku trzeba użyć ogniw zabezpieczonych tak ?
Zależy mi też na tym aby latarka poświeciła trochę dłużej niż godzinę.

[ Dodano: 5 Listopad 2014, 19:23 ]
Ten projekt bardzo mi się spodobał :)

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Hetman

Post autor: Hetman »

Szczerze to robienie body ma sens tylko przy nietypowych projektach, w stylu latarka dla psa, megalampa na rower czy jedyna unikalna w serduszka dla ukochanej...
Były takie projekty, w swoim czasie midi się bawił najwięcej chyba?

Dużych hostów trochę jest, więc najpierw zastanów się co chcesz osiągnąć a dopiero potem bierz się za projekt ;) . Aha, i ochłoń po pierwszej latarce, poużywaj i dojdź do wniosków na podstawie doświadczeń.
LED1234

Witaj. Tak jak mówiłem mam mnóstwo czasu, materiał, maszyny itp. Dlatego wpadł mi do głowy ten pomysł. Dużo prościej byłoby kupić gotowe body - zgadzam się w 100% ale w moim przypadku body będę miał za darmo. Dzięki temu pieniądze jakie zaoszczędzę na obudowie mogę wykorzystać np na ogniwa lub diodę.

Jakie rozwiązanie proponujecie ? Myślę nad jedną diodą np MT-G2 czy może kilka np 3 x XM - L? Osobiście raczej bardziej jestem po stronie jednej diody.
Hmm.. No i jak z tym zasilaniem ? Czy w obu przypadkach jak wyżej są niezbędne ogniwa z zabezpieczeniem ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

W amatorskich konstrukcjach lepiej łączyć ogniwa równolegle i wtedy można używać tanich NANJG105c albo ich przerobionych wersji. Można też wtedy wbudować w body ładowarkę na TP4057. Ograniczeniem jest wtedy zastosowanie diod na niższe napięcie (XM-L2, XP-L, XP-G2 itp). Można też wtedy wyeliminować puszczanie całego prądu przez włącznik a jedynie odcinać zasilanie procesora a to pozwoli pod 3-4 akusy podpiąć 3-5 diod i nie trzeba się martwić o najsłabszy element w latarkach.
Ja akurat wiem, że kiedyś (może i niebawem) zakupię brakujące narzędzia (w tym tokarkę) i 1 z pierwszych rzeczy jakie zrobię będzie właśnie latarka generująca 5 cyfrowe wartości lumenów :razz:
LED1234

To brzmi już ciekawie :) Na rozmiarach jakoś szczególnie mi nie zależy także może być spora. Pomysł z ładowarką w latarce mi się podoba jak najbardziej. Jakoś bardziej chciałbym coś z jedną diodą. :wink:
Hetman

Post autor: Hetman »

Pierwsze pytanie: do czego?
LED1234

Do latarki. Proszę i jakąś propozycję jak to zaplanować, jak rozwiązać zasilanie czyli jak połączyć ogniwa. Chciałbym jakoś zaplanować sobie wszystko w taki sposób aby później pod dany wymiar dostać części typu szkiełko, ref itd.
Robię to pierwszy raz stąd moje pytania bo nie wiem nawet jaką zrobić średnicę body
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Ja bym zaproponował najpierw od znalezienia interesującej optyki, czy ma to być soczewka TIR czy może ref i jaka szybka będzie wymiarowo do tego pasować, bo będziesz mniej więcej wiedział czy znajdziesz odpowiedni kawałek metalu do strugania lub w wersji prostszej i szybszej rurkę ;)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Średnica body zależy od tego jakie zasilanie chcesz zastosować i jaką optyke.
A zasilanie zależy od tego jaki czas działania chcesz uzyskać, i od ilości i rodzaju diod.
Nie wiemy co chcesz osiągnąć tą latarką, więc ciężko coś doradzić, a tym bardziej gotowca.
Potestuj 1 latarke i wyciągnij wnioski czego jej brakuje, co byś w niej zostawił a co dołożył, przerobił.

Najpierw musisz sam podjąć decyzje co chcesz umieścić w latarce, potem poszukać reflektorów/ kolimatorów i szybek, a na końcu pod nie zaplanować obudowe.
LED1234

Hmm.. W takim razie tak.
Chciałbym żeby po pierwsze świeciła dłużej niż godzinę.
Może porównam to co chciałbym osiągnąć z projektem użytkownika Dariusz70. :twisted:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Może nie do końca aż tyle światła ale jak będzie troszkę mniej to nie pogardzę :)
Jak już mówiłem wielkość obudowy nie gra większej roli dlatego o chłodzenie się nie martwię. Co do soczewki TIR czy ref to nie mam pojęcia :roll:
ODPOWIEDZ