Nichia 219A to jak wiadomo nie jest demon wydajności, ale daje dobre jakościowo światło CRI=92 i do tego o przyjemnej barwie 4500K.
Śmiem twierdzić że kto "skosztuje" jak świeci ta dioda, czy też inne o takiej barwie i odwzorowaniu kolorów, zostanie zauroczony
Kupiłem taki moduł: http://kaidomain.com/product/details.S022933 3x Nichia NVSL219A-H1 B11 + kilka pojedynczych diod a to dlatego, że przy połączaniu równoległym dobrze jeżeli diody są dobrane pod względem napięcia przewodzenia. Te dodatkowe przydały się podczas selekcji.
Dołączona optyka okazała się całkiem niezła, myślałem że będzie to świeciło bardzo szeroko, jednak okazuje się że wcale nie. Porównując z innymi kolimatorami myślę że 20-25° ma ten dołączony do modułu.
Do modyfikacji wybrałem latarkę Convoy M1 bo ma ładnie użebrowaną głowicę, co na pewno przyda się aby odprowadzić ciepło z 3 diod.
Moduł z kolimatorem ma jakieś 7mm, więc jest sporo mniejszy niż oryginalny reflektor, dlatego został dotoczony z mosiądzu element dystansujący (18mm długości i 20mm średnicy) który również przekazuje ciepło z diod na pigułę (jest przylutowany do piguły) i następnie na obudowę.
Sterownik to nanjg 105c 3/5 trybów, 9*AMC czyli 3,15A. Daje to po około 1050mA na każdą diodę, co przekłada się na mniej więcej 820lm bezpośrednio na diodach i około 720lm na wyjściu latarki.
Rozkład światła bardzo użyteczny, dosyć szeroki, zasięg realnie jakieś 50m.
Fotek w trakcie roboty nie zrobiłem, a mam tak wszystko spasowane, że odkręcać nie mam ochoty
Rozkład światła (ekspozycja specjalnie obniżona):
I takie porównanie:
Światło jakie wpada przez okno
Nichia:
XM-L2 T6 4C:
Zimna XM-L:
Convoy M1 nieco inaczej - 3x nichia 219A
Convoy M1 nieco inaczej - 3x nichia 219A
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Wydajność modułu 3 x Nichia jest porównywalna do XM-L2 ale CRI super.
Kaidoman nie selekcjonuje diod dod względem Vf w modułach z Nichia i XP-G2.
Miałeś trochę roboty z selekcjonowaniem
Wiem bo sam musiałem przelutowywać moduły 3 x XP-G2.
Ciekawy projekt. M1 jest dobrym wyborem pod względem wymiarów i odprowadzenia ciepła.
A dołączona do modułu optyka daje dobry równomierny rozkład.
Kaidoman nie selekcjonuje diod dod względem Vf w modułach z Nichia i XP-G2.
Miałeś trochę roboty z selekcjonowaniem
Wiem bo sam musiałem przelutowywać moduły 3 x XP-G2.
Ciekawy projekt. M1 jest dobrym wyborem pod względem wymiarów i odprowadzenia ciepła.
A dołączona do modułu optyka daje dobry równomierny rozkład.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Aparat tego nie odda, a dodatkowo każdy z nas ma inny monitor co również wpływa na kolory.
Mój czerwony nie jest taki jak Twój każdy postrzega kolory inaczej.
4C ma trochę żółtą-kremową barwe, nichia to czysty neutral, coś jak MH 4500K.
Różnica jest zauważalna to pewne.
Mój czerwony nie jest taki jak Twój każdy postrzega kolory inaczej.
4C ma trochę żółtą-kremową barwe, nichia to czysty neutral, coś jak MH 4500K.
Różnica jest zauważalna to pewne.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.