Witam.
Ostatnim czasem zainteresował mnie temat przenośnych głośników bluetooth.
Miałem w łapkach i słyszałem urządzenie Jabra Solemate.
Głośnik naprawdę przyjemny, ładnie i długo gra. No i to połączenie bluetooth.
Cena tego urządzenia odstrasza, ponad 500zł to sporo za dużo dla mnie.
No i zaczęły się poszukiwania czy da radę coś takiego zrobić.
Jasne że się da. Moduł bluetooth audio obsługujący A2DP na dx kosztuje 7.31$, mnogość mini głośników na ebaju spora, wzmacniaczy pracujących w klasie D do wyboru do koloru. Do tego zasilanie li ion którego mi nie brak i ładowarka jakaś na micro usb. Obudowę mogę zrobić z drewna.
Znalazłem nawet projekt takiego urządzenia na instructables
Jest tam użyta bierna membrana zwana "passive radiator". Autor pisze że dzięki niej bas jest mocniejszy. Nie podał on nigdzie źródła gdzie takie coś kupić ja sam też nic nie znalazłem. Wiecie może gdzie takie cudo dostać.
W najbliższym czasie mam zamiar zamówić wszystkie potrzebne elementy i bliżej zimy zacząć coś składać.
Ktoś chętny przyłączyć się do projektu w celu wymiany spostrzeżeń, pomysłów?
Pozdrawiam.
Projekt "Głośnik Bluetooth"
Re: Projekt "Głośnik Bluetooth"
Witam
Pozdrawiam
Najprościej kupić 4 głośniki, i dwa z nich podłączyć do wzmacniacza a dwa nie. Można też pozbawić je magnesów i cewek. Można też takie kupić u producentów głośników, a nazywa się to membrana pasywna lub membrana bierna.pier pisze:Jest tam użyta bierna membrana zwana "passive radiator".
Działa to na zasadzi elementu stratnego w kanale powietrznym, coś ala bass refleks. Stosuje to kilka form w kolumnach. Strojenie polega na zmianie masy membrany.pier pisze:Autor pisze że dzięki niej bas jest mocniejszy.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Nie widziałem tego akurat ale mam głośnik divoom bluetone solo czy jakoś tak, jak na swoje wymiary to miażdży jakością, tam też jest taka membrana bierna.
Taki http://www.ceneo.pl/25689106
Taki http://www.ceneo.pl/25689106