AA ,AAA najwięcej , najtaniej ,najlepiej ,najoptymalniej
AA ,AAA najwięcej , najtaniej ,najlepiej ,najoptymalniej
Im więcej czytam tym bardziej jestem skołowany ...
Bardzo proszę o sugestie , uzupełnienie ''?'' i dodanie swoich propozycji .
Pod uwagę biorę głównie trzy wartości : cena , lm , czas świecenia na jednej baterii na full power .
Dodatkową zaletą jest min 2 tryby jasności oraz włącznik klikany w ogonie
AA
1.solafrorce Z2 (88 zł /120lm /55min),solarforce X2 (?zł / 60min /100lm) , maglite mini 2x AA (130zł/60lm/570min) , maglite mini pro (150zł/220lm/150min)
AAA
solarforce x3 (55zł/50lm/50min)
nite ize inova microligh (26zł / ? /? )
a może jako żółtodziób na forum już gdzieś powstało takie porównanie ?
Bardzo proszę o sugestie , uzupełnienie ''?'' i dodanie swoich propozycji .
Pod uwagę biorę głównie trzy wartości : cena , lm , czas świecenia na jednej baterii na full power .
Dodatkową zaletą jest min 2 tryby jasności oraz włącznik klikany w ogonie
AA
1.solafrorce Z2 (88 zł /120lm /55min),solarforce X2 (?zł / 60min /100lm) , maglite mini 2x AA (130zł/60lm/570min) , maglite mini pro (150zł/220lm/150min)
AAA
solarforce x3 (55zł/50lm/50min)
nite ize inova microligh (26zł / ? /? )
a może jako żółtodziób na forum już gdzieś powstało takie porównanie ?
Zerknij jeszcze na XENO E03 V3, 120zł/460lm/20min (tryb max).
Latarka świetnie wykonana, jest o tyle ciekawa, że akceptuje każda baterię/akumulator rozmiaru AA: alkalicze, Ni-Cd, Ni-MH, 14500 Li-ion, LiFePO4.
Dodatkowo możemy sobie wybrać barwę diody (ciepła, zimna, neutralna) a nawet kolor (czarny, czerwony, granatowy) anodyzacji korpusu.
EDCuję taką lampkę od jakiegoś czasu i bardzo sobie chwalę.
__
Latarka świetnie wykonana, jest o tyle ciekawa, że akceptuje każda baterię/akumulator rozmiaru AA: alkalicze, Ni-Cd, Ni-MH, 14500 Li-ion, LiFePO4.
Dodatkowo możemy sobie wybrać barwę diody (ciepła, zimna, neutralna) a nawet kolor (czarny, czerwony, granatowy) anodyzacji korpusu.
EDCuję taką lampkę od jakiegoś czasu i bardzo sobie chwalę.
__
Jeśli chodzi o latareczkę na AAA to ostatnio wałkowałem ten temat tutaj. Wniosek był taki: Tank007 E09
Wychodzi nawet taniej niż Solarforce x3, bo Tanka dostaniesz za 40zł. A z różnych testów i recenzji, które czytałem wychodzi, że da radę ponad 100lm. Z włącznika klikanego w ogonie zrezygnowałem bo koledzy pisali, że to wydłuża całą konstrukcję latarki,a zależało mi na małych rozmiarach. Ostatecznie zamówiłem Tanka i jestem bardzo zadowolony.
Wychodzi nawet taniej niż Solarforce x3, bo Tanka dostaniesz za 40zł. A z różnych testów i recenzji, które czytałem wychodzi, że da radę ponad 100lm. Z włącznika klikanego w ogonie zrezygnowałem bo koledzy pisali, że to wydłuża całą konstrukcję latarki,a zależało mi na małych rozmiarach. Ostatecznie zamówiłem Tanka i jestem bardzo zadowolony.
Ze swojego doświadczenia na AA mogę polecić SolarStorm SC01.
Jedna z mocniejszych latarek zasilanych z AA lub Li-Ion.
W trybie najwyższym na akumlulatorku ma 102 lm, na baterii 108 lm, przy zasilaniu Li-Ion 544 lm.
Są to wartości zmierzone na BLF, a nie przechwałki producenta (który podaje 230 lm).
Ciągłego czasu pracy nie sprawdzałem, ale w mojej już dość długo siedzi nieładowany aku, a jest wykorzystywane po kilka min dziennie.
Latarka posiada cztery tryby: ukryty stroboskop, ukryty niski, średni regulowany, wysoki.
Minus to brak pamięci trybów, latarka zawsze startuje z zaprogramowanego średniego.
W przypadku AAA, to jedną z najmocniejszych latarek jest Tank007 E09.
Według pomiarów potrafi w trybie high osiągnąć nawet 120-140 lm na dobrym aku/baterii/Li-Ion.
Ja do niego zawsze wkładam baterie, które już są za słabe do innych sprzętów i też ładnie świeci
E09 ma trzy tryby i zapamiętuje, na którym był wyłączony.
Niestety w trybie high dość szybko zjada aku/baterie, bo w około 20-30 min.
Za to w trybie średnim świeci tak jak inne AAA w trybie high, a świeci od nich i tak dłużej.
Obie latarki można kupić poniżej 50 zł w Banggood z kodem BGLFC lub BLF.
Takie latarki warto kupować bezpośrednio w Chinach
Poniżej moje porównanie obu latarek.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ht=#156672
Test E09.
http://budgetlightforum.com/node/9418
Porównanie różnych latarek na AAA.
http://budgetlightforum.com/node/9558
Jedna z mocniejszych latarek zasilanych z AA lub Li-Ion.
W trybie najwyższym na akumlulatorku ma 102 lm, na baterii 108 lm, przy zasilaniu Li-Ion 544 lm.
Są to wartości zmierzone na BLF, a nie przechwałki producenta (który podaje 230 lm).
Ciągłego czasu pracy nie sprawdzałem, ale w mojej już dość długo siedzi nieładowany aku, a jest wykorzystywane po kilka min dziennie.
Latarka posiada cztery tryby: ukryty stroboskop, ukryty niski, średni regulowany, wysoki.
Minus to brak pamięci trybów, latarka zawsze startuje z zaprogramowanego średniego.
W przypadku AAA, to jedną z najmocniejszych latarek jest Tank007 E09.
Według pomiarów potrafi w trybie high osiągnąć nawet 120-140 lm na dobrym aku/baterii/Li-Ion.
Ja do niego zawsze wkładam baterie, które już są za słabe do innych sprzętów i też ładnie świeci
E09 ma trzy tryby i zapamiętuje, na którym był wyłączony.
Niestety w trybie high dość szybko zjada aku/baterie, bo w około 20-30 min.
Za to w trybie średnim świeci tak jak inne AAA w trybie high, a świeci od nich i tak dłużej.
Obie latarki można kupić poniżej 50 zł w Banggood z kodem BGLFC lub BLF.
Takie latarki warto kupować bezpośrednio w Chinach
Poniżej moje porównanie obu latarek.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ht=#156672
Test E09.
http://budgetlightforum.com/node/9418
Porównanie różnych latarek na AAA.
http://budgetlightforum.com/node/9558
Fenix E05 2014 8lm(15h)/25lm(4h)/85lm(45min) 1xAAA za $18 na GearBest (wysyłka w cenie) - link
Re: AA ,AAA najwięcej , najtaniej ,najlepiej ,najoptymalniej
Co do latarek na AA ... co sądzicie o LED Lenser P6-X ? Dzisiaj się na nią natknąłem przeszukując net. Ma ona max 400 lumenów i w przeciwieństwie to innych latarek z serii P, posiada elektronikę ( u LED Lensera nazywają elektronikę "SLT" ). Jasność super jak na małego LED Lensera. Tylko pytanie, czy ten model ma elektroniczną stabilizację jasności tak jak modele z serii M Bo wersje SLT są różne ... nie wiem, jak bardzo okrojona jest w modelu P6-X .habanero pisze: AA
edycja:
http://www.taschenlampen-forum.de/zweib ... a-tls.html
Sądząc po powyższej recenzji, elektronika zachowuje się jak w serii M, więc powinna stabilizacja być.
Przy tej wielkości i cenie, to IMHO nie warto sobie zawracać głowy Led Lanserem.
Za 3/4 tej kwoty kupisz Convoya S2 z ogniwami 18650 i ładowarką.
Convoy da więcej światła, jest mniejszy i lżejszy, czego chcieć więcej
Za 3/4 tej kwoty kupisz Convoya S2 z ogniwami 18650 i ładowarką.
Convoy da więcej światła, jest mniejszy i lżejszy, czego chcieć więcej
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 waży bez ogniwa ~80g , a LED LANSer ~120g z ogniwami ... nie wiem ile waży ogniwo 18650, ale różnica w wadze kompletnej latarki z zasilaniem powinna być niewielka.PawelG. pisze: Convoy da więcej światła, jest mniejszy i lżejszy, czego chcieć więcej
ps. tak na luzie myślę sobie co by tu kupić ... jeśli convoy to jakiś uniwersalny, czyli z nie za bardzo skupionym snopem w centrum (bo Fenix E40 wypalał mi oczy w samym centrum ... ale miał fajną cieplejszą barwę, więc naturalniejsze i mniej męczące światło od Led Lanser P7.2). Jeszcze myślę nad Fenix E41 (bardzo szeroki snop i raczej nie przesadnie skoncentrowane centrum). Nad Lanserami też myślę, bo zoom jest bardzo praktyczny, ale myślę sobie, że poza oświetleniem rowerowym, bo tu faktycznie przydaje się coś co świeci i na boki i dalej w centrum.
Ostatnio zmieniony niedziela 09 lis 2014, 12:08 przez Kyle, łącznie zmieniany 1 raz.
Z bardziej uniwersalnych, to Convoy M1, ale jednak jest już większy i nie jest wygodny w kieszeni.
Ciemności rozświetlają mi: