ładowanie akumulatora li-poly

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
mauzer

ładowanie akumulatora li-poly

Post autor: mauzer »

Obrazek

Obrazek

Li-Poly 3.7V, chyba 2400mAh

aku pochodzi z mojej padnietej mp3ki, chce uzyc go jako rescue packa do mojej nowej mp3ki ;)
problem jest taki ze nie wiem jak moge go naladowac
w mp3ce w ktorej siedzial byl ladowany przez dolaczony zasilacz 5V 1A, ale nie byl on podlaczony bezposrednio wiec wydaje mi sie ze nie dawal na aku 5V...
czy sa jakies konsekwencje podawania akumulatorowi wiekszego napiecia?
myslalem nad tym zeby po prostu podlaczyc ta ladowarke na ~2.5h [1A prad aku 2400mAh wiec ok. 2h] pcb najwyrazniej jest wiec by zadzialalo... raczej ;)

co o tym myslicie?
DNF

Post autor: DNF »

Dobry Boze, ani mi sie waz podlaczac ten zasilacz pod akumulator :!: :!:
Musisz miec specjalna ladowarke pod akumulatory Li-Poly.
W MP3 proces ladowania jest kontrolowany przez wbudowane uklady scalone/procesory.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
mauzer

no poki co to wolalem zapytac kogos kto sie zna :D
czyli w gre wchodzi tylko i wylacznie zakup dedykowanej ladowarki? z tego co widzialem koszt kilkudziesieciu zl, co mi sie po prostu nie oplaci
DNF

No jesli nie bawisz sie tak normalnie tego typu akumulatorami to Ci sie nie oplaci.
Mozesz zawsze zrobic samemu taka ladowarke:)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
mauzer

nie bede bawil sie w robienie ladowarki bo to czaso- i kasochlonne, pomijajac juz kwestie tego ze jestem zielony :D

hmm, a moze daloby sie naladowac ta baterie za pomoca telefonu?
DNF

Za pomoca telefonu?
Hmm..jesli styki pasuja, no i Twoj telefon oryginalnie tez ma akumulator Li-Poly to nie widze przeszkod. Jesli ma Li-Ion to odpusc sobie lepiej.
Co do tej kwestii niech jakis spec od GSM sie wypowie.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
mauzer

no niestety i tu sie pomylilem... wlasnie sprawdzilem - moj wczesniejszy telefon posiadal li-poly ;/ moja aktualna nokia ma li-ion :/ wiec odpada
ewentualnie w bardzo niedalekiej przyszlosci jakbym znalazl jakis telefon z takim aku to po prostu podlaczyc i ogien? :) a co do stykow to ten aku ma gole kable wiec musialbym rozkminic gdzie jest + i - ;p

[ Dodano: 15 Luty 2010, 00:09 ]
po dlugiej nieobecnosci na forum odkopuje stary temat ze wzgledu na informacje ktora moze sie przydac userom

li-poly mozna normalnie ladowac ladowarka do li-ion, oczywiscie o ile jest pcb lub ochota na adrenaline i odrobine ryzyka ;)
po konsultacji z osoba kompetentna na tyle, ze moglem spokojnie polozyc sie spac obok ladujacego sie akusa naladowalem go ladowarka sku.4151 :smile: (telefonem rowniez bym spokojnie ladowal, ale niewygodnie by mi bylo polaczyc styki)

oczywiscie standardowo ostrzegam userow ze nie jest to dedykowana ani oficjalnie polecana metoda, ale z technicznej strony nie zaniedbuje niczego, o ile ma sie sprawny sprzet

a aku na rescue packa nie nada sie bez step-up'a :sad:
ODPOWIEDZ