szperacz na niebo 18000watt
szperacz na niebo 18000watt
Witam, chcę zrobić szperacz na niebo, mój pomysł to 18 sztuk żarówek halogenowych po 1000watt każda, będzie to podłączone pod 3 fazy, po 6 na 1 fazę.Chce to umieścić w rurze o średnicy 40cm jej długość to ok:50cm, żarówki zamocuje 15cm od podstawy.Na podstawie w środku rury dam lustro płaskie, a góre zamknę szybą, oczywiście w rurze powiercę dziury 8 wiertlem żeby było chłodzenie.Co myślicie o tym pomyśle?
Wszystko razem się ugotuje, a potem pewnie spali kable.
To jest 18kW, na jedną fazę musisz podać ponad 25A.
Przy założeniu, że trafisz na dobre halogeny, które osiągną 5% sprawności, to do rozproszenia będzie jakieś 17kW ciepła!
W domu mam kuchnię elektryczną z płytą ceramiczną, pod płytą są właśnie żarówki halogenowe.
Jedna taka "żarówka" gotuje 1l wody w kilka minut.
Przy założeniu, że trafisz na dobre halogeny, które osiągną 5% sprawności, to do rozproszenia będzie jakieś 17kW ciepła!
W domu mam kuchnię elektryczną z płytą ceramiczną, pod płytą są właśnie żarówki halogenowe.
Żarówki będą zamocowane na płaskownikach aluminiowych i podłączone kablami w bawełnie, 25a na faze to nie problem ma zabezpieczenia na 1 fazę 80A, do chłodzenia moge dołożyć wentylator?PawelG. pisze:Wszystko razem się ugotuje, a potem pewnie spali kable.
Przy takiej mocy, to nie wiem czy wentylator da radę, czy czasem nie trzeba będzie użyć wody lub oleju.
Bez porządnego odprowadzenia ciepła te płaskowniki aluminiowe po prostu spłyną z tych halogenów.
Przy średnicy podstawy 40 cm, pole powierzchni płaskownika będzie o wiele za małe do odprowadzenia takiego ciepła.
Bez porządnego odprowadzenia ciepła te płaskowniki aluminiowe po prostu spłyną z tych halogenów.
Przy średnicy podstawy 40 cm, pole powierzchni płaskownika będzie o wiele za małe do odprowadzenia takiego ciepła.
Witam
A ogólnie co chcesz osiągnąć?
W celach poszukiwania samolotów na niebie, używało się reflektorów APM-90M czyli lamp łukowych.
Konstrukcją która zaproponowałeś, nie osiągniesz nic poza dużymi stratami świata. Z tego nie będzie nawet namiastki szperacza.
Pozdrawiam
W celach poszukiwania samolotów na niebie, używało się reflektorów APM-90M czyli lamp łukowych.
Konstrukcją która zaproponowałeś, nie osiągniesz nic poza dużymi stratami świata. Z tego nie będzie nawet namiastki szperacza.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Chce się nią pobawić tylko w sylwestra.Pyra pisze:Witam
Pozdrawiam
Wiem, że używało sie takie reflektory.
Chyba zrobię to z rury o średnicy 100cm i długości 100cm, bedzie to lepszym rozwiązaniem.
Chcę to wszystko wypolerować na lustro.
Przede wszystkim potrzebujesz reflektor, ewentualnie soczewkę, albo jedno i drugie, żeby skupić światło, inaczej będziesz kompletnie nie będziesz miał zasięgu, podwórko sobie oświetlisz i tyle. Poszukaj sobie jakiś części od projektorów starych, albo innych urzędzeń skąd możesz reflektory wyciągnąć.
No i zamiast żarówek to zastosuj lampę metahalogenkową, ilość światła prawie 10 razy większa z tej samej energii, co z żarówek. I też łatwiej skupić MH bo bańka z wyłądowaniem jest mniejsza, niż żarniki żarówek tej mocy.
Pozdrawiam i powodzenia!
No i zamiast żarówek to zastosuj lampę metahalogenkową, ilość światła prawie 10 razy większa z tej samej energii, co z żarówek. I też łatwiej skupić MH bo bańka z wyłądowaniem jest mniejsza, niż żarniki żarówek tej mocy.
Pozdrawiam i powodzenia!
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Witam
Tak jak koledzy już wspomnieli, podstawą jest dobry reflektor i ewentualnie dodatkowo soczewka. Aby dobrze skupić światło i uzyskać w miarę zbieżną wiązkę, potrzebne jest punktowe źródło światła, dlatego też polecane są metalohalogeny. Niestety, mają one pewna wadę w postaci stosunkowo długiego czasu do uzyskania pełnej wydajności. Dlatego też wojskowe reflektory, miały lampy łukowe, które pełna moc uzyskują prawie natychmiast po zapaleniu łuku.
Pozdrawiam
Tak jak koledzy już wspomnieli, podstawą jest dobry reflektor i ewentualnie dodatkowo soczewka. Aby dobrze skupić światło i uzyskać w miarę zbieżną wiązkę, potrzebne jest punktowe źródło światła, dlatego też polecane są metalohalogeny. Niestety, mają one pewna wadę w postaci stosunkowo długiego czasu do uzyskania pełnej wydajności. Dlatego też wojskowe reflektory, miały lampy łukowe, które pełna moc uzyskują prawie natychmiast po zapaleniu łuku.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Mam obok domu demobil wojskowy
Przechodzę tam codziennie i mają tam takie reflektory wojskowe, w całości i na części.
Przechodzę tam codziennie i mają tam takie reflektory wojskowe, w całości i na części.
oski26, to ma być coś takiego?
http://www.theboredninja.com/pictures/r ... spotlight/
http://www.theboredninja.com/pictures/r ... spotlight/