Migające żarówki led.
-
Migające żarówki led.
Witam, mam problem z halogenami ledowymi, kupiłem sporo sztuk do oświetlenia pokoju z allegro, łdnie mocno świecą, ale co z tego jak migają po włączeniu, na ułamki sekund widać jak światło miga, może być to spowodowane instalacją, ? Są połączone przewodem 1,5mm2, nowa instalacja, włączniki bez żadnych światełek, ale może nerwy stracić jak co pewien czas żarówki migają adałem 10zł za szt więc nie mało mają po 4,2W.
Kolejny problem jest taki że we włączniku mam na stałe faze podpiętą, a po wyłączeniu ledów leciutko się żarzą jak mają mase, po wyjęciu z oprawki problem znika
Miał ktoś podobne problemy ?
Kolejny problem jest taki że we włączniku mam na stałe faze podpiętą, a po wyłączeniu ledów leciutko się żarzą jak mają mase, po wyjęciu z oprawki problem znika
Miał ktoś podobne problemy ?
Ostatnio zmieniony piątek 05 wrz 2014, 22:24 przez mati_speed, łącznie zmieniany 1 raz.
-
No myślałem ze tak gdy chodzę tak się dzieje . Ale usiadłem wyłączyłem resztę urządzeń i zacząłem się przyglądać zarowce zostawiłem włączoną tylko jedną i przyglądałem się ale efekt itak występuje. Mignie raz i za jakiś czas kolejny raz.
O tym dlaczego lekko się palą po wyłączeniu już wiem...
O tym dlaczego lekko się palą po wyłączeniu już wiem...
Ostatnio zmieniony piątek 05 wrz 2014, 22:23 przez mati_speed, łącznie zmieniany 1 raz.
Przeciw miganiu żarówek diodowych sprzedają gotowe filtry. Widziałem jak elektryk to montował w nowej instalacji, przy każdej oprawie i problem migania po wyłączeniu znikał.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Miganie występuje gdy:
- wyłączniki mają podświetlenie
- wyłącznik rozłącza neutralny a nie fazę
- w przewodach indukuje się napięcie od innych przewodów w ścianie
Jeśli nie można zmienić instalacji/połączeń to rozwiązaniem jest rezystor np. 1MΩ podłaczony równolegle do żarówki, co uniemożliwi ładowanie kondensatora w żarówce i wyeliminuje miganie
- wyłączniki mają podświetlenie
- wyłącznik rozłącza neutralny a nie fazę
- w przewodach indukuje się napięcie od innych przewodów w ścianie
Jeśli nie można zmienić instalacji/połączeń to rozwiązaniem jest rezystor np. 1MΩ podłaczony równolegle do żarówki, co uniemożliwi ładowanie kondensatora w żarówce i wyeliminuje miganie
Mam problem z dwoma źródłami światła podłączonymi do 2 włączników krzyżowych (instalacja schodowa). Za ... ... nie mogę wyeliminować migotania. W stanie wyłączonym jedno źródło światła świeci pełną mocą !, po włączeniu drugie świeci pełną mocą a pierwsze zaczyna "drżeć". W sumie po podłączeniu do instalacji drugiego to pierwsze świeci non-stop. Kondensatory podłączone przy obydwu nie pomagają Może jakiś pomysł ktoś ma ?
Może to wina felernej lampy ?
Może to wina felernej lampy ?
Ostatnio zmieniony piątek 09 wrz 2016, 20:06 przez atryda, łącznie zmieniany 1 raz.