Fotorelacja z budowy latarki dla początkujących
Fotorelacja z budowy latarki dla początkujących
Witam serdecznie.
Na samym początku pragnę ogromnie podziękować wszystkim forumowiczom za pomoc.
W szczególności użytkownikom :
Zbychur, Ebola, Bocian, skaktus, smokuxx1987 oraz fazi.
Pewien czas temu napisałem temat http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14669 oczekując pomocy. Chciałem mieć lepszą latarkę a rower bo niestety tak, którą miałem nie zapewniała bezpieczeństwa idąc nocą pieszo a co dopiero jadąc rowerem..
Wszystkie części dostałem od wyżej wymienionych użytkowników.
Poniżej fotorelacja krok po kroku jak złożyłem dobrą latarkę Może nie do końca poprawnie pod względem technicznym ale sam składałem taką latareczkę pierwszy raz i nie miałem o niczym pojęcia co i jak.
Przód latarki :
Szkiełko
Uszczelka pod szkiełko
Dioda Led - na zdjęciu umieszczona już w pigule razem z podkładką centrującą i izolującą
Piguła
Driver
Ref
Oraz pierwsza część body czyli po prostu obudowy
Wszystko razem w poprawnej kolejności
Część środkowa to druga część body oraz ogniwo. W moim przypadku to ogniwo 18650.
Część końcowa (dupka)
Trzecia część body
Oraz w kolejności tak jak na zdjęciu od lewej pierścień dociskający, włącznik wraz z płytką włącznika, kapturek, gumka.
Widok z góry:
Płytka włącznika z dwustronnego laminatu
Kilka zdjęć złożonej latarki
Kilka zdjęć nie jest mojego autorstwa.
Dodatkowo tak jak widać na zdjęciach są sprężynki. Trzeba je po prostu przylutować do drivera oraz z drugiej strony do płytki włącznika. Pod diodę led daje się pastę termoprzewodzącą dla lepszego doprowadzenia ciepła do piguły. Piguła pełni rolę radiatora. Sterownik (driver) ma za zadanie zabezpieczyć ogniwo przed nadmiernym rozładowaniem, dzięki niemu ustawiamy sobie tryby świecenia np z mocą 50%.
Płytka do włącznika ma z jednej strony dwa okręgi. Do środkowego lutujemy sprężynkę, która styka się z ogniwem. Okrąg zewnętrzny styka się z pierścieniem dociskającym. Z drugiej strony lutujemy włącznik.
Pierwsze wrażenia
Włączyłem latarkę klik i..... WOW ile światła ale czytałem wcześniej, że w driverach są różne tryby, np. 15% mocy i kolejno 50% oraz 100%.
Klikam więc jeszcze raz i nie wierze. ...piiii... takie małe COŚ i tyle światła Włączyłem najwyższy tryb i pierwsze co to założyłem kurtkę i jak małe dziecko poszedłem na dwór się pobawić
Efekt super, nigdy nie miałem lepszej latarki Chociaż dla niektórych może to już takie maleństwo, które świeci tak sobie dla mnie to jest mała latarka o mega mocy
Zdjęcia jak to świeci dodam w najbliższym czasie
Na samym początku pragnę ogromnie podziękować wszystkim forumowiczom za pomoc.
W szczególności użytkownikom :
Zbychur, Ebola, Bocian, skaktus, smokuxx1987 oraz fazi.
Pewien czas temu napisałem temat http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14669 oczekując pomocy. Chciałem mieć lepszą latarkę a rower bo niestety tak, którą miałem nie zapewniała bezpieczeństwa idąc nocą pieszo a co dopiero jadąc rowerem..
Wszystkie części dostałem od wyżej wymienionych użytkowników.
Poniżej fotorelacja krok po kroku jak złożyłem dobrą latarkę Może nie do końca poprawnie pod względem technicznym ale sam składałem taką latareczkę pierwszy raz i nie miałem o niczym pojęcia co i jak.
Przód latarki :
Szkiełko
Uszczelka pod szkiełko
Dioda Led - na zdjęciu umieszczona już w pigule razem z podkładką centrującą i izolującą
Piguła
Driver
Ref
Oraz pierwsza część body czyli po prostu obudowy
Wszystko razem w poprawnej kolejności
Część środkowa to druga część body oraz ogniwo. W moim przypadku to ogniwo 18650.
Część końcowa (dupka)
Trzecia część body
Oraz w kolejności tak jak na zdjęciu od lewej pierścień dociskający, włącznik wraz z płytką włącznika, kapturek, gumka.
Widok z góry:
Płytka włącznika z dwustronnego laminatu
Kilka zdjęć złożonej latarki
Kilka zdjęć nie jest mojego autorstwa.
Dodatkowo tak jak widać na zdjęciach są sprężynki. Trzeba je po prostu przylutować do drivera oraz z drugiej strony do płytki włącznika. Pod diodę led daje się pastę termoprzewodzącą dla lepszego doprowadzenia ciepła do piguły. Piguła pełni rolę radiatora. Sterownik (driver) ma za zadanie zabezpieczyć ogniwo przed nadmiernym rozładowaniem, dzięki niemu ustawiamy sobie tryby świecenia np z mocą 50%.
Płytka do włącznika ma z jednej strony dwa okręgi. Do środkowego lutujemy sprężynkę, która styka się z ogniwem. Okrąg zewnętrzny styka się z pierścieniem dociskającym. Z drugiej strony lutujemy włącznik.
Pierwsze wrażenia
Włączyłem latarkę klik i..... WOW ile światła ale czytałem wcześniej, że w driverach są różne tryby, np. 15% mocy i kolejno 50% oraz 100%.
Klikam więc jeszcze raz i nie wierze. ...piiii... takie małe COŚ i tyle światła Włączyłem najwyższy tryb i pierwsze co to założyłem kurtkę i jak małe dziecko poszedłem na dwór się pobawić
Efekt super, nigdy nie miałem lepszej latarki Chociaż dla niektórych może to już takie maleństwo, które świeci tak sobie dla mnie to jest mała latarka o mega mocy
Zdjęcia jak to świeci dodam w najbliższym czasie
Ostatnio zmieniony wtorek 28 paź 2014, 20:27 przez LED1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj, gratulacje ! Nie wiem czy zrobiłeś to, ale driver powinien być przylutowany do piguły - chociaż w dwóch miejscach, a do sprężynki wyłącznika możesz dolutować płytkę stykową tak jak do drivera.
Ale i tak jak na pierwszy raz to super !
Pzdr
Ale i tak jak na pierwszy raz to super !
Pzdr
Ostatnio zmieniony piątek 31 paź 2014, 06:03 przez fazi, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki:) miło słyszeć. Złożyłem to szybko żeby zobaczyć jaki efekt będzie w terenie W wolnej chwili zrobię tak jak mówisz. Wczoraj trochę sobie pobiegałem z nią i efekt w terenie jest super tyle, że mieszkam w podmokłym terenie na około są stawy i mgła jest okropna Jak będzie ładna pogoda to zrobię zdjęcia, niestety najprawdopodobniej telefonem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zapomniałeś chyba o paście termo, przynajmniej nie widzę wzmianki o niej.
Jeśli jej nie ma, koniecznie dołóż kapkę pod diodę i na gwint piguły.
Zwłaszcza jeśli będziesz chciał podmieniać driver na 8xAMC
Przy zmianie drivera warto pomyśleć o wymianie włącznika i zmostkowaniu sprężyn.
Jak na pierwszy raz, całkiem nieźle Ci poszło.
Pozdrawiam
Jeśli jej nie ma, koniecznie dołóż kapkę pod diodę i na gwint piguły.
Zwłaszcza jeśli będziesz chciał podmieniać driver na 8xAMC
Przy zmianie drivera warto pomyśleć o wymianie włącznika i zmostkowaniu sprężyn.
Jak na pierwszy raz, całkiem nieźle Ci poszło.
Pozdrawiam