Sony Xperia Z1 Compact - Pęknięty ekran

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Uka

Sony Xperia Z1 Compact - Pęknięty ekran

Post autor: Uka »

Cześć,
Przykra sprawa, z wysokości kolana spadł mi telefon na ziemię i zrobił się pajączek, po chwili ten pajączek rozpoczął propagację i po 5 minutach wyświetlacz w telefonie przestał reagować na dotyk. Widoczne jest pęknięcie przez całą szerokość.
Teraz trzeba to jakoś naprawić..

Czy ktoś ma dojścia do tanich oryginalnych wyświetlaczy lub do dobrego serwisu, żeby to naprawić?

:(
wolfram

Re: Sony Xperia Z1 Compact - Pęknięty ekran

Post autor: wolfram »

Uka pisze:Cześć,
Przykra sprawa, z wysokości kolana spadł mi telefon na ziemię i zrobił się pajączek, po chwili ten pajączek rozpoczął propagację i po 5 minutach wyświetlacz w telefonie przestał reagować na dotyk. Widoczne jest pęknięcie przez całą szerokość.
Teraz trzeba to jakoś naprawić..

Czy ktoś ma dojścia do tanich oryginalnych wyświetlaczy lub do dobrego serwisu, żeby to naprawić?

:(
Miałem podobny wypadek z xperią L, z tym że dotyk działał a poleciała szybka.
Dowiadywałem się w kilku miejscach. Jeśli chodzi o części to najlepsza oferta była w Michałowicach pod W-wą. Natomiast częsć z usługą wymiany w dobrej cenie była w CH Wola Park.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Ostatnio wymieniałem ekran dotykowy w LG - ekran z eBay, opis wymiany z YouTube, 20 minut i po sprawie a koszt 8 USD.
Awatar użytkownika
Uka

W moim przypadku wymienia się LCD (IPS) z Digitalizerem. Nawet na Ebayu kosztuje pińcet. W teletorium krzyknęli 700zł z wyminą. Zachciało się nowości..
DNF

Post autor: DNF »

Z tymi digitizerami z czajna bym uważał. Dotyk może stracić na czułości/szybkości reagowania.
Awatar użytkownika
Uka

Stawiam na oryginał, może używkę. Chińczyk odpada, ogólnie minął mi już szał zakupów w chinach ;)
Vigo

Post autor: Vigo »

I dobrze mierzysz, lepiej zaczaić się na uszkodzoną sztukę na dawcę np. na Allegro, ze sprawnym, oryginalnym ekranem, ale np. bez zasięgu.
Wiem z doświadczenia, że z chińszczyzną to istna loteria, czasem zamienniki niewiele odbiegają jakością od części oryginalnych (niestety rzadko to się zdarza), częściej ich jakość jest bardzo licha, bywa, że dana część mimo, że dedykowana do konkretnego modelu zupełnie nie pasuje, bo jest np. za duża, takie przypadki też miałem.

___
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Na http://magboss.pl/ mają oryginały
Gregor887

Post autor: Gregor887 »

pegasus_sis, znasz się na telefonach?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

No kilka rozkręcałem i reperowałem, a ostatnio przyjaciółka wymieniała sobie ekran z digitizerem. Sama, na podstawie poradnika na YT. Ekran ori kupiony w tym sklepie co podesłałem :wink:
Gregor887

I na ten sklep się nabrałem :mrgreen: . Córka ma pękniętą szybkę w Xperii. Znalazłem taki ekran za 125 złotych, dzwonię do niej, a tu okazalo nahle, że to nie M tylko Miro. Nie 125 a 500 złotych :roll:
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Ale ekran nie jest potrzebny (jest pod digitizerem), potrzebna jest przednia obudowa z digitizerem.
Te rzeczy niestety tyle kosztują, jak człowieka nie stać na nowe telefony, to niech nosi je w futerałach :/
PawelG.

Post autor: PawelG. »

W Sony nie jest aby digitizer przyklejony do wyświetlacza?
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Digitizer jest klejony do szybki, sam wyświetlacz LCD jest pod spodem i nie jest raczej uszkodzony.
Gregor887

ODPOWIEDZ