szperacz na niebo 18000watt

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
oski26

szperacz na niebo 18000watt

Post autor: oski26 »

Witam, chcę zrobić szperacz na niebo, mój pomysł to 18 sztuk żarówek halogenowych po 1000watt każda, będzie to podłączone pod 3 fazy, po 6 na 1 fazę.Chce to umieścić w rurze o średnicy 40cm jej długość to ok:50cm, żarówki zamocuje 15cm od podstawy.Na podstawie w środku rury dam lustro płaskie, a góre zamknę szybą, oczywiście w rurze powiercę dziury 8 wiertlem żeby było chłodzenie.Co myślicie o tym pomyśle?
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Wszystko razem się ugotuje, a potem pewnie spali kable.
To jest 18kW, na jedną fazę musisz podać ponad 25A.
Przy założeniu, że trafisz na dobre halogeny, które osiągną 5% sprawności, to do rozproszenia będzie jakieś 17kW ciepła!
W domu mam kuchnię elektryczną z płytą ceramiczną, pod płytą są właśnie żarówki halogenowe.
Jedna taka "żarówka" gotuje 1l wody w kilka minut.
oski26

PawelG. pisze:Wszystko razem się ugotuje, a potem pewnie spali kable.
To jest 18kW, na jedną fazę musisz podać ponad 25A.
Przy założeniu, że trafisz na dobre halogeny, które osiągną 5% sprawności, to do rozproszenia będzie jakieś 17kW ciepła!
W domu mam kuchnię elektryczną z płytą ceramiczną, pod płytą są właśnie żarówki halogenowe.
Jedna taka "żarówka" gotuje 1l wody w kilka minut.
Żarówki będą zamocowane na płaskownikach aluminiowych i podłączone kablami w bawełnie, 25a na faze to nie problem ma zabezpieczenia na 1 fazę 80A, do chłodzenia moge dołożyć wentylator?
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Przy takiej mocy, to nie wiem czy wentylator da radę, czy czasem nie trzeba będzie użyć wody lub oleju.
Bez porządnego odprowadzenia ciepła te płaskowniki aluminiowe po prostu spłyną z tych halogenów.
Przy średnicy podstawy 40 cm, pole powierzchni płaskownika będzie o wiele za małe do odprowadzenia takiego ciepła.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
A ogólnie co chcesz osiągnąć?
W celach poszukiwania samolotów na niebie, używało się reflektorów APM-90M czyli lamp łukowych.
Konstrukcją która zaproponowałeś, nie osiągniesz nic poza dużymi stratami świata. Z tego nie będzie nawet namiastki szperacza.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
oski26

A co by Pan proponował?
oski26

Pyra pisze:Witam
A ogólnie co chcesz osiągnąć?
W celach poszukiwania samolotów na niebie, używało się reflektorów APM-90M czyli lamp łukowych.
Konstrukcją która zaproponowałeś, nie osiągniesz nic poza dużymi stratami świata. Z tego nie będzie nawet namiastki szperacza.
Pozdrawiam
Chce się nią pobawić tylko w sylwestra.
Wiem, że używało sie takie reflektory.
Chyba zrobię to z rury o średnicy 100cm i długości 100cm, bedzie to lepszym rozwiązaniem.
Chcę to wszystko wypolerować na lustro.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

To co planujesz zrobić to będzie tylko wielki grzejnik.
Określ dokładnie jaki efekt chcesz uzyskać.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Jeden metalohalogen 150W w misce nierdzewnej z Biedronki kupionej na wagę (16zł za kilogram chyba), da lepszy efekt na niebie niż to co chcesz zbudować.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Przede wszystkim potrzebujesz reflektor, ewentualnie soczewkę, albo jedno i drugie, żeby skupić światło, inaczej będziesz kompletnie nie będziesz miał zasięgu, podwórko sobie oświetlisz i tyle. Poszukaj sobie jakiś części od projektorów starych, albo innych urzędzeń skąd możesz reflektory wyciągnąć.

No i zamiast żarówek to zastosuj lampę metahalogenkową, ilość światła prawie 10 razy większa z tej samej energii, co z żarówek. I też łatwiej skupić MH bo bańka z wyłądowaniem jest mniejsza, niż żarniki żarówek tej mocy.

Pozdrawiam i powodzenia! :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
DNF

Post autor: DNF »

Nic z tego nie wyjdzie, nawet tego nie skupisz, nawet niamiastki skupienia nie będziesz mieć.
1000 razy lepszy efekt da Ci jedna dioda XM-L puszczona na kilka A i soczewka rzędu >75mm
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

http://wojsko.com.pl/product_info.php?products_id=788

Od ręki można kupić, i jeszcze pojeździć. :-)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tak jak koledzy już wspomnieli, podstawą jest dobry reflektor i ewentualnie dodatkowo soczewka. Aby dobrze skupić światło i uzyskać w miarę zbieżną wiązkę, potrzebne jest punktowe źródło światła, dlatego też polecane są metalohalogeny. Niestety, mają one pewna wadę w postaci stosunkowo długiego czasu do uzyskania pełnej wydajności. Dlatego też wojskowe reflektory, miały lampy łukowe, które pełna moc uzyskują prawie natychmiast po zapaleniu łuku.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Mam obok domu demobil wojskowy
Przechodzę tam codziennie i mają tam takie reflektory wojskowe, w całości i na części.
Gregor887

Post autor: Gregor887 »

ODPOWIEDZ