Laik pyta...
Laik pyta...
Hej,
W ramach próby naprawienia zabawki rozebrałem dzisiaj samochód zdalnie sterowany. Naprawa okazała się zbyt trudna to rozebrałem na czynniki składowe. Jedna rzecz mnie zaintrygowała: silniczek główny jest zasilany dwoma przewodami, ale dość dziwnie (dla mnie) podłączonymi: Otóż oba przewody łączą się przez rezystory, dodatkowo są trzy kondesatory: jeden pomiędzy "wejściami" silnika i dwa pomiędzy każdym wejściem a obudową. Może mi ktoś wyjaśnić co daje taki układ?
Pytanie bonusowe: drugi silniczek, sterujący kołami miał już tylko jeden kondensator, pomiędzy + i -. Pytanie takie samo
Pozdrawiam,
Kiełek
W ramach próby naprawienia zabawki rozebrałem dzisiaj samochód zdalnie sterowany. Naprawa okazała się zbyt trudna to rozebrałem na czynniki składowe. Jedna rzecz mnie zaintrygowała: silniczek główny jest zasilany dwoma przewodami, ale dość dziwnie (dla mnie) podłączonymi: Otóż oba przewody łączą się przez rezystory, dodatkowo są trzy kondesatory: jeden pomiędzy "wejściami" silnika i dwa pomiędzy każdym wejściem a obudową. Może mi ktoś wyjaśnić co daje taki układ?
Pytanie bonusowe: drugi silniczek, sterujący kołami miał już tylko jeden kondensator, pomiędzy + i -. Pytanie takie samo
Pozdrawiam,
Kiełek
- przemek1602
- przemek1602
Rezystory dla ograniczenia prądu, hmm kondensator po środku na pewno ma stabilizować napięcie, dwa pozostałe nie mam pojęcia, kondensator włączony szeregowo nie przepuszcza prądu dalej (dwa "górne" kondki) wiec musi być tam jakieś inne połączenie. Nie spotkałem się z takim czymś jeszcze a i elektronika to tylko hobby
Witam
Pozdrawiam
Nie tylko na AM, to to sieje wszędzie... Silnik musi mieć filtry przeciwzakłóceniowe, jeśli model był RC. Czasem po uszkodzeniu któregoś z elementów, model potrafi strasznie głupieć.joon pisze:W ramach eksperymentu możesz podłączyć jakiś silnik prądu stałego bez takiego filtru do źródła zasilania i w radiu na zakresie AM posłuchać jak "nadaje".
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.