Lampka biurkowa do pracowni kosmetycznej.

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
StiV1995

Lampka biurkowa do pracowni kosmetycznej.

Post autor: StiV1995 »

Witam !
Na forum w zasadzie dużo się nie udzielałem a ostatnio w ogóle nie zaglądałem. Ale sytuacja mnie zmusiła do wykombinowania lampki dla mamy. Do tej pory miała lampkę na zwykłe żarówki, ale nie były ładne i nie pasowały do wystroju. W końcu kupiła sobie lampkę "ładną", która wytrzymała 5 miesięcy, aż przepaliła się jarzeniówka i nigdzie nie można była dostać takiej samej :P
W trakcie powymienialiśmy w salonie żarówki na LED, (różne rodzaje-nie firmowe).
Zaczęliśmy się rozglądać za lampkami LED, i zaczęło się ; źle świeci, nie ładna, zły kolor, nie reguluje się. W końcu doszliśmy do porozumienia. Przerobie starą zwykłą która była prawie dobra, a jak się nie spodoba to ja ją wezmę na swoje biurko :D. Identyczna jak ta;
http://www.ikea.com/pl/pl/images/produc ... 702_S4.jpg
Ale postawiono warunki; dużo światła naturalnej barwy, i dobre oddawanie kolorów.

Zaczęły sie zakupy;
Diody
http://www.tme.eu/pl/details/cl-l104-hc ... e/citizen/#

sterownik dareltek 5A- wiem że za mocny ale miały być początkowo 3 lub 4 XM-L.

Diody wybrałem ze względu na kształt i łatwy sposób mocowania, po części przez sentyment do zegarków :D wstępnie zamocowałem do zwykłego żebrowanego radiatora i na próbę do ramienia lampki. Testy przebiegły pomyślnie i projekt został zatwierdzony.
Zasilacz do sterownika to; trafko, mostek, filtracja. Wstępnie napięcie za mostkiem filtrowałem 1000uF + 100nF. ale miałem wrażenia drgania obrazu albo jakby obraz się klatkował. Dołożyłem kondensator 4700uF i problem znikł, zrobiło się jeszcze jaśniej. Maks prąd diody to 0,84A, a ja puściłem 0,8A. No i najważniejsze ;

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sory za bajzel.. ale kolory dobrze widać :P
Docelowo będą 3 diody w profilu ;
Obrazek

Propo sterownika darelteka, mam mieszane uczucia, niby są potencjometry do regulacji ale w zakresie 10mA-a miało być w pełnym , zapytałem się co trzeba zrobić zworkami to otrzymałem raz odpowiedź że wszystko jest z pdf do drivera, a tam ; Prąd zależy od zworek" i koniec opisu.. (ogólnie cała serwisówka jest tak nieskładnie napisana że trzeba dobrze się zastanowić żeby zrozumieć o co tam chodzi). Potencjometr regulacji nie łapie od początku zakresu tylko od 20% do 80% , po za tym zakresem nic się nie dzieje.
Ostatnio zmieniony niedziela 13 kwie 2014, 08:57 przez StiV1995, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Pomysł ciekawy, ale efekt końcowy (wizualnie) leży i kwiczy.
ILPT
StiV1995

Post autor: StiV1995 »

Leży .. fakt. Ale lampka była potrzebna na 'teraz' wiec nic innego nie mogłem wymyślić, a nie mam do tej pory docelowego profila.
ODPOWIEDZ