Chińska latarka co to jest? Pytanie do ludzi w temacie.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
ezios

Chińska latarka co to jest? Pytanie do ludzi w temacie.

Post autor: ezios »

Witam.
To mój pierwszy post na forum więc wszystkich witam.

Wpadła mi w ręce ostatnio taka latareczka, niestety żadnych opakowań nic nie ma ponieważ właściciel wyrzucił. Dioda ponoć cree. Jest też coś w rodzaju zoomu.
Napewno potrzebuje dwóch ogniw 18650.
Co to za latarka i czy warto kupić, jak z jakością?
Muszę przyznać że świeci nie gorzej niż convoy s2 kupiony od jednego forumowicza.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dodatkowo proszę o wyrażenie zdania na temat tego cuda.
Obrazek
Obrazek

Na latareczce convoy s2 moje 2400mAh wytrzymały 1h8m, a na tych na zdjęciu tylko 21 minut w trybie full.
Czy są jakieś chińskie ogniwa które warto zakupić?
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Po co chińskie ogniwa?
W sklepiku masz po kilka zł LG, Samsung, Sony, Sanyo, Panasonic.
Pewne i tanie.
Te Bailongi pewnie nawet 1000 mAh nie mają.
Spokojnie można się ich pozbyć.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

A w środku pewnie to :mrgreen:
Obrazek
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Lampka zalatuje mi na pochodną ultra fire Z5, zmiana diody na XP-G2 na SinkPad lub Noctigon i sterownik na 2,1 A i można mieć namiastkę szperacza.
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

To coś w tym stylu:
Chińskie świecidełko
ezios

Zbychur pisze:Lampka zalatuje mi na pochodną ultra fire Z5, zmiana diody na XP-G2 na SinkPad lub Noctigon i sterownik na 2,1 A i można mieć namiastkę szperacza.
Dziękuje za odpowiedzi.
Do miesiąca może będę miał tą latarkę jeżeli kolega odwiedzi delikatesty u chińczyków.
Ile by kosztowała talka przeróbka?
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Jeśli to dobra pochodna UF Z5, to piguła jest pełna i nie trzeba kombinować. Koszty diody i sterownika zależą od źródła (Kraj/Chiny). Natomiast jeśli jeszcze latarka nie została zakupiona to chyba nawet lepiej, bo nie jest to cud. Są o wiele bardziej praktyczne rozwiązania o podobnym zasięgu i lepszym rozkładzie światła. Patrząc na cenę z podanego przez kolegę Volo linka, to lepiej kupić Convoy C8 lub coś podobnego. Jeśli to ma być szperacz to proponuję przejrzeć sklepik, ostatnio było kilka propozycji już po modzie, więc nie trzeba nic grzebać. Zoom to średni pomysł, jeśli mogę się tak wyrazić, nadaje się bardziej do zabawy niż do praktycznego zastosowania. Chyba że w konkretnym celu jak tu

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11287
ezios

Za tą cenę to będzie warta dla mnie. Latarka nie ma postawionych żadnych zadań przed sobą.
Gdyby ktoś jednak podał jakiś kosztorys. Wiadomo że jednej diody nikt nie będzie sprowadzał z chin.
modelarz

Post autor: modelarz »

Przecież tu nie trzeba nic specjalnie sprowadzać. Przesyłki z Chin przeważnie są darmowe albo kosztują dolara czy dwa. A do zamówienia nie potrzebna nic specjalnego poza kontem w danym sklepie i paypalem.

Jeśli nie masz tej latarki to zdecydowanie lepiej jest kupić jakiegoś convoy'a. Tylko musisz sprecyzować do czego ma być.

Bo możesz złożyć np. convoy'a c8 a całość można złożyć chociażby tak: convoy c8 host za 10 $ do tego sterownik zależnie od potrzeb zwykły za 3 $ albo droższy programowalny, do tego dioda na aluminiowym podłożu za 3 $ czy też lepsza na miedzianym za 4-7 $.

I tak złożona latarka będzie lepsza od takiego zooma. Nawet jak użyjesz tych tańszych części. Choć jednak szczególnie warto wybrać diodę na dobrym miedzianym podłożu.
ezios

W końcu dostałem tą latarkę.
I świeci tylko ciut lepiej niż zakupiony Convoy S2. Światło jest bardziej niebieskie.
Najlepsze są ogniwa. Oznakowane jako UltraFire (yeah) Y-N 18650 5200 mAh 3.7 li-ion.
Nie mam ładowarki ale w latarce na 2,1 A sterowniku Sanyo 2400mAh świeciła do odcięcia 1h 8 m, a te cuda po naładowaniu jedno 16 minut drugie 21.
Na rowerze spisuje się bardzo dobrze.
Na allegro tego badziewia (ogniw) jest multum, ale latarka za te pieniądze jest ok, moim zdaniem laika.
DNF

Post autor: DNF »

Podaj kwotę jaką wyścieliłeś za tą lampkę :)
ezios

Jeżeli ktoś by chciał to 60 zł.
DNF

Post autor: DNF »

No to niestety nie jest to dobra cena :wink:
ezios

Troszkę odświeżam temat.
Jak sprawdzić jaki ta latarka posiada sterownik, ile A?
I w ogóle jak sprawdzić czy ma zabezpieczenia, przed rozładowaniem ogniw?
Za podpowiedzi dziękuję.
Aktualnie latareczka świeci 2 h na ogniwach 2900 mAh.
fxxx

Post autor: fxxx »

60 zł za złom, a w sklepiku za 60 zł można zaszaleć, może nie bardzo dobrze, ale i tak znacznie lepiej niż na alledrogo.

Aby sprawdzić ile A ciągnie to musisz mieć miernik, DOBRE kable. Odkręcasz dupkę, jedną sondę do akumulatora (dociśnij mocno), druga do rantu body latarki-ma zaświecić :) ale patrząc na tą sprężynkę drivera, to dużo nie będzie.

Zabezpieczenie jedynie jak się wyłączy/ będzie migać itp na rozładowanych akumulatorach. Ale nie liczyłbym na nie :)
Ostatnio zmieniony środa 22 paź 2014, 18:51 przez fxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ