Jak zasilać diodę XP-L

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
karol500

Jak zasilać diodę XP-L

Post autor: karol500 »

Witam!

Jestem początkującym,dopiero zacząłem interesować się światełkami.Kiedyś kupiłem sobie diodę(już nie pamiętam jakie miała oznaczenie),która miała mieć 3W,kolor biały neutralny.W opisie było napisane: zasilanie 4v,700mA, co miało dawać te 3W.Podłączyłem ją do ogniwa 18650 poprzez źródło prądowe 700mA.Postanowiłem sprawdzić jaki prąd pobiera dioda.Miernik wskazał 400mA przy 4V.Myślałem że to wina drivera tak więc postanowiłem podłączyć ją bezpośrednio do tego ogniwa,odczyt był taki sam.Teraz pytanie moje brzmi: czy to wina diody,że nie pobiera większego prądu, czy wina ogniwa ,że nie dostarcza większego prądu? Mógłby mi ktoś to wyjaśnić. Ogólnie chciałbym zasilać diodę XP-L z jednego ogniwa 18650, tak żeby osiągała swoje znamionowe parametry czyli natężenie prądu.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj.
Twoja dioda miała najwyraźniej zbyt wysokie napięcie przewodzenia, dlatego nie mogłeś uzyskać danego prądu. Lub masz słabe ogniwo które nie trzyma napięcia pod obciążeniem. To musisz sprawdzić sam.

Dioda XP-L ma napięcie przewodzenia 3,34V przy prądzie 3A i jeżeli ogniwo jest sprawne (to znaczy trzyma napięcie pod obciążeniem) to na pewno uda Ci się wysterować XP-L na maxa.

Pamiętaj o jej dobrym chłodzeniu, dioda, a w zasadzie jej podłoże musi być na jakimś radiatorze.

Zainteresuj się sterownikiem nanjg 105c, http://www.fasttech.com/product/1186301 ... t-driver-n
http://darksucks.com/Images/Sale/Compon ... er-600.jpg
Często stosuje się go w latarkach, i dobrze nadaje się do zasilania 1 diody z 1 ogniwa.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

karol500, Witaj, najprostsze rozwiązanie to sterownik np Njang 105c, da trochę poniżej maksymalnego 3A czyli 2,8A, a napięcie ustali już sama dioda. Jeśli masz dobre ogniwo, to nie podłączaj bezpośrednio pod diodę bo szkoda światełka. I pamiętaj, że dioda musi być osadzona na jakimś dużym radiatorze lub w latarce która zapewni transport ciepła na zewnątrz. 10W to już nie przelewki.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Przyczyną niskiego prądu w twoich pomiarach mogą też być kiepskie kable miernika, jeżeli stosowałeś standardowe, to do pomiaru prądu je odepnij i podłącz krótkie (do 20cm) przewody co najmniej 1mm^2 z dobrymi wtyczkami/banankami, ew przewód + gwódź w gniazdo miernika.

Na standardowych przewodach mierników są bardzo duże spadki napięcia przy dużym prądzie, a taki spadek może spowodować, że do LEDa trafia napięcie niższe niż pożądane.

Jeżeli o przewodach wiesz, i to nie to, to przepraszam i podpisuję się pod przedmówcami :wink:

Jeszcze dodam, że NANG105 jest dobry do li-ionów bo zazwyczaj ma zaprogramowane zebezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa. :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
karol500

Dzięki za odpowiedź.
Wydaje mi się ,że to jednak wina diody(kosztowała 8zł,tak więc pewnie była średnia),ponieważ podłączyłem później diodę do zasilacza warsztatowego ,ustawiłem 4v i dalej pobierała 400mA, a taki zasilacz na pewno dobrze trzyma napięcie przy takim prądzie(co widać na amperomierzu i woltomierzu tego zasilacza). Jeżeli chodzi o driver który polecacie to po części znam go, bo on składa się z układów AMC7135 ,których ja właśnie używam jako źródła prądowe.A możecie polecić jakieś mocne,sprawdzone ogniwa 18650, bo to moje było razem z lampką tak więc raczej nie jest jakieś wspaniałe.
Awatar użytkownika
maciex93

Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
karol500

Dzięki wielkie.
Zastanawiam się nad ogniwami "Ogniwa ładowane do 4,3V 18650:

- Samsung 28A ~2800mAh "
Jaki czas w przybliżeniu może świecić dioda XP-L na takim ogniwie? Testował ktoś już takie rozwiązanie?
Awatar użytkownika
maciex93

Masz ładowarkę która ładuje do 4,3V ?
karol500

Mam zasilacz z regulowanym prądem i napięciem.Może być?
Awatar użytkownika
maciex93

Może być ;)

Ogniwo ładowane do 4,3V wraz z sterownikiem na 8x amc da lepszą stabilizację prądu w czasie świecenia.
Działać będzie co najmniej 1h. (około 1h10min)
karol500

No to super.Liczyłem na mniej niż godzinka.Dzięki wielkie.
Awatar użytkownika
maciex93

Pod koniec pojemności ogniwa prąd przestaje być stabilizowany ze względu na zbyt niskie napięcie na ogniwie dlatego czas świecenia jest dłużysz niż by to wynikało z podzielenia pojemności przez prąd.
ODPOWIEDZ