Driver LED 2,8-4,5V 2,8A konfigurowalny

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Dariusz70

Driver LED 2,8-4,5V 2,8A konfigurowalny

Post autor: Dariusz70 »

Oprogramowanie drivera powstało z potrzeby zapełnienia luki pomiędzy programowalnymi driverami grega i Bociana a fabrycznymi driverami z Chin.
Fabryczne mają niskie PWM, mały wybór trybów i brak przydatnego stroboskopu na rower.

Driver to Nanjg 105c 2,8A (8 x AMC 350mA).
Autorem oprogramowania jest kolega ze Światełek.

Wysokie PWM 18.8kHz, brak "piszczenia" (niesłyszalne) i brak lub mniej zakłóceń urządzeń bezprzewodowych (tak przypuszczam nie mam jak sprawdzić) .

Trzy grupy trybów:

1) grupa 10% - 40% - 100% - strobo 3Hz 20%
2) grupa 15% - 30% - 60% - 100% - strobo 3Hz 20%
3) grupa 5% - 15% - 30% - 60% - 100% - strobo 3Hz 20%

Wybór grupy wielokikiem dostępnym dla użytkownika.

1) 12. klik - latarka mignie 1 x
2) 14. klik - latarka mignie 2 x
3) 16. klik - latarka mignie 3 x

18. klik włącz/wyłącz pamięć trybów - latarka mignie 5 x.
Pamięć trybów można wł/wył. indywidualnie w każdej grupie.

Zmiany nie zatwierdzą się jeśli do 2s po mignięciu wyłączymy latarkę.

Zabezpieczenie ogniwa przed rozładowaniem:
Przy spadku napięcia do 2,8V mignie 3 x i redukuje PWM o połowę.
Przy zredukowaniu do najniższego trybu (5%) i spadku napięcia do 2,8V latarka wyłączy się.
Najniższy tryb 5% przy bardzo niskim napięciu na ogniwie, w rzeczywistości prąd będzie dużo mniejszy jak 0,14A (5%).

Druga wersja identyczna jak pierwsza z innym sposobem uruchamiania strobo:
1) grupa 10% - 40% - 100%
2) grupa 15% - 30% - 60% - 100%
3) grupa 5% - 15% - 30% - 60% - 100%
W każdej z grup strobo 3Hz 20% (mocy światła) rowerowe uruchamiane 6-cio klikiem.
Strobo uruchamia się niezwłocznie, bez opóźnienia. Wyłączanie - jednym klikiem.

Trzecia wersja bez strobo.

W razie potrzeby grupy i tryby mogę modyfikować.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 cze 2014, 23:22 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 4 razy.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Wydaje mi się, że macałem latarkę ze sterownikiem tego autora. Mi osobiście się podobał sposób sterowania, choć brakowało mi tego i owego i dlatego sam zasiadłem do pisania.
Dariusz70 pisze:Wysokie PWM 18.8kHZ, brak "piszczenia" i brak lub mniej zakłóceń urządzeń bezprzewodowych (tak przypuszczam nie mam jak sprawdzić) .
Piszczenie jest bankowo ale możliwe, że już go nie słyszysz. Niestety ale wysoki PWM wcale nie oznacza braku zakłóceń zmienia się tylko ich częstotliwość. Jedyną metodą ich eliminacji jest brak PWMu ale wtedy ogranicza się ilość trybów bez zakłóceń i żeby uzyskać tryby < 12,5% trzeba zastosować inne źródła prądowe niż AMC7135.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Idea to maksymalna prostota i wysoka przydatność na rower.
Ustawić interesującą grupę trybów i tyle co musi zrobić właściciel latarki.

Docelowo driver ma być montowany w S2, S3 i innych na rower.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
kamiq

Post autor: kamiq »

Czy jest w planach driver na źródłach 380mA ? czy modyfikacja ogranicza się jedynie do kwestii programowej ?
Awatar użytkownika
Dariusz70

kamiq pisze:Czy jest w planach driver na źródłach 380mA ? czy modyfikacja ogranicza się jedynie do kwestii programowej ?
Modyfikacja dotyczy programowania.
Tak samo można zaprogramować driver z AMC 0,38A i ATtiny13A.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

A czy nie uważasz że przydałaby się jedna grupa bez strobo? Np: 5, 30 i 100%. Poza tym wreszcie powstał prosty driver, jednak bardziej funkcjonalny od zwykłych chińskich. Rozumiem że będzie dostępny w sprzedaży?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dariusz70

Dziś dopiszę do oferty S2 / S3 w sklepiku.

Tak, może być jedna z grup bez strobo.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

ElSor pisze:
Dariusz70 pisze:Wysokie PWM 18.8kHZ, brak "piszczenia" i brak lub mniej zakłóceń urządzeń bezprzewodowych (tak przypuszczam nie mam jak sprawdzić) .
Piszczenie jest bankowo ale możliwe, że już go nie słyszysz.
Dokładnie, czym człowiek młodszy tym wyższe częstotliwości słyszy. Dziecko może być w stanie usłyszeć te 18kHz i może nie być to zbyt miłe. To samo ze zwierzętami. Po za tym jeśli słychać pisk a w układzie nie ma dławika który by go generował, to znaczy że robi to inny element - np sprężyna dociskająca ogniwo która ma z nim niezbyt dobry kontakt elektryczny, więc pisk oznaczałby że trzeba to poprawić, a nie podnosić jego częstotliwość aby go nie słyszeć :)
ElSor pisze:Niestety ale wysoki PWM wcale nie oznacza braku zakłóceń zmienia się tylko ich częstotliwość.
Należy dodać że czym wyższa częstotliwość przełączania kluczy, tym więcej na nich strat, i więcej energii jest zamieniana w ciepło. Chodzi o czas jaki AMC potrzebuje na załączenie tranzystora od momentu podania stanu wysokiego na wejście, a potem czas na jego wyłączenie po zaniku tego stanu. Do tego pojemność wejściowa jaką musi przeładować pin procesora, to też trwa pewien czas. W pdfie tego nie ma, ale podnosząc pwm do takich wartości dobrze by było zerknąć na oscyloskop. Zapewne koledzy o tym wiedzą ale napisać nie zaszkodzi :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Manekinen pisze:Należy dodać że czym wyższa częstotliwość przełączania kluczy, tym więcej na nich strat, i więcej energii jest zamieniana w ciepło. Chodzi o czas jaki AMC potrzebuje na załączenie tranzystora od momentu podania stanu wysokiego na wejście, a potem czas na jego wyłączenie po zaniku tego stanu. Do tego pojemność wejściowa jaką musi przeładować pin procesora, to też trwa pewien czas. W pdfie tego nie ma, ale podnosząc pwm do takich wartości dobrze by było zerknąć na oscyloskop. Zapewne koledzy o tym wiedzą ale napisać nie zaszkodzi :)
Jest tak jak piszesz, jednak przy zasilaniu diody z 1s straty generowane na przełączaniu są do ogarnięcia.
Co do pojemności wejściowych AMCków, to jest ona poważnym problemem. O ile przy 3 czy 4-ch sztukach nie maja większego znaczenia, to już przy 8 zaczynają się poważne problemy. stabilny tryb minimalny, uzyskiwałem dopiero przy PWM rzędu 5 - 6. Tak więc widać wpływ małej wydajności wyjść procesora w powiązaniu z pojemnością wejściową, na czasy przełączania.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Tryby na rower są od 5%. Praktyczne w zastosowaniu do oświetlenia 10% i 15%.
Przy tych wartościach minimalnych driver działa stabilnie.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
ODPOWIEDZ