VB-16 MC-E 10WLED
Latarkę dostałem do testów od Tomka vel Bociana - dzięki za możliwość pobawienia się
Według strony producenta można używać do tej zasilania 2x18650 lub 4xCR123, ja podczas testów używałem 2 akusów 18650 2200 mAh od AW.
VB-16 MC-E przychodzi w pudełku z wycięta gąbką w środku, także transport przeżyje bezpiecznie, i oprócz pudełka to koniec dodatków w zestawie (żadnych extra ringów itd.)
Użyta dioda to MC-E o binie ciepłym (jak dla mnie to takie cree r2 wg), fajnie- ja nie lubię zimnego światła, zwłaszcza w latarkach o dużej mocy
Poniżej porównanie barwy światła , użyłem deree z R2WH oraz oczywiście prezentowana VB-16 MC-E.
Wykonanie, hmm, pierwsze wrażenie było dość dziwne po jej wyjęciu z pudełka- ot wąski, długi baton… - spowodowane to jest jej wysokością prawie 25cm oraz średnicą głowicy 55mm, dodatkowo tubus jest wąski o średnicy max 25,5mm (ścianki tuby maja max 3mm) Po chwili głaskania, używania itd. powoli się przyzwyczaiłem do wymiarów, ale niekoniecznie jest to komfortowe- wiadomo cienki tubus, to mniej materiału , mniejsza waga… ale, większa średnica by dała lepszy uchwyt
Porównanie wielkości VB-16 MC-E oraz diablo A9 (thx Mar3)
Mała sesja rozbierana
Widok piguły
Reflektor
Ot diodka się uśmiecha
Wykonanie powłoki jest bez zarzutu- wszędzie równa i gruba, według mnie HAIII (test rysowania nożem przeżywa z lekkim zadrapaniem-musiałbym bardzo mocno nożem naciskać, żeby „obrać” latarkę)
Moletowanie również jest wykonane bezbłędnie, ale powinno być ostrzejsze- znacząco poprawiłoby to uchwyt (idealne dla mnie jest w ultrafire A10).
Gwinty nacięte dobrze, bez problemu odkręca się włącznik, przed dostępem do wody zabezpieczają podwójne pomarańczowe ringi.
Włącznik to forward, dobry wybór z uwagi na możliwość chwilowego poświecenia sobie, natomiast działa bardzo delikatnie i minimalne jego naciśnięcie uruchamiania latarkę, przydałaby się ciut większa siła potrzebna do tego ew. można dociąć gumkę włącznika (niewiele to da, ale zawsze coś- możemy odciąć ok. 0.5-1mm). Natomiast jego praca jest pewna i bardzo poprawne, dodatkowo lekkie odkręcenie dupki zabezpiecza latarkę przed przypadkowym włączeniem – niezbędne to jest przed pakowaniem jej do pudełka  Poprzez jedno naciśnięcie włącznika uruchamiamy światło ciągłe a poprzez 2 szybkie kliki uruchamiamy Strobo (na oko 4-5 Hz), po dociśnięciu włącznika blokujemy wybrany tryb i zmiana ciągły/Strobo jest prosta i łatwa i co bardzo ważne domyślnie latarka pracuje w trybie ciągłym, także Strobo musi być włączone celowo (owszem po szybkim włączeniu i wyłączeniu latarki i odczekaniu paru sekund max jej włączenie uruchomi tryb Strobo, ale już po czasie dłuższym będzie tryb ciągły)
Jako , że jest to VB-16 (czemu 16 to nie wiem, ale o tym potem) , dostajemy w pobliżu głowicy 2 guziczki do regulacji jasności świecenia- proste klikanie jednym lub drugim i mamy jaśniej , lub ciemniej, ostatnio używany tryb jest zapamiętywany natychmiast, dodatkowo regulacja mocy dotyczy trybu ciągłego oraz Strobo i bardzo dobrze, chociaż dostać po oczach Strobo ustawionym na dużą moc jest bardzo nieprzyjemne, oj bardzo- sam spill już oślepia, a spot…. Lepiej nie mówić.
Nie wiem , czy było to planowane przez producenta, ale odkręcaniem i wkręcaniem głowicy można regulować w pewnym zakresie skupienie wiązki, czasami może się to przydać- dostajemy albo światło bardziej skupione, albo bardziej rozproszone).
Mniej skupiona wiązka
jw ale bardziej
Strumień światła jest równy bez artefaktów- rozkłada się równomiernie, zwłaszcza w pewnej odległości od reflektora – z bliska widać charakterystyczny pusty krzyż – efekt użycia diody 4-modułowej ;P
Czas na pomiary, hmm i tu wyjaśnię dlaczego ta latarka nie powinna się nazywać VB-16 ale raczej VB-32 – tak mamy do dyspozycji Az 32 tryby ;P, na szczęście zmieniając moc z minimalnej do maksymalnej nie musimy klikać 31razy, ale wystarczy przytrzymać wybrany guziczek i w około 2.5 sekundy przeskoczymy cały zakres regulacji , uff to dobrze
Na razie zmierzyłem tylko luxy/1m w spocie i spillu oraz pobierany prąd z 2x18650, jako, że zmiany jasności w wyższych trybach są niewielkie, dałem w tabeli tylko tryby początkowe oraz tryb maksymalny.
Parę fotek terenowych, po kolei Deree Cl1H V3.0, zmodowane Diablo A9, VB-16 MC-E oraz … hi hi VB-16 MC-E ale zamiast refa firmowego dałem ref od UniqueFire HS-802
Cd nastąpi – czasy działania itd
VB-16 MC-E 10WLED
Wykres działania- pomiar w trybie max, zasilanie 2x18650 2200mAh od AW
Ostatnio zmieniony środa 04 lut 2009, 11:43 przez pawelsz, łącznie zmieniany 1 raz.