Wybór czołówki do 150-200zł

Oświetlenie montowane na głowie
grafiti31

Wybór czołówki do 150-200zł

Post autor: grafiti31 »

Witam
Jestem nowy na forum, zawitałem gdyż nie znam się niestety na czołówkach a wiem że tutaj trafię na ludzi z doświadczeniem. N
ie miałem do czynienia do tej pory z żadną z tych które mam na oku.
Przeczesując internet natrafiłem na różne opinie i modele, wybrałem następujące z nich.

- Mactronic LS-NL3 Epic
- fenix hl21
- Fenix hl22
- Led senser a41

Przeznaczenie czołówki to chodzenie po górach, wspinaczka, jazda na rowerze.

Doradźcie coś z podanej listy, jeśli macie sprawdzone lepsze typy to byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze która z nich ma dobre światło i jest w miarę wytrzymała.
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Sprawdź jeszcze Zebra H52. Bardzo fajny konfigurowalny sterownik, baterie AA i ogniwa 14500. Do biegania średnio się nadaje, bo z racji mocowania na 1 pasku i małej "podstawy", podskakuje jak się twardo biegnie.

Mam też hl 21, konstrukcja w porządku, dużo lepsza do biegania. Niektórzy narzekają na mocowanie, które podobno lubi się luzować i w tedy lampka opada. Ja tego u siebie nie obserwuje (chyba była poprawka konstrukcyjna).

Zastanów się czy chcesz czołówkę na 1 czy na 2 paskach. Tą pierwszą możesz zdjąć na szyję jak jest nie potrzebna itp. Do biegania i korzystania z zasilania ciężkiego warto wziąć 2 paski.

Jak dla mnie, czołówka z 1 paskiem i zasilanie na AAx1
grafiti31

Raczej sport typu wspinaczka także coś lekkiego żeby nie wadziło, jak najbardziej na kask.
Baterie zawsze można wziąć ze sobą tak jak w modelu hl21 wchodzi tylko 1xAA więc pewnie długo nie poświeci.
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

Jeżeli nie upierasz się przy zasilaniu z AAA/AA i dopuszczasz możliwość zakupu za granicą to obejrzyj sobie jeszcze Nitecore HC50.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

lord_craven pisze:Jeżeli nie upierasz się przy zasilaniu z AAA/AA i dopuszczasz możliwość zakupu za granicą to obejrzyj sobie jeszcze Nitecore HC50
Ew w kraju za ok 229zł -10% + wysyłka.
Awatar użytkownika
lord_craven

ElSor pisze:Ew w kraju za ok 229zł -10% + wysyłka.
O właśnie. Zapomniałem o tej możliwości. Dokładnie to tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12832

Dzięki ElSor :)
grafiti31

W kraju trochę drogo, raczej chciałem się tak trzymać ceny koło 150zł

To pytanie czy lepiej wziąć :
Mactronic LS-NL3 Epic lub Fenix hl22 z kraju
czy
Nitecore HC50 Cree XM-L2 z za granicy, widzę że jest mega mocna macie może, czy rzeczywiście ma taką moc jak deklaruje producent ?

Może ktoś z was zamawiał z zagranicy w jakimś sklepie ( użytkownik np na ebay ) który może polecić ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

grafiti31 pisze:widzę że jest mega mocna macie może, czy rzeczywiście ma taką moc jak deklaruje producent ?
Jak ktoś nie jest obeznany z ledowymi latarkami to moc w pierwszym momencie wyrywa z butów, bo tak mocne światło widział jedynie z dużego reflektora samochodowego ;-)
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12258 troszkę do poczytania o lampce.
PK

Post autor: PK »

Może ktoś z was zamawiał z zagranicy w jakimś sklepie ( użytkownik np na ebay ) który może polecić ?
Polecam ten sklep http://hkequipment.net (jest to prawdopodobnie strona sprzedawcy z Ebaya). Przy zamówieniu podaj kod rabatowy NCHEAD a cena spadnie do niecałych 54$.
grafiti31

Tak jeszcze porównując samym zasięgiem np
NiteCore HC50
do
Mactronic LS-NL3 Epic

to o dziwo ta druga mając mniej Lumenów ma większy zasięg, jak to możliwe, rozumiem że inna ogniskowa (skupienie światła ) ?

jeżeli dobrze się wczytałem to NiteCore HC50 nie działa na zwykłe paluszki AA lub AAA
a to moim zdaniem duży minus bo tracimy mobilność. Nie zawsze jest szansa podładować akumulatory, chyba że jest jakaś nakładka na Baterię żeby była wielkości tego akumulatorka
czy korzystał ktoś z takiego cuda : https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... YgJbSGiqY2
i czy działało by to w przypadku tej latarki
Awatar użytkownika
lord_craven

grafiti31 pisze:Tak jeszcze porównując samym zasięgiem np
NiteCore HC50
do
Mactronic LS-NL3 Epic

to o dziwo ta druga mając mniej Lumenów ma większy zasięg, jak to możliwe, rozumiem że inna ogniskowa (skupienie światła ) ?
Wynika to z tego że Mactronic ma optykę skupiającą, a HC50 to typowy flood. W Macu szeroki rozkład daje dyfuzor.
Awatar użytkownika
Iperyt68

Post autor: Iperyt68 »

Że się tak wtrącę do dyskusji :wink: A co sądzicie o lampkach:
- OLIGHT H15 Wave Cree XM-L
- MacTronic HLS-K1 Plus Sensor
:?: :?:
vivere militare est
Awatar użytkownika
Uka

lord_craven pisze:
grafiti31 pisze:Tak jeszcze porównując samym zasięgiem np
NiteCore HC50
do
Mactronic LS-NL3 Epic

Wynika to z tego że Mactronic ma optykę skupiającą, a HC50 to typowy flood. W Macu szeroki rozkład daje dyfuzor.
Może też wynikać z tego, że Mac szokuje osiągami i czytając parametry należy wziąć odpowiednia poprawkę.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Uka pisze:Może też wynikać z tego, że Mac szokuje osiągami i czytając parametry należy wziąć odpowiednia poprawkę.
Tu się jak najbardziej zgodzę, bo 180lm przez 75h z 3AA to mi zalatuje lekko na twórczość Ezopa albo Andersena.

Ja myślę, że Olight H15S Wave to bardzo dobre rozwiązanie. Mamy komplet, lampkę, akumulator i ładowarkę i 250lm w cenie 200zł. Osobiście mam jest starszą siostrę jeszcze na diodzie XM-L i 150lm, z tym że wywaliłem oryginalny koszyk na 4xAAA i zamontowałem koszyk 3xAA z Mactronica. Świeci bardzo przyzwoicie, zmiana trybów gestami, bardzo przydatne, kiedy pracujemy w rękawicach.

http://www.hkequipment.net/index.php?sp ... f8&lang=en

http://www.militaria.pl/olight/latarka_ ... p20140.xml
Awatar użytkownika
Uka

Tu się jak najbardziej zgodzę, bo 180lm przez 75h z 3AA to mi zalatuje lekko na twórczość Ezopa albo Andersena.
Błąd tłumaczenia wykorzystywany przez sprzedawców. Na polski znaczy to, że max to 180, a maksymalny czas świecenia w trybie minimalnym to 75 godzin. Żadna wartość z tych dwóch nie powala.. Oczywiście biorąc pod uwagę rodzaj zasilania.
ODPOWIEDZ