Lampka rowerowa +-150 prośba o opinie

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
franekx6

Lampka rowerowa +-150 prośba o opinie

Post autor: franekx6 »

Witam Szanownych Kolegów/Koleżanki

Stoję przed dylematem zakupu lampki. Najprawdopodobniej zamówienie będzie w Chinach. Pewnie coś na T6 no i żeby to chwilę poświeciło, bo mogą się trafić kilku godzinne wypady na pewno coś zasilane 18650 (cztery to tak myślę minimum). Co do ceny to fajnie było by się zmieścić w 150zł.

Póki co wybór padł na
SKY RAY J58 4 *CREEXM-L T6 2600LM 4800Mah LED Bicycle Light and Headlight (4 x 18650 Battery)

Bardzo proszę Was o radę czy słuszny wybór, ew. polećcie coś fajnego.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Parametry lampki i akumulatora wg opisu wydają się brzmieć sensownie, jednak w trybie najwyższym może nie starczyć energii na 4 godziny ciągłego świecenia. Pewne jest też to, że diody będą emitować światło zimne a to nie każdy lubi (ja nap wolę neutralno-ciepłe do jazdy na rowerze).
Gdzie dokładnie chcesz kupić tą lampkę?
franekx6

Post autor: franekx6 »

myślałem o lt-box.com
chyba wolałbym zimne niż ciepłe, aczkolwiek skłaniałbym się ku neutralnemu
ew. co Kolega polecałby w takim przedziale cenowym
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jak popatrzysz na linki z mojego podpisu, to będziesz miał pewien zarys tego, co ja preferuję. Lubię przede wszystkim mieć pełną kontrolę nad światłem na kierownicy, dlatego mam 4 latarki na kierownicy najczęściej. Dzięki temu mogę ustawić je tak, żeby widzieć szeroko jak i daleko jednocześnie bez męczenia oczu. Latarka, którą chcesz kupić ani żadna podobna tego typu nie dała by mi takiej satysfakcji z jazdy nocą jak właśnie posiadane przeze mnie Convoy-e. Za 150zł jednak kupisz tylko 2 takie latarki, ładowarkę, 2 uchwyty i na 4 ogniwa już ledwo starczy. Pewne jest to, że światła będzie wystarczająco dużo i na pewno lepiej będziesz mógł je ukształtować niż z 1 latarki. Nie będę namawiał na takie rozwiązanie ale powiem, że wiele osób jeździ z 1 latarką i jest zadowolona.
tumich

Post autor: tumich »

Z mojej strony dodam, że jeśli jest inna oferta bez ogniw 18650 to lepiej wybierz tą opcję, gdyż pojemność tych akumulatorów jest kilkukrotnie zaniżona. W moim przypadku w zestawie 18650 UltraFire o deklarowanej pojemności 4000mAh było ok. 600-800mAh. Lepiej kupić na znanym portalu aukcyjnym ogniwa Sanyo w cenie ok. 10zł/sztuka i mieć pewne 2600mAh lub dla burżujów Panasonica 3100/3400mAh za 35zł/sztuka
Ostatnio zmieniony wtorek 29 kwie 2014, 21:05 przez tumich, łącznie zmieniany 1 raz.
skalka88

Post autor: skalka88 »

tumich pisze:Z mojej strony dodam, że jeśli jest inna oferta bez ogniw 18650 to lepiej wybierz tą opcję, gdyż pojemność tych akumulatorów jest kilkukrotnie zaniżona. W moim przypadku w zestawie 18650 UltraFire o deklarowanej pojemności 4000mAh było ok. 600-800mAh. Lepiej kupić na znanym portalu aukcyjnym ogniwa Sanyo w cenie ok. 10zł/sztuka i mieć pewne 2600mAh lub dla burżujów Panasonica 3100/3400mAh za 35zł/sztuka
Kolega dobrze mówi - ma świętą rację. Sprzedawcy oszukują i z reguły te akumulatorki są bardzo lekkie.
Ale dobre ogniwo kupisz za 20 zł samsunga, które dobrze trzymają.
Ostatnio zmieniony środa 30 kwie 2014, 01:02 przez skalka88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
skalka88 pisze:Ale dobre ogniwo kupisz za 20 zł samsunga, które dobrze trzymają.
Czy jesteś może spokrewniony z Yodą?
Kolego, przyhamuj, bo wcinasz się w różne tematy nabijając posty, a życie chyba niedługo pokaże dlaczego...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
fnx10

Post autor: fnx10 »

Witam serdecznie, jako nowy user i żeby nie zakładać tych samych tematów podłączam się do tego. Chciałbym kupić fajną szeroko świecącą lampkę z przeznaczeniem na rower. Nie do lasu a na asfaltowe boczne drogi ( mieszkam w górach mam ich sporo wkoło siebie)
Chciałbym w kwocie 200 -250 zł zamknąć lampkę , uchwyt na rower, akumulatorki z ładowarką.
fajnie jak będzie świecić dość szeroko i średnio daleko(aby nie oślepiać w razie w kierowców samochodów) Co możecie polecić sprawdzonego ? Może być przerobiona przez kogoś kumatego z forum.
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

Sprawdź w sklepiku oferty sprzedaży Conwoy S2 lub S3, ewentualnie X1 od Grega.

Edyta.
Tak jakoś nie po polskiemu napisałem :(
Ostatnio zmieniony środa 07 maja 2014, 11:28 przez lord_craven, łącznie zmieniany 1 raz.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
fnx10

Post autor: fnx10 »

zmieniłem zdanie i zastanawiam się nad SolarForce S2200. Czy greg już posiada zmodowane ? jeśli tak to za jedyne... czy wogóle nada się to na rower czy za mocne... ?
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

Na rower wszystko się nada. Tylko czy potrzeba Ci czegoś co oświetli drogę na kilka setek metrów w najmocniejszym trybie. A mając jakąkolwiek latarkę z forum musisz wziąć pod uwagę to że będziesz oślepiał innych użytkowników drogi. Poczytaj, porównaj a dopiero potem podejmij decyzję. Przy czytaniu poszukaj tematu o "daszkach" które zapobiegają oślepianiu innych.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
Awatar użytkownika
Jarekk

Post autor: Jarekk »

Zapytaj, myślę, że tak. Tylko taka latarka to nie na rower. Za mocne, też, ale podstawa za duże i za ciężkie. Będzie problem ze stabilnością przy przejeżdżaniu przez np. krawężnik. No i też ciężko na kierownicy. Na rower to coś z małych: X1, lub S2/S3/S2+.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

SolarForce S2200 na rower to przesada :P Chyba nie chcesz żeby kierowca jadący z naprzeciwka oślepł i wypadł w pole? :twisted: Za taką kwotę możesz kupić dwie latarki Convoy S2, mocowania, baterie i inne rzeczy, wtedy będzie dużo lepiej oświetlona droga niż w przypadku jednej latarki. Dwie latarki to bardzo dobra kombinacja, w przypadku S2 możesz mieć ładnie boki rozświetlone a przy tym dostateczny zasięg. Natomiast jakbyś miał S2 w połączeniu z C8/M1 które świecą w miarę daleko to będziesz miał zasięg w połączeniu z oświetleniem tego co jest tuż przed kołem. Zakładam że nie miałeś latarki na XM-L2 napędzanej prądem 2.1A/2.8A. Ja jeżdżę z jedną latarką S2 i mi starczy tryb średni, nawet na nim jeśli skierujesz ją przed siebie to razi kierowców co sygnalizują błyskając długimi :roll:
kisi

Post autor: kisi »

Nie napisałeś po jakiem terenie jeździsz i o jakiej porze. Co innego noc a co innego powrót o zmierzchu. Co innego wydeptane leśne ścieżki, a co innego downhill. Jeśli nie jesteś ekstremistą to brałbym coś w stylu Philips SafeRide 80 czy Roxim RX-5. Niektóre modele są zasilane przez 18650 a jesli nie to można zrobić i tak tanka z akusów.

PS.
Ostatnio doświadczyłem olśnienia przez rowerzystę. Też lubię moc i światło ale nikt świadomy mocy nie ślepi przechodniów a tym bardziej samochody. Stąd też moje ukierunkowanie w stronę latarek spełniających jakąś tam normę rozkładu światła.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

kisi pisze:Nie napisałeś po jakiem terenie jeździsz i o jakiej porze. Co innego noc a co innego powrót o zmierzchu. Co innego wydeptane leśne ścieżki, a co innego downhill. Jeśli nie jesteś ekstremistą to brałbym coś w stylu Philips SafeRide 80 czy Roxim RX-5. Niektóre modele są zasilane przez 18650 a jesli nie to można zrobić i tak tanka z akusów.

PS.
Ostatnio doświadczyłem olśnienia przez rowerzystę. Też lubię moc i światło ale nikt świadomy mocy nie ślepi przechodniów a tym bardziej samochody. Stąd też moje ukierunkowanie w stronę latarek spełniających jakąś tam normę rozkładu światła.
Obie latarki mają dobre odcięcie, ale cena jest nieadekwatna do tegoż odcięcia. Równie dobrze do np. X2 można dołożyć daszek z czegokolwiek (ja na szybko robiłem z kartonu) i efekt jest podobny. Moim zdaniem nie warto płacić po 300 zł za takie lampki, skoro można mieć podobne rozwiązania za pół ceny.
ILPT
ODPOWIEDZ