Lampa podłogowa na diodach nichia CRI92

co i jak zrobiłem...
SST-90

Lampa podłogowa na diodach nichia CRI92

Post autor: SST-90 »

Witam :)

Ostatnio wpadła w moje ręce taka lampa (http://allegro.pl/lampa-podlogowa-stoja ... 44401.html) Szczerze to kupiłem ją z zamiarem przeróbki na LED :) Żona oglądała czy Jej się podoba wizualnie i ja pod kątem czy da się fajnie przerobić na LED :P Używaną kupiliśmy za 50zł :)

Od razu zabrałem się za przeróbkę. W podstawie ukryłem zasilacz 12V 5A (jakiś stary z odzysku, ale sprawny) Nie było łatwo wkład podstawy był zrobiony z bryły betonu oblanego cienką warstwą plastiku. Troche było zabawy żeby wyciąć miejsce na zasilacz. Całość zalałem klejem montażowym MS60 i klejem "na gorąco" . Podstawa straciła trochę na wadze, ale nie wpłynęło to na stabilność całej lampy. Oryginalne okablowanie wydało mi się trochę słabe ale na razie zostawiłem tak jak jest.

Z panelu kontrolnego wyrzuciłem praktycznie wszystko:) Dorobiłem płaskownik z dwoma otworami do którego zamontowałem dwa potencjometry liniowe 20k. Całość na klej montażowy do środka. Szczęśliwie nawet oryginalne gałki potencjometrów pasowały:)

W czeluściach obudowy panelu kontrolnego upakowałem również driver 3200mA z radiatorem który wyciągnąłem z mostka starej płyty głównej PC.

Do lampy pomocniczej (do czytania) użyłem dość dużego radiatora (idealnie wpasował się do obudowy) który od tyłu wkleiłem na klej termo przewodzący i zwykły klej montażowy. Tak aby oddawał jak najwięcej ciepła do obudowy. Na radiator wkleiłem taki zestaw led http://www.kaidomain.com/Product/Details.S022932 . Nie wiem czemu ale driver podaje max 2.05A zamiast 3.2 ale to i tak za dużo bo przy takim prądzie światła jest o dużo za dużo i radiator dość szybko się nagrzewa. Podczas użytkowania na 50% radiator nie robi się nawet gorący a światła nadal jest bardzo dużo. Barwa jak na CRI92 przystało - bardzo przyjemna.

Do głównej lampy zastosowałem duży radiator od procesora zamontowany "do góry nogami" a na nim 2 pary szeregowo podłączonych diod Nichia CRI92 http://www.kaidomain.com/Product/Details.S022973 . Próbowałem kilku konfiguracji (3 szeregowo, 4 szeregowo) ale tylko w tej driver podawał pełne 5A.

Driver 5000mA zamontowałem na osobnym radiatorze. Całość chłodzona średnio obrotowym wentylatorem bocznym (podobny do tych stosowanych w laptopach) który wymontowałem kiedyś z nie działającego nawilżacza do powietrza. Wszystko w jednej linii tak aby powietrze z wentylatora przechodziło przez oba radiatory. Wentylator podłączyłem przez termostat 50stopni. W efekcie przy potencjometrze ustawionym na 60-70% lub mniej, wentylator w ogóle się nie załącza. A przy 100% jasności wentylator włącza się z krótkimi przerwami, tak więc zapas chłodzenia jakiś tam jest. Ilość światła wystarczająca, barwa również bardzo przyjemna.

Na kablu zasilającym zamontowałem włącznik nożny/podłogowy aby była możliwość wyłączenia całej lampy i zasilacza na noc. A na spodzie głównej lampy coś takiego http://www.dx.com/p/jrled-g4-3w-290lm-9 ... 2qaZ_l_s7E . Ta żarówka została na stałe podpięta do zasilacza i informuje mnie o tym, że cała lampa jest włączona.

Na części wydałem
Używany dawca 50zł
4x Nichia CRI92 ok 10$
1x Triple Nichia CRI92 7.34$
Driver 5A - 33zł
Driver 3.2A 22zł
Potencjometry 2zł
Termostat 3zł
Led G4 5zł
Reszta z odzysku :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam bardzo słaby aparat (bez manualnych nastawów) dlatego ciężko pokazać rozkład światła. Więcej zdjęć środka zrobię później (jak ładnie poupinam kable itp).
Lampa jest dość wysoka więc w ogóle nie widać że coś zostało przerobione. Jedynie pobór prądu nie porównywalnie mniejszy:)

To mój pierwszy projekt, dlatego proszę o komentarze . Chętnie przyjmę konstruktywną krytykę i porady co jeszcze mógłbym polepszyć.

Wątek chyba lepiej pasuje do działu "oświetlenie stacjonarne". Jeśli tak to proszę o przeniesienie.
WF-501B MC-E, KF-T60 XM-L, LL V6 Coast Stainless Steel, S1661501 3 x CREE XM-L U2, Olight S10 Baton XM-L2
ODPOWIEDZ