Witam,
chciałbym się dowiedzieć bardziej doświadczonych użytkowników forum na jakiej zasadzie działa następujący układ?
http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=43164
1. Charge voltage 25.2V znaczy, że tylko i wyłącznie takim napięciem możemy ładować pakiet 6S? Jeśli napięcie będzie powiedzmy 19V to ładowanie nie będzie się odbywało?
2. Z tego co widzę układ podłączany jest równolegle, a nie szeregowo? Czy coś źle rozumiem? Jeśli układ podłączany jest równolegle (co by było bez sensu, bo niby jak ma to zabezpieczać pakiet przed jakimkolwiek rozładowaniem/przeładowaniem) to jak działają zabezpieczenia? (Czy może jednak dobrze widzę i na płytce widnieje B- i P- co by oznaczało, że jednak układ podłączany jest w szereg?
3. Czy całe ładowanie pakietu oraz jego balansowanie odbywa się za pomocą tego wyjściowego gniazda (białego? I tam podłączamy odpowiednio 1s(+) 2s 3s 4s 5s 6s -, co daje nam razem 7 przewodów?).
Być może na większość pytań i wątpliwości odpowiedziałem sobie sam, lecz chciałbym się upewnić przed zakupem na 100%. Odpowiedzi od sprzedawcy niestety nie otrzymałem żadnej do dzisiaj, a wysyłałem dwa dni temu.
Układ ładujący pakiet 6S ?
Przede wszystkim to nie jest układ ładujący pakiet li ion. To jest tylko zabezpieczenie pakietu z funkcją balansu.
Układ podłączony jest równolegle do ogniw. Po prostu tranzystory zabezeczenia odłączaja ogniwa od obciążenia lub ładowarki jeśli wystąpią niedozwolone napięcia na ogniwach.
Jeśli układ o którym mowa balansuje pakiet a tak jest to po co podłączać zewnętrzny balanser?
Układ podłączony jest równolegle do ogniw. Po prostu tranzystory zabezeczenia odłączaja ogniwa od obciążenia lub ładowarki jeśli wystąpią niedozwolone napięcia na ogniwach.
Jeśli układ o którym mowa balansuje pakiet a tak jest to po co podłączać zewnętrzny balanser?