Mod sterownika LD-2C - połączenie dwóch równoległe

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Witam, pytanie techniczne. Czy przy zastosowaniu 2 ogniw, da radę tym zasilić MT-G2?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Niestety nie. Prawdopodobnie działa zabezpieczenie przed otwarciem obwodu diody ze względu na napięcie przewodzenia i dioda nie świeci. Wiem bo sprawdzałem ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Dzięki za info Maciek, doczytałem też tu
http://budgetlightforum.com/node/21806.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Działa i to nawet z większą sprawnością niż zasilając emiter XM-L/XM-L2. Potrzebna jedynie wymiana jednego rezystora na górnej stronie płytki :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Zbychur

Bocian pisze:Działa i to nawet z większą sprawnością niż zasilając emiter XM-L/XM-L2. Potrzebna jedynie wymiana jednego rezystora na górnej stronie płytki
A czy jest wielką tajemnicą, którego rezystora i na jaki? :razz:
Awatar użytkownika
maciex93

Oj, nie bądź taki tajemniczy :) coś więcej w tym temacie?
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Żadna tajemnica ale z głowy nie powiem ani nie podam wartości. Musiałbym sprawdzić w pracy.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Z tego co kojarzę to rezystor zaznaczony na fotce poniżej. O ile mnie pamięć nie myli należy wymienić na 60k.
Obrazek

PS. Odpowiedzialności nie ponoszę, gdyż to jedynie moje skojarzenia (temat przerabiany kilka tygodni temu) :mrgreen:

PS2. Jak ktoś ma potrzebne graty pod ręką i zweryfikuje działanie może śmiało podesłać info naszym kolegom z BLF :wink:
Awatar użytkownika
Zbychur

OK, dzięki. Ze względu na brak wykształcenia elektronicznego, proszę się nie śmiać, jeśli coś nie tak palnę. :oops:. Czyli mamy tam rezystor "303", czyli to jest 30K, tak? Więc jeśli nałożę na niego drugi "303", to mi da te 60K, dobrze myślę. Bo nie znalazłem żadnego rezystora "603", a "303" mam chyba z pół tony :mrgreen: .Tylko wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli się mylę
Awatar użytkownika
maciex93

Jeżeli dasz na kanapkę drugi 303 to wypadkowa rezystancja będzie mniejsza, dokładnie o połowę, czyli 15K.
60K uzyskasz łącząc 2 rezystory 30K ale szeregowo, tak jak by "jeden za drugim".
https://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%82% ... _szeregowe zerknij na obrazek po prawej, masz tam połączenie szeregowe równoległe i mieszane.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Zbychur , oznaczenie 303 to 30k .

Jak dasz "na kanapkę" dwie sztuki 30k to otrzymasz 15k - równoległe łączenie rezystorów.

Żeby mieć 60k musisz dać dwie sztuki 120K ( 124 oznaczenie) lub zlutować te dwa wcześniejsze 30k rezystory szeregowo.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Zbychur

No tak, czułem, że coś mi nie pasuje w moim założeniu. Dzięki.
Nie śmiecę tu już więcej, bo trzeba będzie posprzątać :)
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

To już chyba łatwiej będzie po prostu go odlutować i zamienić na 60k niż kombinować z kanapkami. Jest mało miejsca, ale da się zrobić.
Awatar użytkownika
Zbychur

To już chyba łatwiej będzie po prostu go odlutować i zamienić na 60k niż kombinować z kanapkami. Jest mało miejsca, ale da się zrobić.
Zgodzę się, ale nie znalazłem żadnego 60k, :sad:, jeszcze przeszukam stare płyty główne , może tam coś będzie, chyba może taki być, jeśli znajdę?
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Jak jest sprawny i pasuje to może być. Możesz nawet zrobić taką większą kanapkę z kilku. Wzór już znasz, więc coś możesz dobrać.
ODPOWIEDZ